Originalni tekst:
Aliter cucurbitas elixatas: ex liquamine, oleo, mero.
Sastojci:
1 kg tikvica
30 ml maslinovog ulja
100 ml crnog vina
1 kašika liquamena
1 kašičica mlevenog bibera
so
Priprema:
Isecite tikvicu u komade oko 1cm debljine. Stavite da se kuva. Već pripremljeno kuvanu tikvicu stavite u krpu i istisnite višak tečnosti. U drugoj posudi dodajte vino i liquamen, dobro izmešati i na kraju dodati maslinovo ulje.
Dobijenu smesu staviti nazad da se kuva sa tikvicama, kuvajte lagano oko 5 minuta da se ukusi iskombinuju i sjedine. Poslužite odmah posuto solju i crnim biberom. Služi se kao predjelo.
Marcus Gavius Apicius
Tikvica je jednogodišnja biljka puzavica iz familije bundeva (Cucurbitaceae), čiji se plod koristi u ljudskoj ishrani. Tikvica je uzgojeni kultivar tikve (bundeve).
Postoje razne teorije o poreklu tikvice, neki tvrde da je njena prapostojbina Azija (konkretno, Indija), dok drugi tvrde da potiče iz Amerike, tj. Meksika, i da su je doneli španski konkvistadori u Evropu. S druge strane, ova teorija ne deluje verovatno, jer se tikvica spominje u egipatskim zapisima, a takođe postoje i dokazi da su je poznavali i Rimljani.
Ovo povrće sadrži veoma malu količinu kalorija (17 kalorija na 100 grama) i kao takvo se preporučuje u dijetama za mršavljenje. Osim toga, prirodni je diuretik, pa se u narodnoj medicini koristi za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, a veruje se i da snižavaju holesterol i pročišćavaju krv, a takođe poboljšavaju i koncentracij. Takođe sadrži znatne količine vitamina C.
Maslinovo ulje se dobija ceđenjem plodova masline i ima široku upotrebu
počev od kulinarstva, kozmetike i medicine do hrišćanske tradicije u kojoj se
koristi u obredima bogosluženja. Veoma je cenjeno kao dijetetski proizvod zbog
visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina i polifenola. Prisutnost vitamina
E i drugih sastojaka, uz odličnu kompoziciju nezasićenih masnih kiselina,
razlog je preporuke tog ulja kao glavnog izvora masti u svakodnevnoj prehrani.
Blagotvorno dejstvo maslinovog ulja na ljudski organizam poznato je kako u
narodnoj, tako i u stručnoj medicini. Koristi se kao lek protiv opekotina, za
čišćenje organizma, protiv crevnih i želudačnih upala, kao sredstvo za uništavanje
različitih vrsta bakterija. Dobro je za srce i krvne sudove, a ima i veoma
važnu ulogu u ublažavanju bolova od reumatoidnog artritisa. Antioksidansi i
zdrave masne kiseline u njegovom sastavu snižavaju loš (LDL) holesterol.
Maslinovo ulje je čest sastojak kozmetičkih preparata, posebno onih koji se
koriste za suvu, oštećenu kožu, kožu koja je podložna ekcemima, kao i preparata
za sunčanje. Savetuje se njegova upotreba u kućnoj radinosti za izradu maski za
lice, kosu i telo. Osnovni je sastojak mediteranske kuhinje, posebno hladno
ceđeno kao dodatak raznim salatama. Osim dokazane lekovite i hranljive,
priznaje mu se i veoma moćna afrodizijačka uloga. Na tržištu se proizvodi u tri
nivoa kvaliteta - rafinirano, devičansko i ekstra devičansko.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар