Sohan-e Kum je tradicionalni persijski krhki bombon sa šafranom koji dolazi
iz grada Kuma u Iranu. Sohan je persijska reč koja znači turpija, slovo e je
ezafe i povezuje reči na farsi jeziku, odnosno da bi ukazao na vezu između
reči sa obe strane, Kum je grad u Persiji što bi u slobodnom prevodu značilo
kolač ili bombone iz Kuma. Sohan je tradicionalni persijski šafranski
hrskavi bombon, to je slatkiš iz grada Kuma, jugozapadno od Teherana. To je
puterasti krhki slatkiš posut pistaćima i jako aromatizovan šafranom čiji
zemljani miris i bogata boja su izuzetno lepi. Njegova tekstura je taman
koliko treba mrvičasta od maslaca i zadovoljavajuće hrskava od orašastih
plodova. Puterast, hrskav sa mirisom šafrana, ovaj bombon se lako pravi i
služi se uz čaj. Obično se crni čaj meša sa sušenim laticama ruže. Takav čaj
nikada se ne poslužuje u porculanskim ili drugim neprozirnim šoljicama jer
je velika uvreda ako se nevidi boja čaja, pravi domaćin će uvek pitati,
želite li jači ili slabiji čaj. Njegovi sastojci se sastoje od meda,
šafrana, ružine vodice, badema i pistaća. Kolač ili bombon je veoma
jednostavan za pripremu i svi sastojci su bili u svakodnevnoj upotrebi koji
su postojali u domaćinstvu ili su se veoma lako mogli naći na tržnicama po
veoma niskoj ceni.
Sohan je nastao u Komu, u današnjem Iranu. Postoje različite vrste sohana,
uključujući medeni sohan, susamov sohan, sohan halva, bademov sohan, sohan
gazi, sohan logme, puteran sohan, sohan pašmaki (šećerna vuna) i desertni
sohan. Sohan je veliki simbol persijske Nove godine. To je jedan od bitnih
delova Noruz stola i vole ga svi Persijanci. Ovaj ukusni šafran karamel ima
hrskavu teksturu i pored jela za Noruz, može se praviti kod kuće tokom cele
godine. Kolač je veoma popularan u Aziji i mnogi narodi ga danas veoma rado
konzumiraju. Korene, međutim, vuče iz Persije, a reč sohan ima više značenja
od turpije na persijskom farsi jeziku pa do sanskrita gde ima značenje "lep
izgled", a na arapskom "zvezda".Sohan asali je veoma poznat da se ovaj
recept zasniva na istim sastojcima u svakom domaćinstvu.
Persijski slatkiši tipa kolačića mogu se grubo klasifikovati na suve
kolačiće (širini hošk) i vlažne kolačiće (širini tar). Današnji kolačići ili
bombone pripadaju prvoj grupi odnosno pripadaju grupi suvih kolača, ne
sadrže gluten i napravljeni su od badema i šećera. Smesa za ove kolačiće ili
bombone je veoma jednostavna i lako se pravi.
Mnogi recepti su ostali skoro ne promenjeni do danas.
Postoje dve verzije pravljenja ovih bombona, ovo je druga verzija. Ova vrsta
jednostavnog deserta sa koji su konzumirali svi društveni slojevi se pravio
na sledeći način:
Sastojci:
1 šolja šećera
1/2 šolje sitno seckanih badema
3 kašike maslaca
2 kašike meda
1 kašika ružine vode
1 kašičica šafrana rastvorena u 2 kašike vruće vode
sok od pola limuna
mleveni pistaći za ukrašavanje
Priprema:
Pripremite pleh za kolače tako što ćete ih obložiti voštanim papirom i
staviti odmah pored šporeta. Pomešajte šećer, maslac i med i stavite ih na
srednjoj slaboj vatri. Mešajte oko 5 minuta dok se sve ne otopi. Pažljivo
dodajte ružinu vodu i mešajte još minut ili dva. Smesa bi trebalo da bude
mirisna i da dobije svetlo karamel boju. Dodajte bademe i mešajte, smesa bi
sada trebalo malo da se zgusne. Pažljivo dodajte vodu sa šafranom i limunov
sok. Smesa može malo da proključa, dodajte šafran i mešajte dok se sve ne
sjedini. Smesa će dobiti izvanredno lepu boju. Uzmite kašiku i brzo sipajte
smesu na pleh za kolače. Formirajte bombone i ostavite dva i po centimetra
između svake bombone jer će se proširiti tokom hlađenja. Svaku bombonu
pospite mlevenim pistaćima. Ostavite bombone da se suše oko sat vremena.
Kada budu gotove, imaće glatki sjaj. Poslužite uz čaj.
Slatkiši su se jeli onda kada su to ljudi mogli sebi i ukućanima priuštiti.
Ovu vrstu deserta su konzumirali svi slojevi društva. U srpskom jeziku pod
pojmom kolač, podrazumevaju se različite vrste peciva, ali se pre svega
odnosi na manje slatke komade peciva punjene različitim filovima. Najčešći
sastojak kolača jesu med ili šećer, maslac ili buter, mleko, orasi i drugo
koštunjavo voće, jaja, čokolada ili kakao i različite vrste voća (džemova i
marmelada).
Persijska kuhinja se ogleda u veštini kombinovanja začina različitih ukusa i
mirisa kao i u kombinaciji kontrastnih ukusa, slatko-kiselo ili
blago-začinjeno. Najpoznatiji začin persijske kuhinje je menta, zatim slede
esencije limuna i narandže, jestivo cveće kao što su narandžin cvet,
geranijum i latice ruža, tu možemo još da ubrojimo i kurkumu, kumin, kim,
kiml ili kamoun koji se dodaje gulašima, sosevima i supama.
Bili su vešti u prehrambenoj trgovini ali i modernizaciju prehrambene
industrije tog doba. Persijska kuhinja je prva koja je u ishranu uvela
šećer, tako da su već 600-te g. p. n. e. poznavali metod kristalizacije
šećera iz šećerne trske.
Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti
tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i
od društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu
persijsku izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu
prijatelj". Kada gost, očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se
postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode
imali, domaćini gostima nude najbolju hranu i smeštaj.
Stari Grci veštinu kuvanja su naučili od persijanaca, a od Grka su je
preuzeli Rimljani. Iz istorije Persije poznato je da u toj zemlji u 6 veku
p. n. e. postoje ljudi koji se bave kuvanjem kao zanimanjem. Radeći kao
kuvari uspeli su da dosegnu vrhunac umeća u kulinarstvu.
Нема коментара:
Постави коментар