Translate

уторак, 1. новембар 2016.

Antička kuhinja: Gustus - Predjelo





Predjelo ili Gustus koje uključuje Promulsis, toplo predjelo sa čašicom mulsuma, vina ukuvanog sa medovinom,bio je obavezan deo svakog obroka, najčešće večere - cena, koji je ujedno bio i glavni obrok oko koje se okupljala cela porodica.
Jelo se desnom rukom, koristeći samo palac, kažiprst i srednji prst. Uzimanje hrane čitavom šakom smatralo se nepristojnim, dok se, što je još ozbiljnije, uzimanje hrane levom rukom smatralo znakom apsolutnog nepoštovanja ili čak i uvrede, namerno načinjene prema domaćinu. Levom rukom zvanično je mogao da jede samo sveštenik – augur. Podrigivanje je bilo sastavni deo lepog i dobrog kućnog vaspitanja.

Na narednim stranama ću vas upoznati sa najpopularnijim predjelima tog doba:


Epityrum album nigrum - Pasta od maslina
Moretum - Biljna pasta
Ova elixa - Barena jaja
Ova frixa - Pržena jaja
In ovis hapalis - Kuvana jaja sa pinjolima
In ovis apalis - Kuvana jaja sa garumom
Aliter patina - Kajgana sa zelenom salatom
Patina solearum ex ovis - Jelo od jaja
Sala cattabia - Hleb sa sosom
Aliter sala cattabia - Hleb sa sosom
Aliter sala cattabia Apiciana - Hleb sa piletinom Apiciana
Gustum versatile - Predjelo od piletine i puževa
Gustum de cucurbitis - Kuvane tikvice
Aliter cucurbitas iure colocasiorum - Kuvane tikvice
Cucurbitas more Alexandrino - Aleksandrina tikvica
Aliter cucurbitas elixatas - Kuvana tikvica
Aliter cucurbitas frictas - Pržene tikvice
Aliter cucurbitas elixatas et frictas - Pržene tikvice
Aliter cucurbitas fritas et tritas - Kaša od tikvice
Patina de cucurbitas - Pire od tikvice
Aliter faseolus sive cicer - Kuvano sočivo
Faseoli virides - Kuvane leblebije sa graškom




Pročitajte više >>                                                               << Vratite nazad





1 коментар: