Originalni tekst:
Aliter cucurbitas elixatas et frictas: in patina compones, cuminatum superfundes, modico oleo super adiecto. Fervere facies et inferes.
Sastojci:
1 kg tikvica
50 ml maslinovog ulja
1 kašika kumina
1 kašičica mlevenog crnog bibera
so
Priprema:
Iseći tikvice na kolutove i pržite u vrelom ulju. Zatim ocediti i ostaviti da se ohladi. Začiniti sa kuminom, solju i biberom. Služi se kao predjelo.
Marcus Gavius Apicius
Tikvica je jednogodišnja biljka puzavica iz familije bundeva (Cucurbitaceae), čiji se plod koristi u ljudskoj ishrani. Tikvica je uzgojeni kultivar tikve (bundeve).
Postoje razne teorije o poreklu tikvice, neki tvrde da je njena prapostojbina Azija (konkretno, Indija), dok drugi tvrde da potiče iz Amerike, tj. Meksika, i da su je doneli španski konkvistadori u Evropu. S druge strane, ova teorija ne deluje verovatno, jer se tikvica spominje u egipatskim zapisima, a takođe postoje i dokazi da su je poznavali i Rimljani.
Ovo povrće sadrži veoma malu količinu kalorija (17 kalorija na 100 grama) i kao takvo se preporučuje u dijetama za mršavljenje. Osim toga, prirodni je diuretik, pa se u narodnoj medicini koristi za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, a veruje se i da snižavaju holesterol i pročišćavaju krv, a takođe poboljšavaju i koncentracij. Takođe sadrži znatne količine vitamina C.
Kumin (lat.Cuminum cyminum) je biljka
skrivenosemenica, poreklom sa Levanta i južne Azije. Njegovo seme se koristi u
kuvanju u formi semenki i praha. Ima i lekovita svojstva. Dosta liči na kim,
ali je seme krupnije i drugačije arome.
Ovaj začin možete da pronađete u
različitim kuhinjama, zapisi kažu da su ga koristili i drevni Egipćani i stari
Rimljani. U zemljama Orijenta koristi se više od 2000 godina kao ljutkasti
začin i u medicini. Ukusom podseća na sezam i kim. Mnogi narodi bliskog i
srednjeg istoka smatraju crni kim svetom ili čudotvornom biljkom. Ovome se nije
čuditi pošto se biljka spominje i u Bibliji. Crni kumin je pronađen u grobnici
Tutankamona, što znači da se još u drevnom Egiptu koristio za razne medicinske
tretmane. Pedanije Dioskorides, jedan od prvih lekara stare Grčke koji je
napisao prvu knjigu o lekovitom bilju, zapisao je da crni kumin leči
glavobolje, probleme sa disajnim putevima, zubobolju i parazite u crevima.
Postoji verovanje da je i prorok Muhamed kazao da je crni kim lek za sve
bolesti osim smrti.
A sama
biljka se koristi i u medicinske svrhe, jer je jako dobra za probavu i u borbi
protiv prehlade. Na srednjem i bliskom istoku crni kim se smatra za vrlo snažno
antikancerogeno sredstvo. Ovaj vrlo lekoviti začin prava je blagodet za
organizam jer ne samo da podstiče jačanje imunog sistema, već vam može pomoći i
kod gubitka kilograma, i to veoma efikasno. Crni kumin ima visoko nutritivne
vrednosti, sadrži monosaharin, kao i polisaharide koji nisu sačinjeni od skroba
i veoma su dobar izvor dijetalnih vlakana. Bogat je masnim kiselinama i to onim
nezasićenim poput linolne i linoleinska kiseline, poznatijih kao omega 6 i
omega 3 masne kiseline. Upravo zbog njih, ova biljka veoma povoljno utiče i
održava zdravlje moždanih ćelija i pospešuje cirkulaciju krvi u mozgu. Sadrži
arginin koji je veoma važan za trudnice i potpomaže razvoj bebe, a pored toga
bogat je karotenom koji se u jetri pretvara u vitamin A, zatim kalcijumom,
gvožđem, natrijumom i kalijumom. Vekovima se preporučuje dojiljama za bolju
produkciju mleka. Ublažava simptome bolesti probavnog trakta i ojačava
imunitet, dok se ulje crnog kumina koristi za mnoge kožne bolesti kao što su
ekcemi i čirevi, a koristi se i za lečenje gripa i prehlade.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар