Originalni tekst:
Cochleas assas: liquamine, pipere, cumino, suffundes assidue.
Sastojci:
24 jestivih puževa
4 kašike liquamena
1 kašičica semena kumina, mleveno
1 kašičica mlevenog bibera
Priprema:
Stavite puževe u lonac i prelijte ih sa svežim mlekom pomešanog sa 2 kašike soli. Puževe treba ostaviti u mleku dva dana ali svaki čas treba uklanjati otpadne proizvode puževa. Promenite mleko i so svakih 12 sati. Posle dva dana, puževi su trebali da apsorbuju mleko i oni neće moći da se vrate u svoje školjke. Uklonite ih iz svojih školjki.
Uklonite kožu i puževe stavite na nauljenu tepsiju, zagrejte rernu na 200°C pecite ih 10 minuta ali ih nekoliko puta u toku pečenja prelivajte mešavinom liquamena, kumina i bibera.
Marcus Gavius Apicius
Puževi (Gastropoda) su najbrojnija klasa mekušaca sa oko 45.000 vrsta. Postoji oko 30.000 savremenih vrsta, kao i oko 15.000 izumrlih. Fosilna istorija grupe je veoma bogata i duga - najraniji nalazi potiču iz kasnog kambrijuma (ranokambrijski rodovi poput Helcionella i Scenella više se ne smatraju pripadnicima ove klase), a filogeniju puževa karakteriše intenzivna adaptivna radijacija. Danas su puževi prisutni u skoro svim tipovima staništa i ekosistema (i vodenim i suvozemnim), i ako se ovaj podatak uzme u obzir mogu se s punim pravom nazvati najuspešnijom klasom mekušaca. Morski puževi (više od dve trećine vrsta) su se prilagodili životu na svim tipovima dna, a postoje i uspešni pelagični oblici, naselili su slatke vode, dok su Pulmonata i još neke manje grupe naselile kopno zahvaljujući anatomskim adaptacijama. Puževi su kao hrana mesojedim organizmima veoma značajna karika u lancu ishrane. Ponegde se koriste i u ljudskoj ishrani i sa tim ciljem gaje (helikokultura). Neke vrste golaća su važni oprašivači biljaka. Morski puževi roda Murex su se od davnina koristili za dobijanje pupurne boje kojom su se označavale senatorske toge u Starom Rimu.
Kumin (lat.Cuminum cyminum) je biljka
skrivenosemenica, poreklom sa Levanta i južne Azije. Njegovo seme se koristi u
kuvanju u formi semenki i praha. Ima i lekovita svojstva. Dosta liči na kim,
ali je seme krupnije i drugačije arome.
Ovaj začin možete da pronađete u
različitim kuhinjama, zapisi kažu da su ga koristili i drevni Egipćani i stari
Rimljani. U zemljama Orijenta koristi se više od 2000 godina kao ljutkasti
začin i u medicini. Ukusom podseća na sezam i kim. Mnogi narodi bliskog i
srednjeg istoka smatraju crni kim svetom ili čudotvornom biljkom. Ovome se nije
čuditi pošto se biljka spominje i u Bibliji. Crni kumin je pronađen u grobnici
Tutankamona, što znači da se još u drevnom Egiptu koristio za razne medicinske
tretmane. Pedanije Dioskorides, jedan od prvih lekara stare Grčke koji je
napisao prvu knjigu o lekovitom bilju, zapisao je da crni kumin leči
glavobolje, probleme sa disajnim putevima, zubobolju i parazite u crevima.
Postoji verovanje da je i prorok Muhamed kazao da je crni kim lek za sve
bolesti osim smrti.
A sama
biljka se koristi i u medicinske svrhe, jer je jako dobra za probavu i u borbi
protiv prehlade. Na srednjem i bliskom istoku crni kim se smatra za vrlo snažno
antikancerogeno sredstvo. Ovaj vrlo lekoviti začin prava je blagodet za
organizam jer ne samo da podstiče jačanje imunog sistema, već vam može pomoći i
kod gubitka kilograma, i to veoma efikasno. Crni kumin ima visoko nutritivne
vrednosti, sadrži monosaharin, kao i polisaharide koji nisu sačinjeni od skroba
i veoma su dobar izvor dijetalnih vlakana. Bogat je masnim kiselinama i to onim
nezasićenim poput linolne i linoleinska kiseline, poznatijih kao omega 6 i
omega 3 masne kiseline. Upravo zbog njih, ova biljka veoma povoljno utiče i
održava zdravlje moždanih ćelija i pospešuje cirkulaciju krvi u mozgu. Sadrži
arginin koji je veoma važan za trudnice i potpomaže razvoj bebe, a pored toga
bogat je karotenom koji se u jetri pretvara u vitamin A, zatim kalcijumom,
gvožđem, natrijumom i kalijumom. Vekovima se preporučuje dojiljama za bolju
produkciju mleka. Ublažava simptome bolesti probavnog trakta i ojačava imunitet,
dok se ulje crnog kumina koristi za mnoge kožne bolesti kao što su ekcemi i
čirevi, a koristi se i za lečenje gripa i prehlade.
<< Vratite nazad
<< Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар