Pirinač, razno povrće, žitarice i meso su bile najčešće namirnice u ishrani
persijanaca. Pirinač je bio jedan od najvažnijih sastojaka persijske
kuhinje. Priprema se kao glavno jelo, kao prilog glavnom jelu, ili se
ubacuje kao sastojak pojedinog jela. Najkvalitetniji pirinač je rastao u
severnim predelima persijskog carstva, u pokrajinama Mazandaran i Gilan,
današnji Iran. Persijska kuhinja je vrlo ekonomična što se tiče upotrebe
mesa koja je bila rezervisana za srednji i bogatiji sloj društva.
Persijska kuhinja se ogleda u veštini kombinovanja začina različitih ukusa i
mirisa kao i u kombinaciji kontrastnih ukusa, slatko-kiselo ili
blago-začinjeno. Najpoznatiji začin persijske kuhinje je menta, zatim slede
esencije limuna i narandže, jestivo cveće kao što su narandžin cvet,
geranijum i latice ruža, tu možemo još da ubrojimo i kurkumu, kumin, kim,
kiml ili kamoun koji se dodaje gulašima, sosevima i supama.
Persijanci su delili hranu na dve kategorije: sard i garm. Sard, odnosno
"hladno" označava manje kaloričnu hranu, a garm, odnosno "vruće" označava
visoko kaloričnu hranu. Drugim rečima, neka jela treba jesti leti jer
stvaraju efekt hlađenja, a neka zimi jer stvaraju efekt grejanja.
Mnogi recepti su ostali skoro ne promenjeni do danas.
Ova vrsta jednostavnog jela sa kojim se hranio siromašni sloj društva se
pravio na sledeći način:
Sastojci:
500 g pirinča
1 kašika soli
4 kašike maslinovog ulja
1 l vode
Priprema:
Nekoliko puta isperite pirinač u hladnoj vodi. Dobro ga ocedite i stavite u
lonac. Dodajte vode, četiri velike kašike ulja i veliku kašiku soli pa dobro
izmešajte. Pustite da pirinač provri, a zatim i da sva voda do nivoa pirinča
ispari. Zatim poklopite lonac i kuvajte na laganoj vatri oko pola sata.
Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti
tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i
od društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu
persijsku izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu
prijatelj". Kada gost, očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se
postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode
imali, domaćini gostima nude najbolju hranu i smeštaj.
Bili su vešti u prehrambenoj trgovini ali i modernizaciju prehrambene
industrije tog doba. Persijska kuhinja je prva koja je u ishranu uvela
šećer, tako da su već 600-te g. p. n. e. poznavali metod kristalizacije
šećera iz šećerne trske.
Stari Grci veštinu kuvanja su naučili od persijanaca, a od Grka su je
preuzeli Rimljani. Iz istorije Persije poznato je da u toj zemlji u 6 veku
p. n. e. postoje ljudi koji se bave kuvanjem kao zanimanjem. Radeći kao
kuvari uspeli su da dosegnu vrhunac umeća u kulinarstvu.
Нема коментара:
Постави коментар