Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

среда, 26. октобар 2016.

Antička kuhinja: Recepti





Stari Grci veštinu kuvanja su naučili od persijanaca, a od Grka su je preuzeli Rimljani. Iz istorije Persije poznato je da u toj zemlji u 6 veku p. n. e. postoje ljudi koji se bave kuvanjem kao zanimanjem. Radeći kao kuvari uspeli su da dosegnu vrhunac umeća u kulinarstvu.
Persijanci su delili hranu na dve kategorije: sard i garm. Sard, odnosno "hladno" označava manje kaloričnu hranu, a garm, odnosno "vruće" označava visoko kaloričnu hranu. Drugim rečima, neka jela treba jesti leti jer stvaraju efekt hlađenja, a neka zimi jer stvaraju efekt grejanja.
Mnogi recepti su ostali skoro ne promenjeni do danas.

Hleb i peciva:


Jela od povrća:


Jela od pilećeg mesa:

Jela od mesa:


Jela od ribe:


Salate i predjela:

Deserti:


Kompoti i džemovi


 

Persijska kuhinja se ogleda pre svega u veštini sjedinjavanja začina različitih ukusa i mirisa. Najpoznatiji začin persijske kuhinje,a ujedno daleko poznat i kod nas je menta, metvica. Persijanci također pri pripremi svojih jela koriste i esencije limuna, narandže, koriste još i jestivo cveće kao što su geranijum, narančin cvet i latice ruža.





Među poznate persijske začine možemo još da ubrojimo i kurkum - začin narandžaste boje, a ukus mu je sličan đumbiru i šafranu. Tu je još i kumin, kim, kiml ili kamoun koji se dodaje paprikašima, sosevima i supama.
Od mesa su najviše koristili ovčetinu, teletinu i ribu, a nacionalno jelo je pre svega kuskus, te kebab meso nabodeno na ražanj.
Persijska kuhinja ima svoju posebnost. To se ogledalo u kombinaciji kontrastnih ukusa: slatko-kiselo ili blago-začinjeno.


                                                                        << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар