Originalni tekst:
Ius in mullo taricho: piper, rutam, cepam, dactilum, sinapi, trito
commisces echino, oleo, et sic perfundes piscem frictum vel assatum.
Sastojci:
1 kg crvene cipal ribe
Za sos:
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašika rue, sitno seckano
1 glavica crnog luka, sitno seckano
4 urme, sitno seckano
1 kašičica senfa
kuvane žlezde morskog ježa
3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Pomešati sve sastojke za sos i preliti preko pečenog cipala.
Marcus Gavius Apicius
Cipal bataš (lat. Mugil cephalus) ima kod nas u upotrebi više raznih
naziva kao što su mulj, glavaš, babaš, skakavac, javra. Cipal bataš je riba iz
porodice cipala ili Mugilidae. Glava mu je tupasta i spljoštena, šira od
ostatka duguljastog tela, s velikim, izraženim očima i tankim usnicama na
relativno malim ustima. Boja mu varira od svetlosive, smeđkaste do
maslinastozelene, sa linijama koje se prelivaju u nijansama, a s donje strane
srebrenkasto beo. Cipal bataš živi oko 16 godina, hrani se zooplanktonima,
odrasli primerci uglavnom algama, račićima i crvima. Cipal bataš je
rasprostranjen u obalnom pojasu gotovo svuda po svetu, osim u hladnim morima s
temperaturom nižom od 8 stepeni Celzijusa. 100g svežeg mesa cipala sadrži 127
kcal, 15,8g proteina, 6,8g masti.
Senf
Postoji nekoliko različitih verzija priča o poreklu senfa. Još su stari
Grci začinjavali jelo crnom i belom slačicom, ali tek su Rimljani napravili
prvi senf kakav danas poznajemo. U istoriji se spominje Plinije Stariji koji
je, pre oko dve hiljade godina, pomešao belu i crnu slačicu sa vinskim sirćetom
ili u drugom slučaju sa nefermentisaninim sokom od grožđa, maslinovim uljem i
medom i dobio preliv za sve vrste mesa koje je tada činilo glavnu hranu rimskih
velikaša. Novi proizvod je okarakterisan kao "mustus" i
"ardus" što na latinskom znači "ono što peče" ili vatreno.
Spajanjem ove dve reči je nastala reč "mustard" koja u većini jezika
označava senf. Od kraja četvrtog veka, rimski kuvari su senfu dodavali biber,
kim, lovor, mirođiju, celer, majčinu dišicu, origano, luk, med, sirće i ulje te
njime pre pečenja, premazivali meso najčešće svinjetinu. Rimljani su ovaj namaz
počeli izvoziti u Galiju i širu regiju. Monasi iz Pariza već od 10 veka
pripremaju senf po svom receptu.
Biljka slačica vodi poreklo iz Indije, a poznavali su je čak i stari
Egipćani, kao i njeno dejstvo na otvaranje apetita. Kod Grka i Rimljana
korišćen je kao sredstvo za konzervisanje. U 15.-tom veku senf je ušao i u
kuhinje evropskih dvorova i palata.
Senf je kroz istoriju bio povezan i sa
ratovima. Pred napad Aleksandra Velikog na Persiju, u IV. veku pre nove ere,
ispred suprotstavljenih vojski su se sastale vojskovođe - Darije i Aleksandar
Veliki. Darije je odvraćao Aleksandra od napada na Persiju prosuvši pred njim
kesu punu susama. To je označavalo brojnost persijske vojske. Aleksandar je
odgovorio tako što je prosuo kesu punu crne i bele slačice želeći da pokaže
kako je njegova vojska još brojnija ali da je jaka i vrlo ljuta. Do bitke je došlo a završena je potpunim porazom
persijske vojske i uništenjem njihove države. Oduvek se senf smatrao izvorom
zdravlja i snage. Zabeleženo je da su stari Germani rane zadobijene u bitkama
čistili mešavinom samlevene bele i crne slačice, najčešće pomešane sa renom.
Prva industrijska proizvodnja senfa je počela još u 13.-tom veku u francuskom
gradiću Dižon, koji je i dan-danas najpoznatiji grad na svetu po proizvodnji
senfa.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар