Originalni tekst:
Gruem vel anatem lavas et ornas et includis in olla. Adicies aquam, salem, anethum, dimidia coctura decoques, dum obduretur, levas et iterum in caccabum mittis cum oleo et liquamine, cum fasciculo origani et coriandri. Prope cocturam defritum modice mittis, ut coloret. Teres piper, ligusticum, cuminum, coriandrum, laseris radicem, rutam, caroenum, mel, suffundis ius de suo sibi, aceto temperas. In caccabo reexinanies ut calefiat, amulo obligabis. Imponis in lance et ius perfundis.
Prevod:
Operite ždrala ili patku, ukrasite i stavite u posudu. Dodajte vodu, so, mirođiju i kuvajte dok se ne skuva do pola, kada je gusto, izvadite i dodajte u posudu sa uljem i liquamenom, i kuvajte sa snopom origana i korijandera. Na kraju vremena kuvanja dodajte malo defrituma da biste ga obojili. Mleveni biber, semenke selena, kumin, korijander, koren lasera, rue, caroenum, med, sipajte malo soli, origano i kuvajte sa sirćetom. Vratite ga u posudu da se zagreje, vežite ga skrobom. Stavite pticu na posudu i prelijte je sosom.
Sastojci:
1 velika patka
1 kašika mirođije, sitno seckana
1 kašika origana, sitno seckano
100 ml defrituma
1 kašika liquamena
1 kašika vinskog sirćeta
1 kašičica bibera
1 kašika selena, sitno seckano
1 kašika kumina, sitno seckano
1 kašika korijandera, sitno seckan
1 kašičica asafetide
1 kašičica rue
1 kašika caroenuma
1 kašičica meda
1 kašičica skroba
1 kašika maslinovog ulja
so
Priprema:
Očišćenu patku stavite u lonac i prelijte vodom. Dodajte mirođiju i so, stavite da se kuva. Kuvajte 30 minuta, a zatim dodajte defritum, liquamen, ulje i origano. Smanjite temperaturu i ostavite da se krčka. Za pripremu sosa u činiju dodati biber, selen, kumin, korijander, asafetidu i rue, pomešajte i dobro sameljite da bi ste dobili pastu. Dodajte caroenum, med, vinsko sirće. Sipati masu u drugu šerpu.
U šerpu gde je sos sipati 150 ml tečnosti u kojem se patka kuvala, dodati kašiku skroba da se zgusne i lagano ukuvati. Kuvanu patku isecite, odstranite glavu i prelijte sosom.
Marcus Gavius Apicius
Origano (lat. Origanum vulgare), vranilovka,mravinac ili divlji majoran je začinska i lekovita samonikla zeljasta biljka iz familije usnatica (lamiaceae) mediteranskog podneblja. Ime je dobila iz grčkog (Oros-brdo, Ganos-nakit), preko latinskog jezika, "origano" - brdski nakit. U receptima narodne medicine origano je poznat pod imenom vranilova trava kao i divlji majoran. Pod imenom origano daleko je poznatiji, isključivo kao začin. Začini su najpoznatije preventivno sredstvo pomoću kojeg možemo direktno jačati naš imuni sistem kao i rad celokupnog metabolizma. Odomaćen u Sredozemlju, nezamenjiv je u grčkoj, španskoj, turskoj i italijanskoj kuhinji. Raste na suvim travnjacima i rubovima šuma, na krečnjakom bogatom i osunčanom tlu.
Lekovitost biljke bila je cenjena još u antičkoj Grčkoj. Hipokratu je služila za ubrzavanje poroda i u lečenju hemoroida. Mnogi Grci su verovali da ako u toplu vodu za kupanje stave listove grčkog origana (Dictamus origanus), ostave ih 30 minuta, odmah po izlasku iz kade pružiće partneru žestok seks. Grčki origano takođe produžava seksualnu moć muškaraca. Zabeleženo je da su divlje koze ranjene tokom lova jele divlji origano da bi se brže izlečile. U medicini osim za lečenje rana ova biljka se koristi i za probleme sa kožom, kod lečenja čireva, protiv bolova u stomaku. Danas se koristi, pripremljen kao čaj, protiv grčeva u stomaku, bolesti probavnog trakta i gornjih disajnih puteva.
Za narodna sujeverja biljka štiti od zla, čini radosnim i bezbrižnim. Često je zbog tog svojstva uvezivan u venčane buketiće. Origanom su nekada lečena deca koja su sporo progovarala i oboleli od epilepsije. Naučne studije su pokazale da divlji origano sprečava pojavu gripa i prehlade, jača imunološki sistem i uništava trideset vrsta bakterija, uključujući ešerihiju koli, kandidu, salmonelu i stafilokoke. Origano sadrži eterično ulje karvakrol i timol, gorke materije, tanin, kamfor, borneol, triterpen, gume, mineralne soli i materije koje deluju antibakterijski.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар