Šoleh zard je takođe poznat i kao zard birindž ili zarda ili na
azerbejdžanskom turkijskom Sarkilə ili Sari Šila, to je pirinčani
puding sastavljen od šafrana, šećera, ružine vode, maslaca, cimeta i
kardamoma. Ime ovog deserta opisuje teksturu i boju ovog persijskog pudinga
od pirinča sa šafranom. Šoleh na persijskom (farsi) jeziku znaci mekan i
označava teksturu sličnu pudingu, a rec zard znači žuto, što u slobodnom
prevodu znači mekan i žut. Ovaj popularni persijski desert se danas pravi u
Iranu u raznim prilikama, uključujući Šab-e Jaldu (Noć Jalde), što su
svečanosti koje se održavaju tokom najduže noći u godini i dolaska zime.
Ovaj tradicionalni persijski desert se obično služi na večerama u
pojedinačnim čašama za desert i ukrašen je dizajnom napravljenim od mlevenog
cimeta i seckanih pistaća ili badema. Šoleh zard se može služiti hladan ili
na sobnoj temperaturi, ali samo ako možete da odolite iskušenju da ga jedete
vrućeg, direktno iz lonca
Šoleh zard je tradicionalni persijski desert koji je žute boje zbog
prisustva šafrana i preliven je cimetom, kriškama badema i kriškama pistaća.
Šoleh zard se generalno kuva na jedan način, a posebno se danas koristi za
prekid posta tokom meseca Ramazana, ljudi porede ovaj desert sa želeom.
Šoleh zard, zajedno sa drugim persijskim desertima poput halve, može se
jesti kao topao desert, a možete konzumirati i kada je hladan. Šoleh zard,
je prilicno bogat sa svojim hranljivim sastojcima pa je bolje da se služi u
malim količinama.
Šafran je neophodan u pravljenju Šoleh zarda i nema zamene za ovaj začin u
ovom desertu. Treba napomenuti da se voditi racunna sa količinom šafrana
koja se koristi u ovom desertu. Premalo šafrana čini Šoleh zard bledožutim i
slabim po mirisu i ukusu, ali sa druge strane, previše šafrana može biti
prejako, čak i gorko. Dobar šafran ima divan miris, ukus i boju, ali više ne
znači nužno i bolje. Još jedna važna stvar je da pirinač treba kuvati polako
dok se ne raspadne i postane veoma lepljiv pre dodavanja šećera i ostalih
sastojaka. Šafran je bogat antioksidansima, antioksidansi, smanjuju rizik od
raka. Može imati antidepresivno dejstvo i poboljšava raspoloženje.
istraživanja su pokazala da može biti efikasan i kod PMS-a, pa ako ste
devojka i patite od predmenstrualnog sindroma, probajte ovaj puding. Možda
će vam pomoći ili ne, nećete ništa izgubiti. Željena tekstura Šoleh zarda je
nežna i glatka, bez žvakavih zrna pirinča.
Ako sledeći put poželite slatki i mekani desert nakon obroka, ali ništa nije
moglo da zadovolji vaš apetit, jednostavno napravite ovaj ukusni i prijatni
iranski desert koji će vam definitivno naterati vodu na usta. Šoleh zard,
zajedno sa drugim iranskim desertima poput halve, može se jesti kao topao
desert, a možete uživati i kada je hladan. U svakom slučaju, to je
božanstveno ukusan desert, poput pudinga Šir Berendž. Ali imajte na umu da
je Šoleh zard, sa svojim hranljivim sastojcima, prilično bogat, pa je bolje
da se služi u malim količinama.
Slatkiši su se jeli onda kada su to ljudi mogli sebi i ukućanima priuštiti.
Ovu vrstu deserta su konzumirali svi slojevi društva. Puding je vrsta jela,
najčešće slatkog deserta dobijenog kuvanjem brašna, jaja, griza i maslaca u
mleku na pari. Kao desert veoma je omiljen širom sveta. Reč puding potiče od
francuske reči boudin koja dolazi od latinske reči botellus, što znači "mala
kobasica", jer su se u početku pudinzi pripremali kao slana jela, slično
kobasicama. U našim krajevima Srbije se može čuti i naziv povarak.U trenutku
kada je nastao, puding se nije služio kao desert. Ovaj ukusan slatkiš, na
početku je pravljen kao slano jelo od mesa ili iznutrica, slično kobasicama
u koje su se dodavala jaja, žitarice, puter, a potom se takva masa kuvala
ili pekla.
Persijski slatkiši tipa kolačića mogu se grubo klasifikovati na suve
kolačiće (širini hošk) i vlažne kolačiće (širini tar). Današnji puding
pripada drugoj grupi odnosno pripadaju grupi vlažnih kolača. Smesa za ovaj
puding je veoma jednostavna i lako se pravi.
Ovaj tradicionalni recept za puding je savršena poslastica za svaku priliku
ili za uživanje uz svežu skuvanu šolju popodnevnog čaja. Obično se crni čaj
meša sa sušenim laticama ruže. Takav čaj nikada se ne poslužuje u
porculanskim ili drugim neprozirnim šoljicama jer je velika uvreda ako se
nevidi boja čaja, pravi domaćin će uvek pitati, želite li jači ili slabiji
čaj.
Mnogi recepti su ostali skoro ne promenjeni do danas.
Šoleh zard ili kako neki kažu iranski puding od šafrana i pirinča je zlatni
i lagani desert koji Iranci služe u svojim veoma posebnim ceremonijama. Ova
vrsta deserta ili pudinga sa kojim su se hraniili svi društveni slojevi se
pravio na sledeći način:
Sastojci:
200 g pirinča
2 velike kašike maslaca ili 50 g maslaca
malo soli
6 čaša vode
2 čaše šećera
1/2 šolje ružine vodice
1 velika kašika limunovog soka
1/4 šolje mlevenog i kuvanog šafrana
2 kašike vruće kipuće vode
nekoliko velikih kašika naseckanih badema i pistaća
cimet
Priprema:
Noć pre nego što želite da skuvate Šoleh zard, potopite pirinač u malo vode.
Sutradan properite pirinač i stavite ga u duboku šerpu od 3 litra sa
neprijanjajućim dnom. Operite pirinač hladnom vodom nekoliko puta, ocedite i
svaki put dodajte svežu vodu. Ocedite sa što više moguće vode. Dodajte
ključalu vodu, so, maslac, šećer, ružinu vodicu i 1/4 kašičice mlevenog
šafrana, promešajte da se sjedini. Važno je dodati šećer nakon što je
pirinač potpuno skuvan. Takođe, nakon što dodate i zagrejete šećer, smesa
izgleda vodenastije. Dakle, ako pre toga ne izgleda dovoljno vodenasto,
nemojte dodavati vodu. Pojačajte vatru na srednje nisku. Mešajte nekoliko
puta dok ne počne da ključa. Nastavite sa kuvanjem još 5 minuta ili dok se
Šoleh zard ne zgusne. Često mešajte da biste sprečili lepljenje. Sklonite sa
vatre i sipajte Šoleh zard sipajte u desertne čaše ili činije. Ohladite
Šoleh zard na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider da se
potpuno ohladi 1-2 sata pre serviranja. Ovaj desert je odličnog ukusa sa ili
bez ukrasa. Kada je spreman za serviranje, ukrasite vrhove mlevenim cimetom
i seckanim pistaćima ili bademima. Možete dodati i nekoliko sušenih jestivih
latica ruže.
Ova količina dovoljna je za 6-8 porcija.
Bili su vešti u prehrambenoj trgovini ali i modernizaciju prehrambene
industrije tog doba. Persijska kuhinja je prva koja je u ishranu uvela
šećer, tako da su već 600-te g. p. n. e. poznavali metod kristalizacije
šećera iz šećerne trske.
Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti
tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i
od društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu
persijsku izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu
prijatelj". Kada gost, očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se
postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode
imali, domaćini gostima nude najbolju hranu i smeštaj.
Stari Grci veštinu kuvanja su naučili od persijanaca, a od Grka su je
preuzeli Rimljani. Iz istorije Persije poznato je da u toj zemlji u 6 veku
p. n. e. postoje ljudi koji se bave kuvanjem kao zanimanjem. Radeći kao
kuvari uspeli su da dosegnu vrhunac umeća u kulinarstvu.
Нема коментара:
Постави коментар