Drugi naziv za ovo osvežavajuće piće je talebi (vrsta dinje) i ovaj recept je
druga verzija pripreme ovog osvežavajućeg pića ili frapea ako se hladi ledom.
Persijanci u prošlosti ali danas vole da jedu voće. Kada je sezona voća, jeli
su ga u svakoj prilici: posle ručka, uz čaj ili za večeru. Ta tradicija je
ostala do danas tako da kada dođete u iransku kuću leti, bićete posluženi
svežim voćem i voćnim osvežavajućim pićem, dok će zimi pred vas izneti sušeno
voće ili kompot. Uz jabuke, breskve, trešnje, jagode, grožđe, lubenice, dinje,
pomorandže i drugo voće, persijanci su posluživali i krastavce koje su
tretirali kao voće. Kad se voće poslužuje posle večere ili uz čaj, uobičajeno
je da ga domaćica oljušti i pruži gostu.
Ovo voćno osvežavajuće piće ili desert, zavisi od načina upotrebe, je veoma
jednostavan za pripremu i svi sastojci su bili u svakodnevnoj upotrebi koji su
postojali u domaćinstvu ili su se veoma lako mogli naći na tržnicama po veoma
niskoj ceni.
Frape od dinje je osvežavajuće piće koje se lako priprema i idealno je za
tople dane. Za pripremu je potrebno samo nekoliko sastojaka: dinja,
kardamom, voda i zaslađivač poput meda ili šećera. Garmak na persijskom
(farsi) jeziku označava sortu dinje.
Iako je smatramo voćem, dinja je namirnica koja botanički pripada povrću,
i to porodici biljaka Cucurbitaceae, iz koje potiču bundeve i krastavci.
Dinja je bogata je kalcijumom i magnezijumom, kao i i vitaminima A, B i C.
Štiti organizam od kardiovaskularnih bolesti, blagotvorna je za oči i
kožu, a istraživanja pokazuju da redovnom upotrebom stabilizuje krvni
pritisak. Poznato je da se obloge od dinje (narendana dinja ili isceđen
sok) koriste za otklanjanje bolova. Dinja ima jedinstvena hidratantna
svojstva, poboljšava varenje i imuni sistem, i odličan je izvor
antioksidanasa (naročito beta-karotena) koji štite od upalnih procesa, kao
i od nastanka brojnih hroničnih bolesti. Uz sve to, dinja se smatra i
niskokaloričnom namirnicom koja može imati pozitivan uticaj na mršavljenje
i regulisanje telesne težine. Obilije celulozom koja odlično smanjuje
glad, sprečava nadimanje i olakšava rad digestivnog trakta pa je samim tim
odličan saveznik u borbi protiv kilograma. U Persijskom carstvu su se
gajile više vrsta dinja: Garmak je sličan dinji u pogledu hranljivosti i
lekovitih svojstava, osim što vremenski stiže pre dinje, mekši je i lakše
se vari. To je vodenasto i letnje voće. Njegova kora se koristi za lečenje
preloma. Boja unutar garmaka je malo žuta. Tekstura unutar garmaka je malo
mekša od talebija (druge vrste dinje), zbog čega ima kraći rok trajanja od
ostalog voća u istoj kategoriji. Talebi je sočno i slatko voće, ima koru
sa vertikalnim linijama duž nje, za razliku od garmaka, unutrašnjost je
zelena i ima visok sadržaj šećera. I na kraju Harbozeh, veća je od Garmaka
i Talebija. Ovo voće ima sladak i sočan ukus. Boja joj je bledozelena, a
kora veoma glatka. Okruglog je, a ponekad i ovalnog oblika, težine od 1,5
do 4 kg. U Iranu se i danas gaje razne sorte dinja, od kojih je
najpoznatija persijska dinja harbozeh. Po proizvodnji dinja Iran danas
zauzima treće mesto na svetu. Poreklom je iz Azije i Afrike i vrlo je
verovatno da je još pre više hiljada godina preneta i u druge krajeve
sveta. Već su Egipćani i Persijanci smatrali dinju poslasticom. Stari
Rimljani, a i Grci su se sladili sa dinjama baš kao i mi danas.
Mnogi recepti su ostali skoro ne promenjeni do danas.
Ova vrsta jednostavnog osvežavajućeg pića ili deserta sa koji su konzumirali
svi društveni slojevi se pravio na sledeći način:
Sastojci:
1 dinja
2 velike kašike šećera
pola čaše vode
1 mala kašika kardamoma
Priprema:
Oljuštite dinju, iz nje izvadite semenke i narežite je na male komadiće.
Izdrobite je i dodajte vodu. Dodajte šećer i kardamom, promešajte i dodajte
kocke leda. Čuvajte u frižideru. Poslužite u čaši kao osveženje ili desert.
Slatkiši su se jeli onda kada su to ljudi mogli sebi i ukućanima priuštiti.
Ovu vrstu deserta su konzumirali svi slojevi društva.
Persijska kuhinja se ogleda u veštini kombinovanja začina različitih ukusa i
mirisa kao i u kombinaciji kontrastnih ukusa, slatko-kiselo ili
blago-začinjeno. Najpoznatiji začin persijske kuhinje je menta, zatim slede
esencije limuna i narandže, jestivo cveće kao što su narandžin cvet, geranijum
i latice ruža, tu možemo još da ubrojimo i kurkumu, kumin, kim, kiml ili
kamoun koji se dodaje gulašima, sosevima i supama.
Bili su vešti u prehrambenoj trgovini ali i modernizaciju prehrambene
industrije tog doba. Persijska kuhinja je prva koja je u ishranu uvela šećer,
tako da su već 600-te g. p. n. e. poznavali metod kristalizacije šećera iz
šećerne trske.
Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti
tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i od
društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu persijsku
izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu prijatelj". Kada gost,
očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se postupa s najvećom
ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode imali, domaćini
gostima nude najbolju hranu i smeštaj.
Stari Grci veštinu kuvanja su naučili od persijanaca, a od Grka su je preuzeli
Rimljani. Iz istorije Persije poznato je da u toj zemlji u 6 veku p. n. e.
postoje ljudi koji se bave kuvanjem kao zanimanjem. Radeći kao kuvari uspeli
su da dosegnu vrhunac umeća u kulinarstvu.
Нема коментара:
Постави коментар