Translate

субота, 1. јул 2017.

Antička kuhinja: Holisera in fasciculum - Salata od lesandre



Originalni tekst:
Holisera in fasciculum redacta manu ex liquamine, oleo et mero bene inferuntur, vel cum piscibus assis.

Sastojci:
1 veza lesandre, sitno seckano
1 kašika liquamena
1 kašika maslinovog ulja
50 ml belog vina

Priprema:
Sve sastojke dobro izmešati i služiti kao salatu uz svaku vrstu pečene ribe. Može da posluži i kao marinada za ribu.

De re coquinaria
Marcus Gavius Apicius





Lesandra - (Smyrnium olustrum) je biljka iz porodice Umbeliferae. Poznavali su je već Teofrast i Plinije Stariji. Biljka može narasti do 150 cm visine. Nekada je korištena kao začinska i lekovita biljka. Ukus biljke je između celera i peršuna. Narodno ime joj je žuta trava,konjski peršun, smirnium, alisanders. Kod nas je česta i srodna prorasla lesandra, lat.Smyrnium perfoliatum. Mlada biljka je također jestiva.





Maslinovo ulje se dobija ceđenjem plodova masline i ima široku upotrebu počev od kulinarstva, kozmetike i medicine do hrišćanske tradicije u kojoj se koristi u obredima bogosluženja. Veoma je cenjeno kao dijetetski proizvod zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina i polifenola. Prisutnost vitamina E i drugih sastojaka, uz odličnu kompoziciju nezasićenih masnih kiselina, razlog je preporuke tog ulja kao glavnog izvora masti u svakodnevnoj prehrani. Blagotvorno dejstvo maslinovog ulja na ljudski organizam poznato je kako u narodnoj, tako i u stručnoj medicini. Koristi se kao lek protiv opekotina, za čišćenje organizma, protiv crevnih i želudačnih upala, kao sredstvo za uništavanje različitih vrsta bakterija. Dobro je za srce i krvne sudove, a ima i veoma važnu ulogu u ublažavanju bolova od reumatoidnog artritisa. Antioksidansi i zdrave masne kiseline u njegovom sastavu snižavaju loš (LDL) holesterol. Maslinovo ulje je čest sastojak kozmetičkih preparata, posebno onih koji se koriste za suvu, oštećenu kožu, kožu koja je podložna ekcemima, kao i preparata za sunčanje. Savetuje se njegova upotreba u kućnoj radinosti za izradu maski za lice, kosu i telo. Osnovni je sastojak mediteranske kuhinje, posebno hladno ceđeno kao dodatak raznim salatama. Osim dokazane lekovite i hranljive, priznaje mu se i veoma moćna afrodizijačka uloga. Na tržištu se proizvodi u tri nivoa kvaliteta - rafinirano, devičansko i ekstra devičansko.


Pročitajte više >>                                                                   << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар