Translate

четвртак, 27. јул 2017.

Antička kuhinja: Sosovi




Sos je Francuska reč, nastala od latinskog salsus – zasoljeno, slano. U antičkim vremenima, kada nije bilo rashladnih uređaja, meso, riba i druga hrana nisu mogli dugo da traju, tako da su prelivi i sosevi korišćeni kako bi se prikrio neprijatan ukus hrane i njena sumnjiva svežina.
Sosevi mogu biti tečni ili polutečni, topli ili hladni. Topli sosovi su se uglavnom posluživali uz meso i to uz pečenu ili dinstanu teletinu. Uz živinu ili ribu su služili svetli ili beli sos, a uz govedinu i divljač tamne sosove. S druge strane, hladni sosovi, odnosno prelivi za salate i začinski sosovi, su posluživani uz salate i hladna jela i predjela.
Ni jedno jelo kako u tadašnje vreme tako i danas ne može se zamisliti bez soseva, koriste ga svi društveni slojevi, a sam sastav sosova u mnogome zavisi od podneblja.
Na ovoj stranici predstaviću vam najpopularnije sosove starog Rima:

Ius in venationibus omnibus elixis et assis - Sos za sva kuvana i pečena mesa
Ius in elixam - Sos za kuvano meso
Ius in elixam - Sos za sve vrste kuvanog mesa
Ius candidum in elixam - Beli sos za kuvano meso
Aliter ius candidum in elixam - Beli sos za kuvano meso
Aliter ius candidum in copadiis - Hladni sos za kuvano meso
Ius in copadiis - Sos za kotlete
Ius in copadiis - Sos za šnicle
Ius in copadiis - Sos za šnicle
Ius in copadiis - Sos za šnicle
Ius album in copadiis - Beli sos za kotlete
In copadiis ius album - Sos za kuvano i pečeno meso
Ius in elixam allecatum - Sos za kuvano meso
Ius in elixam omnem - Sos za kuvano meso
Ius frigidum in porcellum - Hladni sos za svinjetinu
Ius in ovifero fervens - Topli sos za pečeno meso divlje svinje
Ius in aprum elixum - Topli sos za kuvano meso divlje svinje
In aprum assum iura ferventia facies sic - Topli sos za pečenje od divlje svinje
Aliter in aprum assum iura ferventia - Topli sos za pečenje od divlje svinje
Ius frigidum in aprum elixum - Hladni sos za kuvano meso divlje svinje
Aliter ius frigidum in aprum elixum - Hladni sos za kuvano meso divlje svinje
Ius frigidum in ovifero - Hladni sos za meso ovce
Ius album in assum leporem - Beli sos za pečenog zeca
Ius in locusta et cammari - Sos za kuvane jastoge i rakove
Ius in diversis avibus - Sos za sve vrste živine
Ius viride in avibus - Sos za sve vrste živine
Ius candidum in avem elixam - Sos za sve vrste živine
Ius candidum in ansere elixo - Sos za kuvanu gusku
Ius in perdices - Sos za jarebice




Pročitajte više >>                                                                << Vratite nazad




Нема коментара:

Постави коментар