Rim je imao jedan obrazac u kulutri ishrane poznat pod imenom convivum. Naime u pitanju je reč o obedu sa propisanim brojem i redosledom jela. Desert (mensa sekunda) se služio na kraju obeda, a nazivan je i belarija ili mensa pomorum.
Placentam sic facito - Torta od sira i meda
Spiram sic facito - Kalem ili crv torta
Sphaeritam sic facito - Okrugla torta
Erneum sic facito - Kuvana torta
Encytum sic facito - Puž krofne
Globulos - Kuglice sa makom
Carmel crustulam - Karamel torta
Placentae in caramel condimentum - Palačinke sa umakom od karamele
Custrum cum caseo et melle - Torta od sira i meda
Patina de persicis - Sufle od breskvi
Patina de persicis - Desert od breskvi
Patina de piris - Sufle od krušaka
Pear patina - Desert sa kruškama
Dulcia domestica - Punjene urme
Ova sphongia ex lacte - Palačinke s medom
Tyropatinam - Sufle od mleka i meda
Aliter dulcia - Desert od hleba
Aliter dulcia - Desert od pinjola
Aliter dulcia - Jednostavan kolač
Gustum de praecoquiis - Desert od kajsija
Gustum de praecoquiis - Desert od kuvane kajsije
Gustum de praecoquis - Desert od kajsija i lubenice
Pepones et melones - Lubenica i dinja sa medom
Patina de cydoneis - Puding od dunje
Apothermum sic facies - Puding od pira
Patina versatilis vice dulci - Orasi u medu
Aliter patina versatilis - Slatki omlet od pinjola i oraha
Pultes tractogalatae - Kaša od meda
Dulcia piperata - Med torta
Melcas - Med torta
ιντριώς - Itrions
ὑποτυρίδες - Hipotirides
Gastrin - Bajadera
De diamoro - Sirup od borovnice
De cydonite - Sok od dunja
De cydoneorum - Sok od dunja
Rhodomeli - Piće od ružine vodice i meda
Reč desert je izvedena iz stare francuske reči desservir što znači čišćenje stola. Obično se deserti odnose na slatku hranu, ali se javljaju i slučajevi kada se određene vrste sireva, različitog ukusa, mogu poslužiti kao desert. Još u antičkoj civilizaciji, kao poslastice su se koristile voće i orašasti plodovi u medu. Ali deserti, u formi kakvu mi danas poznajemo, pojavili su se sa tehnološkim napretkom i sa razvojem kulinarskih umeća ljudi.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар