Translate

уторак, 7. март 2017.

Antička kuhinja: Isicia plena - Kuvano salo od fazana




Originalni tekst:
Isicia plena: accipies adipes fasiani recentes, praeduras et facis ex eo tessellas, cum pipere, liquamine, caroeno in isicio includes, et hydrogaro coques et inferes.

Sastojci:
sveže salo od fazana
1 kašičica mlevenog crnog bibera
1 kašika liquamena
1 kašika caroenuma
500 ml hydrogaruma - liquamen razvodnjen vodom

Priprema:
Uzmite sveže salo od fazana, osušiti ga i iseći na kockice, pomešajte sa biberom, liquamenom i caroenumom, pustiti da odstoji pola sata, a zatim kuvati u hydrogarumu.

De re coquinaria
Marcus Gavius Apicius





Fazan (lat. Phasianus colchicus), ili običan fazan, je široko rastprostranjena ptica iz reda koka (lat. Galliformes). Fazan potiče iz srednje Azije, ali je još u vreme antičkog Rima prenet u Evropu. Ova ptica naseljava pretežno šumarke, livade, predele oko rečne obale, polja i njive na kojima se hrani. Fazan je poligamna životinja, imaju više polnih partnera. Voli područja, gde se isprepliću polja, livade, šikare, šumarci, potoci. Ne zalazi duboko u šumu. Voli umereno topla područja i živi na područjima do 400 m nadmorske visine. Zbog sposobnosti da se prilagodi i da se razmnožava gde god su ga naselili, fazan je postao jedna od najpoznatijih ptica na svetu. Prirodna staništa fazana su vrlo raznolika, pa ih nalazimo od nizijskih šuma i sušnih ravnica, pa sve do visokoplaninskih šuma i visoravni. Naseljava skoro sva lovišta u Srbiji.




Klasični kuvar antike je "De re coquinaria" ili "O umetnosti kuvanja". Autor je Markus Gavijus Apicijus, koji je živeo u doba cara Tiberija u prvom veku naše ere. Knjiga ima 10 glava i sadrži oko 500 recepata koje je Apicijus sakupio iz prošlih vekova i recepata koje je sam osmislio.
Apicius je tokom svog života (42 g.p.n.e. - 37 g.n.e.) postao legenda. on je uradio nešto što je jedinstveno u ono vreme; on je bio jedan od osnivača gastronomije.
Plinije opisuje Apicijusa kao "najvećeg trošadžiju koga je svet ikada video". Izgleda da je bio u pravu, jer je Apicijeva umetnost kuvanja prepuna neobičnih recepata od punjenog papagaja do flaminga sa biberom ali i takvih koje mi i u današnje vreme rado jedemo.
Kako je Apicijev život bio ekstravagantaan, tako je i njegova smrt do danas predmet svakojakih rasprava. Kada je potrošio 100 miliona sestercija iz državne kase za pripremanje svojih recepata za cara, kada je potrošio sve poreske pare i lično se zadužio, napravio je bilans i izračunao je da će mu ostati "samo" 10 miliona sestercija za život, što je za njega bilo nezamislivo (1 sesterc = 1 evro). Iz straha da neće imati šta da jede i da će umreti od gladi, uzeo je otrov i u strašnim mukama umro.


Pročitajte više >>                                                                 << Vratite nazad



Нема коментара:

Постави коментар