Translate

субота, 15. април 2023.

Antička kuhinja: Mirza gasemi - Omlet od plavog patlidžana

 



Omlet ili kajgana je bio sastavni deo ishrane u svakoj kulturi tadašnjeg poznatog sveta. Persijanci, Rimljani i Egipćani su imali vlasitiu varijaciju na temu omleta pa čak i drevni Kinezi i Japanci. Čini se da su ljudi na različitim meridijanima otkrili da umućena ili samo izlivena jaja u zagrejanu posudu da bi se ispekla, zajedno sa ostalim sastojcima predstavlja odličan izbor za jelo. Ovu vrstu jela je konzumirao isključivo najsiromašniji sloj društva. Veoma je jednostavna za pripremu i svi sastojci su bili u svakodnevnoj upotrebi koji su postojali u domaćinstvu ili su se veoma lako mogli naći na tržnicama po veoma niskoj ceni. Kroz veći deo antičkog doba jela od jaja ili povrća se smatrala hranom siromašnog sloja stanovništva. Obični ljudi nisu mogli sebi da priušte meso, a jela od jaja ili povrća su bila odlična zamena za vitamine, belančevine i proteine. 
Persijska kuhinja se ogleda u veštini kombinovanja začina različitih ukusa i mirisa kao i u kombinaciji kontrastnih ukusa, slatko-kiselo ili blago-začinjeno. Najpoznatiji začin persijske kuhinje je menta, šafran, zatim slede esencije limuna i narandže, jestivo cveće kao što su narandžin cvet, geranijum i latice ruža, tu možemo još da ubrojimo i kurkumu, kumin, kim, kiml ili kamoun koji se dodaje gulašima, sosevima i supama.
Persijanci su delili hranu na dve kategorije: sard i garm. Sard, odnosno "hladno" označava manje kaloričnu hranu, a garm, odnosno "vruće" označava visoko kaloričnu hranu. Drugim rečima, neka jela treba jesti leti jer stvaraju efekt hlađenja, a neka zimi jer stvaraju efekt grejanja.

Mnogi recepti su ostali skoro ne promenjeni do danas.

Ova vrsta jela se konzumirala skoro svakodnevno za doručak ili užinu i pravila se na sledeći način:

Sastojci:
1 plavi patlidžan srednje veličine
3 velike kašike maslaca
1 velika glavica naseckanog crnog luka
3 čena belog luka, sitno iseckano
2 umućena jaja
1/2 kašičice šafrana
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice muskatnog oraščića

Priprema:
Celi patlidžan ispecite na roštilju ili u rerni na temperaturi od 200 stepeni. Pecite oko 15-20 minuta, dok ne omekša. Ostavite ga da se ohladi, zatim ga oljuštite i narežite na sitne komadiće. U tiganju rastopite maslac, propržite crni i beli luk te dodajte šafran. u to stavite sitne komadiće patlidžana pa dinstajte još nekoliko minuta. Zatim dodajte biber i muskatne oraščiće i opet dinstajte narednih 5 minuta. Na to dodajte umućena jaja te pričekajte da se jaja zapeku. Služi se sa hlebom i jogurtom.




Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i od društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu persijsku izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu prijatelj". Kada gost, očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode imali, domaćini gostima nude najbolju hranu i smeštaj.
Bili su vešti u prehrambenoj trgovini ali i modernizaciju prehrambene industrije tog doba. Persijska kuhinja je prva koja je u ishranu uvela šećer, tako da su već 600-te g. p. n. e. poznavali metod kristalizacije šećera iz šećerne trske.
Stari Grci veštinu kuvanja su naučili od persijanaca, a od Grka su je preuzeli Rimljani. Iz istorije Persije poznato je da u toj zemlji u 6 veku p. n. e. postoje ljudi koji se bave kuvanjem kao zanimanjem. Radeći kao kuvari uspeli su da dosegnu vrhunac umeća u kulinarstvu.


Pročitajte više >>                                               << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар