Translate

понедељак, 23. јун 2025.

Antička kuhinja: Loz-e-peste - Kolač od pistaća

 



Slatkiši su se jeli onda kada su to ljudi mogli sebi i ukućanima priuštiti. Ovu vrstu deserta su konzumirali svi slojevi društva. Ovaj kolač je nastao u gradu Jazdi. Loz se seče u oblike romba i ređa na zelenom tanjiru, loz znači "romb". U zavisnosti od podneblja i istorijske distance Loz može imati različite filove. Među najpoznatijima su kokos (Loz-e-nargile), pistaći (Loz-e-peste), badem (takođe poznat kao persijski bademov slatkiš Loz-e-badam) i šafran (Loz-e-Safran). Slatki i lepljivi Loz se tradicionalno služi uz vrući persijski čaj. U srpskom jeziku pod pojmom kolač, podrazumevaju se različite vrste peciva, ali se pre svega odnosi na manje slatke komade peciva punjene različitim filovima. Najčešći sastojak kolača jesu med ili šećer, maslac ili buter, mleko, orasi i drugo koštunjavo voće, jaja, čokolada ili kakao i različite vrste voća (džemova i marmelada). Mogu biti različitog oblika, ali najčešće su okruglog ili pravougaonog oblika. Recept za ovaj popularni i ukusan kolač potiče iz istorijskog grada Jazda u srcu Persije i jedan je od najstarijih recepata iz Jazda. Grad je poznat po svojim slatkišima i pecivima kao i poslastičarnicama. Iako je kolač nastao u Jazdu, ubrzo je prokrčio put do svih gradova širom današnjeg Irana. Danas možete pronaći različite ukuse kolača Jazdi u različitim gradovima. Iranci ga danas koriste kao branč uz šolju čaja. Odličan je izbor za organizovanje večernjeg okupljanja ili početak bilo kakve zabave.U Jazdu ga ljudi uglavnom služe u ritualnim i verskim ceremonijama. Iako je veoma popularan i omiljen među Irancima, ne koriste ga u zvaničnim ceremonijama, kao što su svadbe.
Kolač od pistaća, često popularan u iranskoj kuhinji, je slatki dezert koji se tradicionalno pravi sa mlevenim pistaćima, brašnom, šećerom, maslacom i jajima. Često se posipa dodatnim seckanim pistaćima pre pečenja. U Persiji su se ali i u današnjem Iranu pistaći nazivaju ,"nasmejani orašasti plodovi", a u Kini ih zovu "srećni" plodovi. Na Bliskom istoku, ako sedite ispod drveta pistaća i čujete ljuske kako pucketaju, to je znak koji će vam doneti sreću. Ovo ukusno koštunjavo voće služi se gostima u svakoj iranskoj kući.Pored toga što su omiljena grickalica, pistaći se koriste za spremanje različitih jela, sosova, kremova, sladoleda, torti i kolača, ali i kao dekoracija. Od pistaća se pravi pistaći puter, pistaći pasta, čokolada sa pistaćima. Pored kolača, pistaćima se posipa i meso, a odlično se slaže uz teletinu, svinjetinu i piletinu.

Ova vrsta deserta koji su se konzumirali svi društveni slojevi se pravio na sledeći način:

Sastojci:
200 g mlevenih pistaća
150 g šećera u prahu
150 g pšeničnog brašna
100 g rastopljenog maslaca
3 sveža jajeta
1 kašičica praška za pecivo
50 ml mleka
1 prstohvat soli
50 g krupno seckanih pistacija za posipanje

Priprema:
U  jednoj posudi umutite penasto jaja sa šećerom. Onda dodajte otopljeni maslac i mešajte dok se sve ne sjedini. U tu smesu dodajte pistaće, brašno, prašak za pecivo i mleko. Mešajte dobro dok ne dobijete glatko i kremasto testo. Smesu izlijte u kalup obložen pek papirom. Ravnomerno pospite smesu krupno sekanim pistaćima odozgo. Pecite kolač 40-45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Nožem isečite loz na komade u obliku romba. Poslužite loz uz šolju čaja ili kafe.




Jazd je drevni i poznati grad u Iranu i UNESKO ga je prepoznao kao mesto svetske baštine. Jazd je poznat po svojoj istoriji, slatkišima i tradicionalnom arhitektonskom elementu koji se zove "Hvatač vetra" (bạdgy̰r) i koristi se od davnina do danas.Jazd je takođe poznat po svom zoroastrijskom drevnom hramu vatre, Kanat - qnạt - podzemni kanali za transport vode od bunara do površine za navodnjavanje i piće, Jahčal - y̰kẖcẖạl - jah što znači led i čaal što znači jama, je drevna vrsta isparavajućeg hladnjaka, koji se koristio za stvaranje leda zimi i njegovo skladištenje leti.
Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i od društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu persijsku izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu prijatelj". Kada gost, očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode imali, domaćini gostima nude najbolju hranu i smeštaj.


Pročitajte više >>                                          << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар