Originalni tekst:
Porcellum oenococtum: porcellum praeduras, ornas. Adicies in caccabum oleum, liquamen, vinum, aquam, obligas fasciculum porri, coriandri, media coctura colorabis defrito. Adicies in mortarium piper, ligusticum, careum, origanum, apii semen, laseris radicem, fricabis, suffundes liquamen, ius de suo sibi, vino et passo temperabis, exinanies in caccabum, facies ut ferveat. Cum ferbuerit, amulo obligas. Porcellum compositum in patina perfundes, piper asparges et inferes.
Sastojci:
2 kg pečenog prasećeg mesa
2 praziluka, sitno seckano
3 kašike maslinovog ulja
6 kašika liquamena
1 kašika defrituma
800 ml crnog vina
1 koren asafetide, sitno seskano
1/2 kašike korijandera, sitno seckano
2 kašičice bibera u zrnu
2 kašičice selena, sitno seckano
1 kašičica mlevenog kima
1 kašika origana
2 kašike passuma
3 kašičice pšeničnog skroba
250 ml vode
Priprema:
U lonac staviti ulje, pola količine liquamena, pola količine vina i vodu.Ubaciti korijander i praziluk, pa staviti da se kuva. Na pola kuvanja dodati defritum radi dobijanja boje.
U avanu istucati biber, kim, origano, selen, koren asafetide, dodati u to liquamen, vino i passum. Dobro izmešati pa preliti u lonac da provri, kada provri dodati skrob da se sos zgusne.
Meso lepo složiti u loncu, preliti sosom, kratko ga popariti i poslužiti posuto biberom.
Marcus Gavius Apicius
Praziluk, prasa, poriluk ili praz (lat A. ampeloprasum var. porrum) tip je luka, uzgojeni varijetet južnoevropsko-zapadnoazijske vrste Allium ampeloprasum. Praziluk je poreklom iz Sredozemlja i drevna je kulturna biljka. Upotrebljava se kao svež ili se dodaje jelima kao začin. U novije vreme znatne količine se suše i izvoze. Za ishranu se upotrebljava: stablo i listovi.
Primerci ove biljke iz arheoloških nalazišta, pronađeni su u drevnom
Egiptu. Zidni crteži praziluka, dovode zaključka da je praziluk bio deo
egipatske prehrane od najmanje drugog veka pre Hrista pa nadalje. Poznato je da
su praziluk hvalili Izraelci koji su znali da ga u Egiptu ima u izobilju. Stari
tekstovi koji su pronađeni, ukazuju na to da je praziluk rastao i u Mesopotamiji
u isto vreme. Zanimljivo je da je praziluk bio najdraže povrće cara Nerona, a
najviše ga je voleo jesti u supi ili sa uljem, verujući da poboljšava kvalitet
njegovog glasa. Prema jednoj legendi, kralj Cadwaladr od Gwynedd, naredio je
svojim vojnicima da se identifikuju nošenjem povrća na svojim kacigama u
drevnoj borbi protiv Sasa, koja se odigrala u polju praziluka. Šekspir na
primer, spominje običaj nošenja praziluka kao staru tradiciju za vreme kralja
Henrika V. Zanimljivo je da je praziluk jedan od nacionalnih amblema države
Vels. Velški praziluk se pojavio i na haljini Elizabete II za vreme njenog
krunisanja. Naozbiljnije vizuelno korištenje praziluka, bila je značka na kapi
Velške garde na kojoj je bio praziluk. U Rumuniji je praziluk simbol istorijske
regije Oltenia u jugozapadnom delu zemlje.
Praziluk sadrži dosta vode (86%) a malo kalorija, tako da je pogodan za
dijetalnu ishranu, kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne
sastojke: beta-karoten, belančevine, biljna vlakna, biljne masti, biljne
hormone, vitamin A, vitamine B, vitamin C, vitamin E, gvožđe, eterična ulja,
kalijum, kalcijum, kvercetin, kemferol, mineralne soli, pektin, sumpor,
sulfide, folnu kiselinu, fosfor, celulozu i šećer.
U ishrani se koriste koren, stablo i listovi praziluka. Praziluk se u
ishrani najčešće koristi kao dodatak salatama, supama ili pržen sa jajima. U
nekim krajevima je veoma popularno jelo sa prazilukom, krompirom i pavlakom.
Praziluk povoljno deluje na organizam kod sledećih zdravstvenih problema:
alergije, anemija, astma, arterioskleroza, bolesti usne šupljine, bolesti srca
i krvnih sudova, bronhitis, gojaznost, gubitak apetita, gubitak pamćenja, depresija,
impotencija, kamen u bubregu, kašalj, mučnina i povraćanje, neke vrste raka
(prevencija i lečenje), neplodnost, pad imuniteta, povišeni nivo lošeg
holesterola, prehlade i grip, problemi sa bubrezima, bešikom i mokraćnim
kanalima, problemi sa zglobovima i kičmom, problemi sa crevima i organima za
varenje, problemi sa krvnim pritiskom, problemi sa metabolizmom, problemi sa
želucem i stomačnim bakterijama, problemi sa jetrom, problemi sa otocima,
problemi sa štitnom žlezdom, promuklost, razne infekcije, reumatska oboljenja,
sinuzitis, skorbut, stres, upale vena, upala pluća, hronični umor, celulit i
šlog.
Praziluk se može koristiti kao diuretik, antioksidans i povoljno deluje
protiv mikroba (kao neka vrsta antibiotika). Praziluk čisti krvne sudove od
masnih naslaga i povišenog holesterola. Za obloge se mogu koristiti listovi ili
zdrobljen praziluk kod: bolova u zglobovima, bolovima u kostima, kod gihta i
kod povećane štitne žlezde.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар