Originalni tekst:
Aliter cucurbitas fritas et tritas: piper, ligusticum, cuminum, origanum, cepam, vinum, liquamen et oleum. Amulo obligabis in patina et inferes.
Sastojci:
1 - 1,5 kg tikvica, očišćeno i isečene na komade
1 kašičica semena selena ili semena celera
1 kašičica sušenog origana, izmrvljeno
1 kašičica kima
1 kašičica crnog bibera, mleveno
1 crni luk, pasiran
150 ml belog vina
150 ml liquamena
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Pripremljenu tikvicu stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C i peći oko 30 minuta, da omekša. Omekšanu tikvicu ispasirajte i dodajte sve ostale sastojke. Kašu staviti da se krčka oko pet minuta. Poslužite toplo. Služi se kao predjelo.
Marcus Gavius Apicius
Tikvica je jednogodišnja biljka puzavica iz familije bundeva (Cucurbitaceae), čiji se plod koristi u ljudskoj ishrani. Tikvica je uzgojeni kultivar tikve (bundeve).
Postoje razne teorije o poreklu tikvice, neki tvrde da je njena prapostojbina Azija (konkretno, Indija), dok drugi tvrde da potiče iz Amerike, tj. Meksika, i da su je doneli španski konkvistadori u Evropu. S druge strane, ova teorija ne deluje verovatno, jer se tikvica spominje u egipatskim zapisima, a takođe postoje i dokazi da su je poznavali i Rimljani.
Ovo povrće sadrži veoma malu količinu kalorija (17 kalorija na 100 grama) i kao takvo se preporučuje u dijetama za mršavljenje. Osim toga, prirodni je diuretik, pa se u narodnoj medicini koristi za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, a veruje se i da snižavaju holesterol i pročišćavaju krv, a takođe poboljšavaju i koncentracij. Takođe sadrži znatne količine vitamina C.
Selen (lat. Levisticum officinale) je
biljka iz familije Apiaceae. Ona je poznata pod narodnim nazivima: ljubčac,
ljupčac, ljubačac, belestika, veleždin, velestika, lesandrina, milobud,
miloduv, selim. Selen je jedna od omiljenih aromatičnih biljaka. Delovi biljke
aromatičnog ukusa i njihovo etarsko ulje koriste se u prehrambenoj industriji
kao začin.
Selen je poreklom iz Persije, odakle je
preko Rima raširen po čitavoj Evropi. Naročito ga puno ima u Francuskoj,
Italiji, Nemačkoj i dr. U našoj zemlji kao mirisna, povrtarska biljka, gaji se
po baštama i dvorištima.
Seme, listovi i stabljike selena su
aromatični, ukusa sličnog celeru; njime se može obogatiti ukus čorbi i
paprikaša. S obzirom na to da aroma selena dobro podnosi duga krčkanja, za
razliku od celera, koristi se za vegeterijanska jela, kuvani pirinač, nadeve za
povrće i za aromatizovana pečenja. Sveži listovi se mogu dodati salatama i
povrću. U zimskom periodu dodaje se hlebu i raznim pecivima, njime se
začinjavaju jela od krompira i kupusa.
U korenu i plodu ima do 1% elarskog ulja,
u kome je glavni sastojak terpineol. Ima i smole, gume, tanina, šecera, skroba
i raznih kiselina. U lišcu ima do 100 mg vitamina C. Prijatan, aromatican i
bezopasan diuretik, stomahik i karminativ. Često se daje zajedno sa drugim
štitaricama za lecenje organa za varenje, mokrenje i disanje. Ima lekovito
dejstvo kod bolesnika koji imaju grčeve u crevima. Koren selena pomaže pri
oboljenju bubrega i mokraćnih kanala, u lečenju gihta i otklanjanju reumatičnih
bolova.
Selen je u
tradiciji poznat kao biljka ljubavi, koju devojke i žene rado gaje po baštama.
Upotrebljava se pri ljubavnim vračanjima i gatanjima, naročito o Đurđevdanu;
pre Đurđevdana on se ne bere i ne miriše. Selen ima i apotropajsku moć. Na
Đurđevdan se njime kite vedrice s mlekom i, verovatno iz istog razloga (zato
što je apotropajon), njime se kite i dodole. Prema svatovskoj pesmi selen raste
tamo gde se kupaju nevesta i mladoženja.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар