Originalni tekst:
Leporem madidum: in aqua praecoquitur modice, deinde componitur in patina, coquendus oleo in furno, et, cum prope sit coctus, ex alio oleo. Pertangito de conditura infra scripta: teres piper, ligusticum, satureiam, cepam, rutam, apii semen, liquamen, laser, vinum et modice olei. Aliquotiens versatur, in ipsa percoquitur conditura.
Sastojci:
1 kg zečijeg mesa
1 glavica crnog luka, sitno seckano
1 kašičica buhača, sitno seckano
1 kašičica asafetide
200 ml belog vina
50 ml maslinovog ulja
2 kašike liquamena
2 kašičice semena celera, mleveno
1 kašika mlevenog bibera
1 kašičica soli
Priprema:
Isecite meso na komade, posolite i pobiberite. Meso staviti u nauljenu tepsiju i pržiti u rerni zagrejanoj na 220°C oko sat vremena. Pomešati mleveni biber, asafetidu, rue, buhač, liquamen, seme celera, maslinovo ulje, vino i luk i napraviti hladan sos. Preliti meso i kuvati još 15 minuta.
Marcus Gavius Apicius
Celer (lat. Apium graveolens) je dvogodišnja zeljasta biljka iz familije štitonoša (Apiaceae). Raste samoniklo na vlažnim livadama, močvarnim mestima i priobalnom području, pored bara i izvorišta, kao i na slanom tlu. Može se naći od Britanskih ostrva do Sredozemlja, a ima ga i u severnoj Africi i Aziji, sve do Indije. Uzgaja se i u baštama. Raste do 1 metra visine, s mesnatim i vretenastim korenom, koji ponekad može biti i gomoljast. Stabljika mu je razgranata. Tamnozeleni i sjajni listovi, dužine 3-6 cm i 2-4 cm širine, su veliki i perasto razdeljeni, dok su listići klinastog oblika, gore urezani i nazubljeni. Kuglasti plod je rebrast i 2-3 mm u prečniku.
Raste od Azije do severne Afrike, preko Sredozemlja do Evrope i
Engleske, a kao divlja samonikla biljka bio je poznat još u pradavna vremena,
koja raste na obalama, vlažnim i močvarnim područjima. Kao venac se nosio na
pogrebnim svečanostima u starom Egiptu i nađen je u grobnicama faraona. Poznat
još Starim Grcima, celer se može naći u naslagama iz 9. veka p. n. e. kod
Kastanasa, kao i iz 7. veka p. n. e. kod Heraiona na Samosu. U Homerovoj
Ilijadi Mirmidonovi konji pasu divlji celer koji raste u močvarama Troje, a u
Odiseji se pominju livade ljubičica i divljeg celera koje okružuju Kalipsinu
pećinu. Starim Grcima je bio najomiljenije cveće za grob i žalost. Hipokrat ga
je preporučivao svima koji imaju slabe živce. Za celer se smatra da je nikao iz
krvi Kadmilosa, božanstva koje se slavi na Samotraki, Lemnosu i Tebi. Mirisna
aroma tamna boja lišća podstakla je povezanost sa kultom smrti. U staroj Grčkoj
listovi celera su korišćeni za vence za pokojnika, kao i za pobednika na istmijskim
igrama, gde su kasnije venci celera zamenjeni krunama od bora. Prema Pliniju
starijem (Poznavanje prirode XIX, XLVI), pobednik svetog takmičenja kod Nemeje
takođe je nosio venac od celera. Kod starih Rimljana bio je simbol smrti i za
nekoga na umoru govorili bi: "Apio indiget" (preostaje mu samo
celer).
Francuski fitoterapeut Maurice Mességué je u svojim knjigama o lekovitom povrću i
bilju naveo stare narodne izreke: "Kad bi žena samo znala kako će joj muž
biti snažan ako jede puno celera, išla bi i na kraj sveta da mu ga nabavi"
i "Kad bi muž znao pravi učinak celera, zasejao bi njime celi vrt". A
narodna uzrečica glasi: "Ko na srcu ima feler, treba uvek jesti
celer". Također je i popularan u tradicionalnoj kineskoj medicini koja ga
preporučuje za snižavanje krvnog pritiska. Od 16. veka počinje uzgoj kao
kultivisane biljke i danas se nalazi u gotovo svakom vrtu, a kod današnjih Grka
celer je simbol sreće i veselja, dok su Francuzi oduvek uživali u njemu hvaleći
ga uzrečicom: "Ne treba se plašiti mukotrpnog puta do Rima radi ljubavi i
celera".
Energetska vrednost 100 g celera (koren sa lišćem) je mala - iznosi 14
kcal / 59 kJ. Od toga je 0,69 % proteina, 2,97 % ugljenohidrata i 0,17 % masti.
Izvrstan je izvor vitamina K (29,3 μg, što čini 29 % preporučenog dnevnog unosa) i dijetalnih vlakana (1,6
g/14 kcal ili 11,5 g/100 kcal, preporuke su 3 g/100 kcal), a ostale potrebne
minerale vitamine sadrži u malim količinama. Na našem podneblju celer se osim
za poboljšanje zdravlja često koristi i kao afrofizijak. Naime, koren ove
biljke ima specifičan poseban miris. Upravo zbog visokog sazdržaja eteričnih
ulja celer deluje antibakterijski i antimikotički. Delotvoran je u lečenju
astme, promuklosti, reume, zbog visokog sadržaja natrijuma, gihta, mokraćnih
puteva, bubrega, nervnih oboljenja. Poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju,
apetit, a uklanja smetnje kod varenja. Acetileniks, jedan od njegovih
sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka. Inače lekoviti sastojci najbolje
ostaju očuvani u sveže isceđenom soku sirovog korena, listova i stabljike, zbog
čega se posebno preporučuje trudnicama i deci. Sirovi celer je veoma delotvoran
sastojak ishrane kod kožnih oboljenja. Preporučuje se i osobama koje imaju
kamen u bubregu ili mokraćnoj bešici, zato što je dobar diuretik.
Buhač (lat. Pyrethrum cinerariaefolium) autohtona je biljka iz porodice glavočika, važna kao izvor prirodnog insekticida Piretrina, iz porodice Asteraceae. Buhač je višegodišnja polužbunasta zeljasta biljka poreklom sa Mediterana i Balkanskog poluostrva. Narodni nazivi: buvač, divlja barutica, buvarica, buvara, brminja, matrikolda, buhač, krizantema, divlja barutica. Latinski naziv Pyrethrum cinerariaefolium Trev. potiče od imena sastojka piretroida koji ima jako antiinsekticidno dejstvo, a narodni jer se upotrebljava kao provereno sredstvo u borbi protiv buva i drugih insekata. U biobaštovanstvu buhač je veoma cenjena biljka, jer ima repelentno dejstvo na mnoge štetne insekte. Svojim mirisom odbija štetočine pa je poželjno saditi je na mesto gde se planira proizvodnja kupusnjača, rotkve, rotkvice, salate, spanaća i blitve. Kako je višegodišnja vrsta, najbolje je saditi je duž leja ili na obodu bašte.
Buhač (lat. Pyrethrum cinerariaefolium) autohtona je biljka iz porodice glavočika, važna kao izvor prirodnog insekticida Piretrina, iz porodice Asteraceae. Buhač je višegodišnja polužbunasta zeljasta biljka poreklom sa Mediterana i Balkanskog poluostrva. Narodni nazivi: buvač, divlja barutica, buvarica, buvara, brminja, matrikolda, buhač, krizantema, divlja barutica. Latinski naziv Pyrethrum cinerariaefolium Trev. potiče od imena sastojka piretroida koji ima jako antiinsekticidno dejstvo, a narodni jer se upotrebljava kao provereno sredstvo u borbi protiv buva i drugih insekata. U biobaštovanstvu buhač je veoma cenjena biljka, jer ima repelentno dejstvo na mnoge štetne insekte. Svojim mirisom odbija štetočine pa je poželjno saditi je na mesto gde se planira proizvodnja kupusnjača, rotkve, rotkvice, salate, spanaća i blitve. Kako je višegodišnja vrsta, najbolje je saditi je duž leja ili na obodu bašte.
Нема коментара:
Постави коментар