Translate

недеља, 15. јун 2025.

Antička kuhinja: Zulbija - Slatke perece

 



Slatkiši su se jeli onda kada su to ljudi mogli sebi i ukućanima priuštiti. Ovu vrstu deserta su konzumirali svi slojevi društva. Veoma je jednostavna za pripremu i svi sastojci su bili u svakodnevnoj upotrebi koji su postojali u domaćinstvu ili su se veoma lako mogli naći na tržnicama po veoma niskoj ceni. Ovaj antički recept za pripremu zulbije, koje su vekovima veoma popularne u Srbiji pogotovo među stanovništvom muslimanske veroispovesti, su persijanci koristili i u srednjem veku u periodu kada su persijanci prihvatli islam kao zvaničnu religiju. Zulbije i bamijeh se danas najčešće poslužuju tokom posnog meseca Ramazana, i to uveče, kada se prekida post.
Persijska kuhinja se ogleda u veštini kombinovanja začina različitih ukusa i mirisa kao i u kombinaciji kontrastnih ukusa, slatko-kiselo ili blago-začinjeno. Najpoznatiji začin persijske kuhinje je menta, zatim slede esencije limuna i narandže, jestivo cveće kao što su narandžin cvet, geranijum i latice ruža, tu možemo još da ubrojimo i kurkumu, kumin, kim, kiml ili kamoun koji se dodaje gulašima, sosevima i supama.

Ova vrsta deserta koji su konzumirali svi društveni slojevi se pravio na sledeći način:

Sastojci
1 i po mala kašika praška za pecivo
100 ml tople vode
100 ml jogurta
2 čaše ulja
1 i po čaša brašna
300 ml sirupa od ruže

Priprema:
Prašak za pecivo stavite u posudu i otopite u mlakoj vodi, dodajte u to jogurt i brašno i umesite testo. Kad ste dobro umesili, pričekajte par sati da se testo digne. Zatim na srednjoj temperaturi zagrejte ulje. Testo stavite u špric za testo s malim otvorom te cedite u obliku pereca direktno u vrelo ulje. Pržite 40-60 sekundi, pažljivo okrećite te pržite dok ne porumeni. Izvadite iz ulja i stavite na papirnu salvetu koja će upiti višak ulja. U posudu s ravnim dnom ulijte sirup od ruže te u njega umačite perece. Gotov kolač treba biti čvrst, ali ne jako hrskav. Obično se posipa seckanim pistaćima ili nitima šafrana.




Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i od društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu persijsku izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu prijatelj". Kada gost, očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode imali, domaćini gostima nude najbolju hranu i smeštaj.
Bili su vešti u prehrambenoj trgovini ali i modernizaciju prehrambene industrije tog doba. Persijska kuhinja je prva koja je u ishranu uvela šećer, tako da su već 600-te g. p. n. e. poznavali metod kristalizacije šećera iz šećerne trske.
Stari Grci veštinu kuvanja su naučili od persijanaca, a od Grka su je preuzeli Rimljani. Iz istorije Persije poznato je da u toj zemlji u 6 veku p. n. e. postoje ljudi koji se bave kuvanjem kao zanimanjem. Radeći kao kuvari uspeli su da dosegnu vrhunac umeća u kulinarstvu.


                                                                         << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар