Drugi naziv je Šarbate gole sorh. Reč je izvedena od reči šarbat, što znači
piće od šećera i vode, a preuzeta je od arapske reči "šariba", što znači
"piti". Najstariji pomen bilo koje varijacije reči Šarbat nalazi se u Kanonu
medicine iz 11. veka persijskog pisca i biljnog lekara Ibn Sine, i u
persijskoj knjizi iz 12. veka, Zahireje Horezmšahi. Sorbet, šerbet, sirup,
šrub, pa čak i džulep, sve potiče od persijskog ledenog pića Šarbat. Reč
šerbet se i danas upotrebljava u Srbiji.
Reč golab označava ružinu vodicu i nastala je od persijskog dvosloga, gul -
cvet i ab - voda.
Šarbat je obično sirup napravljen od voća, ekstrakata cveća ili bilja. Sirup
se zatim razblažuje šećerom, vodom i ledom. Sirup od ruže je sirup
napravljen od ružine vodice, sa dodatkom šećera. Neverovatno je ukusan,
osvežavajući, jednostavan za pravljenje i savršen za vrele letnje dane.
Šarbat u persijskoj kuhinji je bio ali i danas prilično važna stvar i
osnovna stvar svakog leta u persijskom domaćinstvu. Šarbat možete napraviti
sa bilo kojim voćem, ali tradicionalno u persijskoj kuhinji se pravi sa
nekom vrstom bobičastog voća ili višnje.
Ova vrsta jednostavnog osvežavajućeg pića koji su konzumirali svi društveni
slojevi se pravio na sledeći način:
Sastojci:
2 šolje šećera
1 šolja vode
1 šolja ružine vodice
sok od 1 limuna
Priprema:
Sipajte 1 šolju vode u šerpu na srednjoj vatri. Dodajte šećer i mešajte dok se
ne rastvori. Ostavite da krčka 15 minuta. Zatim dodajte ružinu vodicu i sok od
jednog limuna. Ostavite da krčka još 10-15 minuta dok ne dobijete
konzistenciju sličnu sirupu, sirup neće biti jako gust. Ostavite da se ohladi
pre nego što ga prebacite u bokal. Dodajte 900 ml vode ili dovoljno da se
dobije 1 l napitka i dobro promešajte. Dodajte dosta leda pre serviranja.
Legenda kaže da je vladar drevne Persije, za svoje kraljevsko venčanje,
poručio da se fontane napune ružinom vodicom. Dok su, nakon ceremonije, šetali
svojim vrtovima, primetili su sitne kapi po površini vode. Radoznala carica je
želela da otkrije šta to svetluca pod jarkim zracima Sunca, prišla je i
dotakla ih. Pod prstima je ostalo ulje koje je ostavilo trag očaravajućeg
mirisa. Tako su otkrivene blagodeti ružine vodice koje se do danas prenose
svetom.
Ružina vodica se dobija iz čašica i latica ruže destilacijom vodenom parom. U
bliskoistočnim kuhinjama, ružina vodica se koristi u raznim jelima, posebno u
slatkišima kao što su ratluk, nugat i baklava. Marcipan je dugo bio
aromatizovan ružinom vodicom. Na Kipru, Mahalebova kiparska verzija poznata
kao μαχαλεπι, koristi ružinu vodu (ροδοσταγμα). Ružina vodica se često koristi
kao halal (dozvoljena) zamena za crno vino i druge alkohole u kuvanju.
Premijer liga nudi piće na bazi ružine vodice kao alternativu za šampanjac
kada nagrađuje igrače muslimanske veroispovesti. U skladu sa zabranom
konzumiranja alkohola u islamskim zemljama, ružina vodica se koristi umesto
šampanjca na podijumu za Veliku nagradu Bahreina i Veliku nagradu Abu Dabija.
U južnoazijskoj kuhinji, ružina vodica je uobičajeni sastojak slatkiša kao što
su laddu, gulab jamun i peda. Takođe se koristi za aromatiziranje mleka,
lassi-ja, pudinga od pirinča i drugih mlečnih jela. U Maleziji i Singapuru
slatka crveno obojena ružina vodica se meša sa mlekom, čime se dobija slatko
ružičasto piće koje se zove bandung. Američki i evropski pekari su često
koristili ružinu vodicu sve do 19. veka, kada je vanila postala popularna. U
Iranu se dodaje u osvežavajuca pića, čaj, sladoled, kolačiće i druge slatkiše.
Ružina voda se takođe koristi u nekim slanim jelima ili tokom parenja
persijskog pirinča. Ružina vodica se ponekad dodaje limunadi. Često se dodaje
u vodu da prikrije neprijatne mirise i ukuse.
Ružina vodica je jednostavno i odlično prirodno sredstvo za negu kože. Ova
tecnost spada u najstarija sredstva za ulepsavanje kože lica. Njen blagotvoran
uticaj je bio poznat još u doba drevnih civilizacija. Egipatska kraljica
Kleopatra bila je nadaleko poznata po lepoti svoje kože, koju je njegovala
između ostalog i ružinom vodicom. Ružina vodica bila je omiljena kupka Julija
Cezara. U srednjovekovnoj Evropi, ružina vodica se koristila za pranje ruku za
trpezom tokom gozbi. Ružina vodica je uobičajena komponenta parfema. Lek od
ružine vodice se povremeno koristi kao emolijens, a ružina vodica se ponekad
koristi u kozmetici za hladne kreme, tonike i sredstva za pranje lica. Uzgoj
različitog mirisnog cveća za dobijanje parfema, uključujući ružinu vodicu je
nastao u Persiji, gde je bila poznata kao gulab, od gul - cvet i ab - voda.
Termin je usvojen u srednjovekovnom grčkom kao zoulapin. Proces stvaranja
ružine vodice destilacijom vodenom parom su oplemenili persijski hemičari u
srednjovekovnom islamskom svetu što je dovelo do efikasnije i ekonomičnije
upotrebe za parfimerijsku industriju. U Indiji se ružina vodica već vekovima
smatra osnovnim kozmetičkim preparatom, danas koriste ružinu vodicu kao sprej
koji se nanosi direktno na lice kao parfem i hidratant, posebno tokom zime.
Ružina vodica se koristi u verskim ceremonijama hinduizma, islama, hrišćanstva
(u istočnoj pravoslavnoj crkvi), zoroastrizma i vere Bahai. Danas u centralnom
Iranu se održava godišnji festival Golabgiri svakog proleća. Tada se
proslavlja berba ruža za proizvodnju golaba. Iran daje 90% svetske proizvodnje
ružine vodice.
Нема коментара:
Постави коментар