Rimska tradicionalna kuhinja IV - V vek n.e.
Originalni tekst:
Ex novo tritico purgato farriculum facies et musto sub pedibus rapto curabis infundere, ita ut modio farris lagenam musti adicias: deinde sole siccabis et item similiter infundes ac siccabis. Hoc cum tertio feceris, panes ex eo breuissimos admodum facies musteorum et in sole siccatos vasculis novis fictilibus recondes et gypsabis: pro fermento, quo tempore anni musteos facere volueris, hoc uteris.
Prevod:
Od novog pira (spelta) napraviti brašno, dodati bocu novog vina na modius (8,736 kg) pirovog brašna i ostaviti da se suši na suncu. Ovu operaciju ponoviti tri puta, a proizvod je sličan malom hlebu od slatkog vina. Nakon sušenja na suncu ostavimo ga u zemljanoj posudi. Služi kao kvasac kada želimo da napravimo tortu sa slatkim vinom.
Ovo se pravi u oktobru mesecu.
modius = 16 sextarius = 8,736 l
Opus agriculturae
Palladius Rutilius Taurus Aemilianus - Rutilius Bik Emilijan Palladius, takođe poznat kao Palladius, bio je rimski pisac u drugoj polovini 4. veka n.e. ili prvoj polovini 5. veka nove ere. On je uglavnom poznat po svojoj knjizi o poljoprivredi, Opus agriculturae, poznata i kao De re rustica.
Palladii su bili istaknuta galska porodica, a ime Palladius je verovatno prezime, preuzeto od nadimka koji znači - stara škola. Palladius se dosta oslanja na ranije poljoprivredne pisace, uglavnom Columella i Gargilius Martialis, on takođe izgleda da ima poljoprivredno znanje iz prve ruke i iskustvo kao vlasnika zemljišta u Italiji i Sardiniji.
Opus Agriculturae je rasprava o uzgoju u 14 delova ili knjiga, napisane krajem četvrtog ili početkom petog veka nove ere. Prva knjiga je opšta i uvodna. Knjige od 2 do 13 daje detaljna uputstva za tipične aktivnosti na rimskom farmi za svaki mesec u godini, počevši sa januarom. Četrnaesta knjiga, de Vet medicina, je otkriven tek u 20. veku, i daje uputstva za negu životinja i elemenata veterine.
Poljoprivredni spisi Palladiusa se mogu uporediti sa onima od Marcus Priscus Cato, Marcus Terentius Varo, a posebno Lucije Junije Moderatus Columella, čiji je De Re Rustica služio kao model Palladiusu.
Pir, krupnik, krupnica ili spelta (lat. Triticum spelta) je vrsta
žitarice i bliski srodnik današnje pšenice. Pošto se u nekim regionima sveta
pir i pšenica uzgajaju zajedno, ove žitarice se ukrštaju jedna sa drugom i
postoji mnogo mešanih sorti između pšenice i pira.
Ova žitarica poreklom iz južne Azije, doneta je na Bliski Istok pre oko
9000 godina i od tada se proširila na celoj teritoriji Evrope, tačnije 5000
godine pre nove ere. Stari Grci su je smatrali poklonom božanstva Demetre. Kako
su bili moreplovci ostatku civilizacije su prenosili svoja znanja o njenim
blagodetima i uzgoju ali je zbog niskog prinosa pala u zaborav, u novije vreme
pir se više uzgaja nego ranije. U vreme Rimskog carstva bio je glavna namirnica
rimskih vojnika koji su jeli pirovu kašu. Prinosom zaostaje iza pšenice, ali
bolje podnosi oštriju klimu i otporniji je na bolesti. Pir je heksapoloidna
vrsta žitarice, sa niskim sadržajem glutena u zrnu, kao i npr. mekana pšenica
(lat. Triticum aestivum). Nisu poznate divlje vrste krupnika, zbog čega se
pretpostavlja, da je nastao mutacijom starijih vrsta pšenice, kao npr. vrste
tvrde pšenice (lat. Triticum durum, lat. Triticum dicoccum, lat. Triticum
monococcum).
Pir ima bitno viši sadržaj belančevina, masti i dijetetskih vlakana od
drugih žitarica. Zrno pira u idealnom odnosu sadrži belančevine, ugljene
hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu. Naročito je zanimljivo
i to da su dijetetska vlakna pira vrlo lako rastvorljiva u vodi, što omogućava
dobru resorpciju hranljivih materija u organizmu. Hranljive materije u piru ne
opterećuju probavni sistem, organizam ih lako usvaja, i brzo ulaze u krvotok.
Na taj način ćelije organizma su optimalno ishranjene i sposobne za visoke
učinke. Pirov hleb preporučuje se i sportistima. Svojim sastavom pir ili spelta
može pozitivno uticati na podizanje imuniteta. Danas je na tržištu moguće
kupiti pir u osnovnom obliku, ali i pirovo brašno, testeninu i mleko, dok se od
njega rade mnogi obroci: od doručaka, do deserata i vrhunskih kolača.
Нема коментара:
Постави коментар