Originalni tekst:
Porcellum iuscellatum: Mittes in mortario piper, ligusticum aut anesum, coriandrum, rutam, bacam lauri, fricabis, suffundis liquamen, porrum, passi sive mellis modicum, vinum modicum, olei aliquantum. Cum coxeris, amulo obligabis.
Sastojci:
1 kg pečenog prasećeg mesa
Sos:
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica selena ili anisa
1 kašičica korijandera, sitno seckano
1 kašičica rue, sitno seckano
1 suvi list lovora, izmrvljen
2 kašike liquamena
1 kašika passuma ili meda
1 praziluk, sitno seckano
100 ml belog vina
200 ml maslinovog ulja
1 kašika pšeničnog skroba
Priprema:
Pomešati sve sastojke i staviti da se kuvaju. Pre nego što će sos proključati dodati skrob da se sos veže i zgusne. Sos služiti posebno uz pečeno meso.
Marcus Gavius Apicius
Korijander (lat. Coriandrum sativum), od grčkog coris - buba i amon - anis, je jednogodišnja biljka iz porodice apiaceae. Raste do 50 cm u visini, raste u južnoj Evropi, severnoj Africi, i jugozapadnoj Aziji. Drugi nazivi: kineski peršun, živica, kišnec, korion, paprić, paprica, čimavica, cilantro. Korijander pripada porodici štitarki, može narasti do pola metra visine, a njegovi maleni cvetovi su bele ili svetloružičaste boje. Beru se samo potpuno zreli plodovi jer nezreli plodovi imaju neugodan miris. Osušeni žućkastosmeđi plodovi, kao i sveža biljka, koriste se kao začin. Korijander koji se uzgaja u srednjoj Evropi i Rusiji ima manje plodove i sadrži veći procenat eteričnog ulja od njegove orijentalne verzije kod koje se koriste i plod i sveža biljka.
Potiče iz istočnog Sredozemlja. Njegova
se lekovita svojstva i ugodan ukus cene se već više od 3.000 godina, a prvi put
se spominje u Starom zavetu. Semenke korijandera mogu se naći u grobnim mestima
faraona, a "otac medicine" Hipokrat koristio ga je u lečenju.
Rimljani su na ratne pohode nosili korijander kako bi začinili hleb. Korijander
je jedan od prvih začina koji je stigao u Ameriku, a već u 17. veku uzgajao se
u Masačusetsu.
U evropskoj kuhinji se upotrebljava seme,
dok u južnoameričkoj i azijskoj listovi koji se pripremaju kao zelje. Sveži
listovi imaju snažnu aromu mošusa i limuna. Jako gorkog ukusa su i koriste se
za garniranje jela i kao dodatak umacima, salatama i siru. Sveže mleveni
plodovi dodatak su pecivu, jelima od kupusa, mahunastom povrću i tikvi. Zreli
osušeni plodovi daju aromatični ukus i upotrebljavaju se u pripremi mnogih
jela, posebno pečenih, a jedan je od sastojaka kari praška i začina za
medenjake. Upotrebljava se i za dopunjavanje piva, likera, kompota, marinada i
kolača. Eterično ulje korijandera upotrebljava se u proizvodnji parfema. Ima i
lekovita svojstva poboljšava apetit, probavu i ublažava grčeve i želudačne
tegobe.
Semenke
korijandera imaju blago ljut, sladak, orašast i snažan ukus koji podseća na
koru od narandže i cimet. Biljka korijandera veoma je popularna u Aziji, Africi
i Latinskoj Americi, dok je Evropljani ili obožavaju ili mrze. Lišće
korijandera ima potpuno drugačiji ukus od semenki - svež, ljut, s blagom notom
limuna. Svako ko ga ne voli tvrdi da miriše na sapun, odnosno na insekte po
kojima je i dobio ime. Ako se semenke korijandera pre upotrebe proprže na tiganju
bez dodatka masnoće, pojačaće im se aroma.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар