Pullum oxyzomum: oleum acetabulum maiorem, satis modice, liquaminis
acetabulum minorem, aceti acetabulum perquam minorem, piperis scripulos sex,
petroselinum scripulum, porros fasciculum.
Sastojci:
1 pile
100 ml maslinovog ulja
1 struk praziluka, sitno seckan
30 ml vinskog sirćeta
50 ml liquamena
1 kašičica mrvljenog bibera
1 kašičica peršuna, sitno seckano
Priprema:
Piletinu premazati liquamenom i dodati ostale sastojke, izmešati i
staviti da se peče u rerni oko sat vremena na 250°C, ispeći po mogućstvu u
zemljanom loncu. Pre služenja posuti biberom.
Marcus Gavius Apicius
Peršun (lat. Petroselinum crispum), dvogodišnja biljka prijatnog mirisa iz fam. štitonoša (Apiaceae, Umbelliferae); gaji se u vrtovima kao biljka za začin, a raste i kao divlja. Upotrebljava se plod, koren i listovi. Peršun pojačava apetit i povoljno utiče na rad bubrega; peršunovo ulje deluje povoljno kod grčeva.
Od davnina su se ekstrakti peršuna
koristili za lečenje respiratornih infekcija i bolesti kože i očiju. Stari
Egipćani koristili su divlji peršun kao sredstvo za lečenje bolesti bubrega i
mokraćnih puteva. Pedanius Dioscorides, antički grčki lekar, botaničar i
farmaceut verovao je da pomaže u olakšavanju tegoba želuca i stomaka, a da seme
peršuna može da bude diuretik. Stari Grci su peršun smatrali svetom biljkom i
nisu ga koristili za jelo. Od njega su pravili vence, koje su nosili na
svečanim gozbama, kitili svoje heroje i pobednike Istimijskih igara i
ukrašavali grobove. Verovalo se da je peršun nikao iz krvi grčkog heroja,
Archemorusa, vesnika smrti. Homer je pisao da su konji kočija ratnika hranjeni
njegovim listovima. Grčki vrtovi su često bili oivičeni peršunom. Stari Grci i
Rimljani su verovali da ako grickaju peršun mogu da popiju mnogo vina a da se
ne napiju. Takođe su ga koristili kao sredstvo za jačanje potencije, pravili bi
ga tako što bi uzeli mešavinu od sto grama iseckanog korena i sto grama semena
peršuna. Od te mešavine su uzimali dve kašičice i kuvali pet minuta u dva
decilitra vode. Zatim se poklapa i ostavlja da odstoji sat vremena, a onda
procediti. Dobijeni napitak zasladiti medom i piti uveče. Stari Rimljani su
nosili ogrlice peršuna oko vrata, verujući da apsorbuje znoj i telesne mirise.
Vence od peršuna su nosili na glavi tokom praznika da bi se zaštitili od
opijenosti. Peršun je držan dalje od dojilja, jer se verovalo da može da
izazove epilepsiju kod beba. Stari Rimljani su prvi počeli da ga jedu, i to u
velikim količinama, naročito gladijatori pre borbe, jer su verovali da im daje
snagu, jača reflekse i čini ih lukavijim.
U srednjem veku peršun je korišćen za
oporavak i osveženje nakon noći punih vina i masne hrane, a njegovo seme se čak
smatralo lekom protiv kuge. Srednjovekovni Evropljani su verovali da mogu da
ubiju nekog izgovaranjem njegovog imena dok kidaju grančice peršuna. Do kraja
srednjeg veka, peršun je bio uglavnom lekovita biljka. Franački kralj Karlo
Veliki, jedan od najvećih srednjovekovnih vladara je naredio da se gaje mnoge
biljke, među kojima i peršun, koji je veoma brzo postao nezamenljiv sastojak
mnogih jela.
Postoji više narodnih verovanja o
peršunu. Veruje se da donosi sreću ako se presadi iz starog u novi vrt. Staro
englesko verovanje sugeriše da će loša sreća pratiti onog ko je presadio
peršun, i da ga zato treba odmah saditi na stalno mesto.
Lišće peršuna treba uzimati u svežem
stanju, jer jedino tako zadržava svoja bitna svojstva. Peršunov list je
izuzetno delotvoran kao sredstvo koje podstiče izlučivanje štetnih materija iz
organizma, a povoljno utiče na cirkulaciju i uopšte srčane smetnje. U
kulinarstvu peršun se upotrebljava kao začin zbog svog specifičnog i izrazito
prijatnog mirisa. Kao začin koristi se najviše list koji se jelima obično
dodaje sitno seckan na kraju pripreme jela. Koren se koristi kao dodatak supama
i varivima.
Peršun ima veoma malu kaloričnu vrednost
pa je i zbog toga pogodan za dijetalnu ishranu, a bogat je vitaminima i
mineralima.
Peršun između ostalog sadrži: bakar, vitamin B12, vitamine grupe B, vitamin C, gvožđe, kalijum, kalcijum, mangan, magnezijum, provitamin A, hlorofil.
Нема коментара:
Постави коментар