Originalni tekst:
Aliter assaturas: petroselini scripulos VI, laser scripulos VI, gingiberis scripulos VI, lauri bacas quinque, condimenti, laseris radicem scripulos VI, origani scripulos VI, cyperis scripulos VI, costi modice, pyrethri scripulos tres, apii seminis scripulos VI, piperis scripulos XII, liquaminis et olei quod sufficit
Sastojci:
1 kg pečenja (vrat ovčetine ili goveđi biftek)
Za sos:
2 kašičice svežeg mlevenog crnog bibera
1 kašičica selena, sitno seckano
1 kašičica sušenog peršuna, izmrvljen
1 kašičica asafetide
1 kašičica đumbira
1 list suvog lovora, izmrvljen
1 kašičica origana
1 kašičica semena celera
300 ml goveđe supe
1 kašika liquamena
100 ml maslinovog ulja
skrob
prstohvat hajdučke trave
Priprema:
Stavite meso u veliki tiganj i pokrite sa dosta vode. Pustite da provri, onda smanjite temperaturu pa kuvajte još oko 150 minuta ili dok ne omekša. Izvadite iz tiganja na tanjir i poklopiti.
Izmešajte sve začine da se formira pasta zatim sipajte u činiju. Umutiti u pastu goveđu supu i maslinovo ulje. Sve to pomešati i sjediniti da bi se dobio sos za preliv. Staviti da se kuva i dovedite ga do ključanja, a onda ga zgusnuti sa pšeničnim skrobom.
Stavite kuvano meso u pećnicu, koja je prethodno zagrejana na 160°C i peći 1 sat. Kada je meso gotovo, izvaditi da se ohladi i odstoji 20 minuta. Servirati pečenje uz sos, pospite crnim biberom i poslužite.
Marcus Gavius Apicius
Celer (lat. Apium graveolens) je dvogodišnja zeljasta biljka iz familije štitonoša (Apiaceae). Raste samoniklo na vlažnim livadama, močvarnim mestima i priobalnom području, pored bara i izvorišta, kao i na slanom tlu. Može se naći od Britanskih ostrva do Sredozemlja, a ima ga i u severnoj Africi i Aziji, sve do Indije. Uzgaja se i u baštama. Raste do 1 metra visine, s mesnatim i vretenastim korenom, koji ponekad može biti i gomoljast. Stabljika mu je razgranata. Tamnozeleni i sjajni listovi, dužine 3-6 cm i 2-4 cm širine, su veliki i perasto razdeljeni, dok su listići klinastog oblika, gore urezani i nazubljeni. Kuglasti plod je rebrast i 2-3 mm u prečniku.
Raste od Azije do severne Afrike, preko Sredozemlja do Evrope i
Engleske, a kao divlja samonikla biljka bio je poznat još u pradavna vremena,
koja raste na obalama, vlažnim i močvarnim područjima. Kao venac se nosio na
pogrebnim svečanostima u starom Egiptu i nađen je u grobnicama faraona. Poznat
još Starim Grcima, celer se može naći u naslagama iz 9. veka p. n. e. kod
Kastanasa, kao i iz 7. veka p. n. e. kod Heraiona na Samosu. U Homerovoj
Ilijadi Mirmidonovi konji pasu divlji celer koji raste u močvarama Troje, a u
Odiseji se pominju livade ljubičica i divljeg celera koje okružuju Kalipsinu
pećinu. Starim Grcima je bio najomiljenije cveće za grob i žalost. Hipokrat ga
je preporučivao svima koji imaju slabe živce. Za celer se smatra da je nikao iz
krvi Kadmilosa, božanstva koje se slavi na Samotraki, Lemnosu i Tebi. Mirisna
aroma tamna boja lišća podstakla je povezanost sa kultom smrti. U staroj Grčkoj
listovi celera su korišćeni za vence za pokojnika, kao i za pobednika na istmijskim
igrama, gde su kasnije venci celera zamenjeni krunama od bora. Prema Pliniju
starijem (Poznavanje prirode XIX, XLVI), pobednik svetog takmičenja kod Nemeje
takođe je nosio venac od celera. Kod starih Rimljana bio je simbol smrti i za
nekoga na umoru govorili bi: "Apio indiget" (preostaje mu samo
celer).
Francuski fitoterapeut Maurice Mességué je u svojim knjigama o lekovitom povrću i
bilju naveo stare narodne izreke: "Kad bi žena samo znala kako će joj muž
biti snažan ako jede puno celera, išla bi i na kraj sveta da mu ga nabavi"
i "Kad bi muž znao pravi učinak celera, zasejao bi njime celi vrt". A
narodna uzrečica glasi: "Ko na srcu ima feler, treba uvek jesti
celer". Također je i popularan u tradicionalnoj kineskoj medicini koja ga
preporučuje za snižavanje krvnog pritiska. Od 16. veka počinje uzgoj kao
kultivisane biljke i danas se nalazi u gotovo svakom vrtu, a kod današnjih Grka
celer je simbol sreće i veselja, dok su Francuzi oduvek uživali u njemu hvaleći
ga uzrečicom: "Ne treba se plašiti mukotrpnog puta do Rima radi ljubavi i
celera".
Energetska vrednost 100 g celera (koren sa lišćem) je mala - iznosi 14
kcal / 59 kJ. Od toga je 0,69 % proteina, 2,97 % ugljenohidrata i 0,17 % masti.
Izvrstan je izvor vitamina K (29,3 μg, što čini 29 % preporučenog dnevnog unosa) i dijetalnih vlakana (1,6
g/14 kcal ili 11,5 g/100 kcal, preporuke su 3 g/100 kcal), a ostale potrebne
minerale vitamine sadrži u malim količinama. Na našem podneblju celer se osim
za poboljšanje zdravlja često koristi i kao afrofizijak. Naime, koren ove
biljke ima specifičan poseban miris. Upravo zbog visokog sazdržaja eteričnih
ulja celer deluje antibakterijski i antimikotički. Delotvoran je u lečenju
astme, promuklosti, reume, zbog visokog sadržaja natrijuma, gihta, mokraćnih
puteva, bubrega, nervnih oboljenja. Poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju,
apetit, a uklanja smetnje kod varenja. Acetileniks, jedan od njegovih
sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka. Inače lekoviti sastojci najbolje
ostaju očuvani u sveže isceđenom soku sirovog korena, listova i stabljike, zbog
čega se posebno preporučuje trudnicama i deci. Sirovi celer je veoma delotvoran
sastojak ishrane kod kožnih oboljenja. Preporučuje se i osobama koje imaju
kamen u bubregu ili mokraćnoj bešici, zato što je dobar diuretik.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар