Omlet ili kajgana je bio sastavni deo ishrane u svakoj kulturi tadašnjeg
poznatog sveta. Persijanci, Rimljani i Egipćani su imali vlasitiu varijaciju
na temu omleta pa čak i drevni Kinezi i Japanci. Čini se da su ljudi na
različitim meridijanima otkrili da umućena ili samo izlivena jaja u
zagrejanu posudu da bi se ispekla, zajedno sa ostalim sastojcima predstavlja
odličan izbor za jelo. Ovu vrstu jela je konzumirao isključivo
najsiromašniji sloj društva. Veoma je jednostavna za pripremu i svi sastojci
su bili u svakodnevnoj upotrebi koji su postojali u domaćinstvu ili su se
veoma lako mogli naći na tržnicama po veoma niskoj ceni. Kroz veći deo
antičkog doba jela od jaja ili povrća se smatrala hranom siromašnog sloja
stanovništva. Obični ljudi nisu mogli sebi da priušte meso, a jela od jaja
ili povrća su bila odlična zamena za vitamine, belančevine i proteine.
Persijska kuhinja se ogleda u veštini kombinovanja začina različitih ukusa i
mirisa kao i u kombinaciji kontrastnih ukusa, slatko-kiselo ili
blago-začinjeno. Najpoznatiji začin persijske kuhinje je menta, šafran,
zatim slede esencije limuna i narandže, jestivo cveće kao što su narandžin
cvet, geranijum i latice ruža, tu možemo još da ubrojimo i kurkumu, kumin,
kim, kiml ili kamoun koji se dodaje gulašima, sosevima i supama.
Persijanci su delili hranu na dve kategorije: sard i garm. Sard, odnosno
"hladno" označava manje kaloričnu hranu, a garm, odnosno "vruće" označava
visoko kaloričnu hranu. Drugim rečima, neka jela treba jesti leti jer
stvaraju efekt hlađenja, a neka zimi jer stvaraju efekt grejanja.
Mnogi recepti su ostali skoro ne promenjeni do danas.
Ova vrsta jela se konzumirala skoro svakodnevno za doručak ili užinu i
pravila se na sledeći način:
Sastojci:
1 plavi patlidžan srednje veličine
3 velike kašike maslaca
1 velika glavica naseckanog crnog luka
3 čena belog luka, sitno iseckano
2 umućena jaja
1/2 kašičice šafrana
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice muskatnog oraščića
Priprema:
Celi patlidžan ispecite na roštilju ili u rerni na temperaturi od 200
stepeni. Pecite oko 15-20 minuta, dok ne omekša. Ostavite ga da se ohladi,
zatim ga oljuštite i narežite na sitne komadiće. U tiganju rastopite maslac,
propržite crni i beli luk te dodajte šafran. u to stavite sitne komadiće
patlidžana pa dinstajte još nekoliko minuta. Zatim dodajte biber i muskatne
oraščiće i opet dinstajte narednih 5 minuta. Na to dodajte umućena jaja te
pričekajte da se jaja zapeku. Služi se sa hlebom i jogurtom.
Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti
tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i
od društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu
persijsku izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu
prijatelj". Kada gost, očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se
postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode
imali, domaćini gostima nude najbolju hranu i smeštaj.
Bili su vešti u prehrambenoj trgovini ali i modernizaciju prehrambene
industrije tog doba. Persijska kuhinja je prva koja je u ishranu uvela
šećer, tako da su već 600-te g. p. n. e. poznavali metod kristalizacije
šećera iz šećerne trske.
Stari Grci veštinu kuvanja su naučili od persijanaca, a od Grka su je
preuzeli Rimljani. Iz istorije Persije poznato je da u toj zemlji u 6 veku
p. n. e. postoje ljudi koji se bave kuvanjem kao zanimanjem. Radeći kao
kuvari uspeli su da dosegnu vrhunac umeća u kulinarstvu.
Нема коментара:
Постави коментар