Plinije Stariji je u svom delu Naturalis historia pisao: "Mnogo zahvalnosti, takođe, dugujemo i ovcama, i što njima umilostivljujemo bogove i što nam daju runo."
Tradicionalna rimska kuhinja I vek p.n.e.
Sastojci:
10 jagnjećih kotleta
1 l belog vina
100 ml maslinovog ulja
2 velike glavice crnog luka, isečenog na kockice
30 g mlevenog korijandera
1 kašičica mlevenog bibera
celer
1 kašičica kima
200 ml liquamena ili vina sa malo soli
Stavite odreske u lonac, zajedno sa kockicama luka i začinima, dodajte vino i ulje. Kuvajte 45 do 60 minuta.
Posebno sipajte 200 ml ribljeg sosa u tiganj i zgusnuti ga sa brašnom. Servirati kotlete zajedno sa sosom.
Recept je rekonstrukcija prema pisanim fragmentima nađenim u Pompeji.
Korijander (lat. Coriandrum sativum), od grčkog coris - buba i amon - anis, je jednogodišnja biljka iz porodice apiaceae. Raste do 50 cm u visini, raste u južnoj Evropi, severnoj Africi, i jugozapadnoj Aziji. Drugi nazivi: kineski peršun, živica, kišnec, korion, paprić, paprica, čimavica, cilantro. Korijander pripada porodici štitarki, može narasti do pola metra visine, a njegovi maleni cvetovi su bele ili svetloružičaste boje. Beru se samo potpuno zreli plodovi jer nezreli plodovi imaju neugodan miris. Osušeni žućkastosmeđi plodovi, kao i sveža biljka, koriste se kao začin. Korijander koji se uzgaja u srednjoj Evropi i Rusiji ima manje plodove i sadrži veći procenat eteričnog ulja od njegove orijentalne verzije kod koje se koriste i plod i sveža biljka.
Potiče iz istočnog Sredozemlja. Njegova
se lekovita svojstva i ugodan ukus cene se već više od 3.000 godina, a prvi put
se spominje u Starom zavetu. Semenke korijandera mogu se naći u grobnim mestima
faraona, a "otac medicine" Hipokrat koristio ga je u lečenju.
Rimljani su na ratne pohode nosili korijander kako bi začinili hleb. Korijander
je jedan od prvih začina koji je stigao u Ameriku, a već u 17. veku uzgajao se
u Masačusetsu.
U evropskoj kuhinji se upotrebljava seme,
dok u južnoameričkoj i azijskoj listovi koji se pripremaju kao zelje. Sveži
listovi imaju snažnu aromu mošusa i limuna. Jako gorkog ukusa su i koriste se
za garniranje jela i kao dodatak umacima, salatama i siru. Sveže mleveni
plodovi dodatak su pecivu, jelima od kupusa, mahunastom povrću i tikvi. Zreli
osušeni plodovi daju aromatični ukus i upotrebljavaju se u pripremi mnogih
jela, posebno pečenih, a jedan je od sastojaka kari praška i začina za
medenjake. Upotrebljava se i za dopunjavanje piva, likera, kompota, marinada i
kolača. Eterično ulje korijandera upotrebljava se u proizvodnji parfema. Ima i
lekovita svojstva poboljšava apetit, probavu i ublažava grčeve i želudačne
tegobe.
Semenke
korijandera imaju blago ljut, sladak, orašast i snažan ukus koji podseća na
koru od narandže i cimet. Biljka korijandera veoma je popularna u Aziji, Africi
i Latinskoj Americi, dok je Evropljani ili obožavaju ili mrze. Lišće
korijandera ima potpuno drugačiji ukus od semenki - svež, ljut, s blagom notom
limuna. Svako ko ga ne voli tvrdi da miriše na sapun, odnosno na insekte po
kojima je i dobio ime. Ako se semenke korijandera pre upotrebe proprže na
tiganju bez dodatka masnoće, pojačaće im se aroma.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар