Kuku je vrsta jela koja se obično priprema sa sušenim povrćem i jajima. Može
se pripremati i s mesom i jajima. Jaja su njegov osnovni sastojak jer služe
kao vezivo. S obzirom da se može jesti i topao i hladan, kuku je bio vrlo
popularan kod Persijanaca. Ovo jelo je bilo predviđeno za ljude koji dosta
vremena provode u pustinjskim uslovima, kao što su putnici, karavani i
pripadnici persijske vojske. Lako se priprema, a može se jesti i kao glavno
jelo. Obično se priprema kao dodatak glavnom jelu ili za užinu.
Kroz veći deo antičkog doba jela od povrća se smatrala hranom siromašnog
sloja stanovništva. Obični ljudi nisu mogli sebi da priušte meso, a jela od
povrća su bila odlična zamena za vitamine, belančevine i proteine.
Persijska kuhinja se ogleda u veštini kombinovanja začina različitih ukusa i
mirisa kao i u kombinaciji kontrastnih ukusa, slatko-kiselo ili
blago-začinjeno. Najpoznatiji začin persijske kuhinje je menta, šafran,
zatim slede esencije limuna i narandže, jestivo cveće kao što su narandžin
cvet, geranijum i latice ruža, tu možemo još da ubrojimo i kurkumu, kumin,
kim, kiml ili kamoun koji se dodaje gulašima, sosevima i supama.
Persijanci su delili hranu na dve kategorije: sard i garm. Sard, odnosno
"hladno" označava manje kaloričnu hranu, a garm, odnosno "vruće" označava
visoko kaloričnu hranu. Drugim rečima, neka jela treba jesti leti jer
stvaraju efekt hlađenja, a neka zimi jer stvaraju efekt grejanja.
Mnogi recepti su ostali skoro ne promenjeni do danas.
Kukuje bademđan va kadu je veoma jednostavno jelo sa kojim se hranio
siromašniji sloj društva i pravilo se na sledeći način:
Sastojci:
5 velikih kašika ulja
1 srednja glavica sitno naseckanog luka
2 velike kašike limunovog soka
2 plava patlidžana
4 tikvice
pola male kašike soli
pola male kašike bibera
5 jaja
Priprema:
Na ulju propržite luk, a zatim ga skinite s vatre i dodajte limunov sok.
Ostavite strane da odstoji. Patlidžane narežite na 4 dela po dužini, a zatim
na komadiće debljine 5 cm po širini. Oljuštite tikvice i narežite ih na
kockice. Patlidžane i tikvice posolite te ih ostavite da odstoje 15 minuta.
Potom s njih isperite so, posušite ih i propržite na ulju. Umutite jaja i
pomešajte ih s prženim lukom. Začinite patlidžane i tikvice, dodajte im
limunov sok te preko svega prelijte jaja. Poklopite i kuvajte oko 20 minuta
na srednjoj vatri. Poslužite preliveno jogurtom.
Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti
tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i
od društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu
persijsku izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu
prijatelj". Kada gost, očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se
postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode
imali, domaćini gostima nude najbolju hranu i smeštaj.
Bili su vešti u prehrambenoj trgovini ali i modernizaciju prehrambene
industrije tog doba. Persijska kuhinja je prva koja je u ishranu uvela
šećer, tako da su već 600-te g. p. n. e. poznavali metod kristalizacije
šećera iz šećerne trske.
Stari Grci veštinu kuvanja su naučili od persijanaca, a od Grka su je
preuzeli Rimljani. Iz istorije Persije poznato je da u toj zemlji u 6 veku
p. n. e. postoje ljudi koji se bave kuvanjem kao zanimanjem. Radeći kao
kuvari uspeli su da dosegnu vrhunac umeća u kulinarstvu.
Нема коментара:
Постави коментар