Originalni tekst:
Aper ita conditur: spongiatur, et sic aspergitur ei sal, cuminum tritum, et sic manet. Alia die mittitur in furnum. Cum coctus fuerit, perfunditur piper tritum, condimentum aprunum, mel, liquamen, caroenum et passum.
Sastojci:
1 kg mesa od divlje svinje
1 kašičica prženog semena kumina, grubo izmrvljeno
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica meda
100 ml liquamena
200 ml caroenuma
100 ml passuma ili crnog vina
so
Priprema:
U meso divlje svinje utrljati dosta morske soli, bibera i grubo izmrvljenog kumina. Ostavite ga u frižideru 2-3 dana, okrećući povremeno. Meso divlje svinje može biti suvkasto pa je pre pečenja potrebno umotati ga u tanke kriške slanine.
Zatim ga stavite u rernu i pecite na temperaturi od 180°C (2 sata po kilogramu), redovno prelivati mašću koji se ispušta pri pečenju bilo koje vrste mesa.
U međuvremenu pripremite sos. Pomešajte med, passum i liquamen, caroenum. Izvadite meso iz rerne i ostavite ga da odstoji dok ne završite sos. Sipajte mast od prženja u mešavinu sosa. Isecite meso vepra na tanke kriške i služite sa sosom odvojeno.
Marcus Gavius Apicius
Kumin (lat.Cuminum cyminum) je biljka skrivenosemenica, poreklom sa Levanta i južne Azije. Njegovo seme se koristi u kuvanju u formi semenki i praha. Ima i lekovita svojstva. Dosta liči na kim, ali je seme krupnije i drugačije arome.
Ovaj začin možete da pronađete u
različitim kuhinjama, zapisi kažu da su ga koristili i drevni Egipćani i stari
Rimljani. U zemljama Orijenta koristi se više od 2000 godina kao ljutkasti
začin i u medicini. Ukusom podseća na sezam i kim. Mnogi narodi bliskog i
srednjeg istoka smatraju crni kim svetom ili čudotvornom biljkom. Ovome se nije
čuditi pošto se biljka spominje i u Bibliji. Crni kumin je pronađen u grobnici
Tutankamona, što znači da se još u drevnom Egiptu koristio za razne medicinske
tretmane. Pedanije Dioskorides, jedan od prvih lekara stare Grčke koji je
napisao prvu knjigu o lekovitom bilju, zapisao je da crni kumin leči
glavobolje, probleme sa disajnim putevima, zubobolju i parazite u crevima.
Postoji verovanje da je i prorok Muhamed kazao da je crni kumin lek za sve
bolesti osim smrti.
A sama
biljka se koristi i u medicinske svrhe, jer je jako dobra za probavu i u borbi
protiv prehlade. Na srednjem i bliskom istoku crni kumin se smatra za vrlo snažno
antikancerogeno sredstvo. Ovaj vrlo lekoviti začin prava je blagodet za
organizam jer ne samo da podstiče jačanje imunog sistema, već vam može pomoći i
kod gubitka kilograma, i to veoma efikasno. Crni kumin ima visoko nutritivne
vrednosti, sadrži monosaharin, kao i polisaharide koji nisu sačinjeni od skroba
i veoma su dobar izvor dijetalnih vlakana. Bogat je masnim kiselinama i to onim
nezasićenim poput linolne i linoleinska kiseline, poznatijih kao omega 6 i
omega 3 masne kiseline. Upravo zbog njih, ova biljka veoma povoljno utiče i
održava zdravlje moždanih ćelija i pospešuje cirkulaciju krvi u mozgu. Sadrži
arginin koji je veoma važan za trudnice i potpomaže razvoj bebe, a pored toga
bogat je karotenom koji se u jetri pretvara u vitamin A, zatim kalcijumom,
gvožđem, natrijumom i kalijumom. Vekovima se preporučuje dojiljama za bolju
produkciju mleka. Ublažava simptome bolesti probavnog trakta i ojačava imunitet,
dok se ulje crnog kumina koristi za mnoge kožne bolesti kao što su ekcemi i
čirevi, a koristi se i za lečenje gripa i prehlade.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар