Originalni tekst:
Sumen plenum: teritur piper, careum, echinus salsus, consuitur et sic coquitur. Manducatur cum allece, sinapi.
Sastojci:
1 svinjsko vime
2 litra vode
2 kašike vinskog sirćeta
2 kašike soli
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašika kima, mleveno
1 kašika senfa
1 kašika liquamena
200 g mesa morskog ježa
Priprema:
Vime potopite 2 sata u hladnoj vodi, zatim 2 sata u hladnoj vodi i sirćetom (1 kašika sirćeta na litar vode). Izvaditi vime pa ga ispuniti mlevenim biberom, mlevenim kimom i mesom morskog ježa. Zatim u dve litre vode sa 2 kašike soli ostaviti vime da se kuva ispod tačke ključanja oko 45 minuta.
Punjeno kuvano vime se premaže senfom i liquamenom i služi dok je toplo.
Marcus Gavius Apicius
Senf
Postoji nekoliko različitih verzija priča
o poreklu senfa. Još su stari Grci začinjavali jelo crnom i belom slačicom, ali
tek su Rimljani napravili prvi senf kakav danas poznajemo. U istoriji se
spominje Plinije Stariji koji je, pre oko dve hiljade godina, pomešao belu i
crnu slačicu sa vinskim sirćetom ili u drugom slučaju sa nefermentisaninim
sokom od grožđa, maslinovim uljem i medom i dobio preliv za sve vrste mesa koje
je tada činilo glavnu hranu rimskih velikaša. Novi proizvod je okarakterisan
kao "mustus" i "ardus" što na latinskom znači "ono što
peče" ili vatreno. Spajanjem ove dve reči je nastala reč "mustard"
koja u većini jezika označava senf. Od kraja četvrtog veka, rimski kuvari su
senfu dodavali biber, kim, lovor, mirođiju, celer, majčinu dišicu, origano,
luk, med, sirće i ulje te njime pre pečenja, premazivali meso najčešće
svinjetinu. Rimljani su ovaj namaz počeli izvoziti u Galiju i širu regiju.
Monasi iz Pariza već od 10 veka pripremaju senf po svom receptu.
Biljka slačica vodi poreklo iz Indije, a
poznavali su je čak i stari Egipćani, kao i njeno dejstvo na otvaranje apetita.
Kod Grka i Rimljana korišćen je kao sredstvo za konzervisanje. U 15.-tom veku
senf je ušao i u kuhinje evropskih dvorova i palata.
Senf je kroz istoriju bio povezan i sa
ratovima. Pred napad Aleksandra Velikog na Persiju, u IV. veku pre nove ere,
ispred suprotstavljenih vojski su se sastale vojskovođe - Darije i Aleksandar
Veliki. Darije je odvraćao Aleksandra od napada na Persiju prosuvši pred njim
kesu punu susama. To je označavalo brojnost persijske vojske. Aleksandar je
odgovorio tako što je prosuo kesu punu crne i bele slačice želeći da pokaže
kako je njegova vojska još brojnija ali da je jaka i vrlo ljuta. Do bitke je
došlo a završena je potpunim porazom persijske vojske i uništenjem njihove
države. Oduvek se senf smatrao izvorom zdravlja i snage. Zabeleženo je da su
stari Germani rane zadobijene u bitkama čistili mešavinom samlevene bele i crne
slačice, najčešće pomešane sa renom. Prva industrijska proizvodnja senfa je
počela još u 13.-tom veku u francuskom gradiću Dižon, koji je i dan-danas
najpoznatiji grad na svetu po proizvodnji senfa.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар