Porcellum assum: teres piper, rutam, satureiam, cepam, ovorum coctorum media, liquamen, vinum, oleum, conditum. Bulliat. Conditura porcellum in boletari perfundes et inferes.
Sastojci:
2 kg prasećeg buta
1 kašičica rue, sitno seckano
1 kašičica čubra, sitno seckano
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica mlevenog bibera
2 glavice crnog luka, sitno seckano
2 tvrdo kuvana žumanceta
5 kašika liquamena
300 ml crnog vina
3 kašike maslinovog ulja
so
Priprema:
Praseći but dobro utrljati sa solju i staviti da se peče oko sat i po vremena poklopljeno. Nakon toga skidamo poklopac, okrećemo but i pečemo još oko pola sata. U međuvremenu napraviti sos tako što ćemo pomešati žumanca, biber, čubar i rue, dolijemo liquamen, vino i maslinovo ulje, malo soka od pečenja (moča) i to sve stavimo da se kuva.
Pečeno meso isečemo na komade, prelijemo sosom, pospemo biberom i poslužimo.
Marcus Gavius Apicius
Čubar (Satureja hortensis) ili bresina, cabr, čober, čubrika, čubrica, jaber, kubar, osogriz, serženak, je začin koji je po mirisu i ukusu vrlo sličan biberu, pa se upotrebljava u kuhinji kao vrlo dobra zamena za biber. Čubar je rođak žalfije, lavandule, majčine dušice a pripadaju porodici usnatica. Često ga možemo naći u mešavinama začina pod nazivom provansalske trave. Najveći uzgajivači čubra su Francuska, Španija, Nemačka, Kanada i SAD. Čubar je omiljena začinska biljka u mesnoj industriji, ali i u domaćinstvima. Nemci je zovu pasulj trava, zbog svojstva da ublažava nadimajuće dejstvo pasulja. Može se upotrebiti kao začin za jela od pasulja, za kobasičarske proizvode, divljač i razne salate. Jaka aroma čubra može dati gorak ukus jelima, pa prilikom upotrebe ne treba preterivati. Čubar je aromatična biljka, mirisom izrazito podsjeća na mažuran (origano), timijan i majčinu dušicu. Glavna primena čubra je kao karminativ, sredstvo za ublažavanje crevnih i želudačanih grčeva i kao sredstvo za ublažavanje podražaja na povraćanje. Čubar ima svojstva antispazmolitika, afrodizijaka, astringensa, baktericida, karminativa, ekspektoransa, fungicida, stimulansa. Pojačava lučenje stomačnih sokova, ublažava nadimanje, pročišćava organizam, ublažava tegobe organa za varenje i disanje. Zbog fenolnih materija u eteričnom ulju za čubar je karakteristično jako antiseptičko delovanje. Utvrđeno je njegovo pozitivno antivirusno delovanje u lečenju herpes simplexa tipa 1 i HIV1.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Čubar (Satureja hortensis) ili bresina, cabr, čober, čubrika, čubrica, jaber, kubar, osogriz, serženak, je začin koji je po mirisu i ukusu vrlo sličan biberu, pa se upotrebljava u kuhinji kao vrlo dobra zamena za biber. Čubar je rođak žalfije, lavandule, majčine dušice a pripadaju porodici usnatica. Često ga možemo naći u mešavinama začina pod nazivom provansalske trave. Najveći uzgajivači čubra su Francuska, Španija, Nemačka, Kanada i SAD. Čubar je omiljena začinska biljka u mesnoj industriji, ali i u domaćinstvima. Nemci je zovu pasulj trava, zbog svojstva da ublažava nadimajuće dejstvo pasulja. Može se upotrebiti kao začin za jela od pasulja, za kobasičarske proizvode, divljač i razne salate. Jaka aroma čubra može dati gorak ukus jelima, pa prilikom upotrebe ne treba preterivati. Čubar je aromatična biljka, mirisom izrazito podsjeća na mažuran (origano), timijan i majčinu dušicu. Glavna primena čubra je kao karminativ, sredstvo za ublažavanje crevnih i želudačanih grčeva i kao sredstvo za ublažavanje podražaja na povraćanje. Čubar ima svojstva antispazmolitika, afrodizijaka, astringensa, baktericida, karminativa, ekspektoransa, fungicida, stimulansa. Pojačava lučenje stomačnih sokova, ublažava nadimanje, pročišćava organizam, ublažava tegobe organa za varenje i disanje. Zbog fenolnih materija u eteričnom ulju za čubar je karakteristično jako antiseptičko delovanje. Utvrđeno je njegovo pozitivno antivirusno delovanje u lečenju herpes simplexa tipa 1 i HIV1.
Pradomovina ove biljke je područje oko Crnog mora i istočno Sredozemlje. Uzgojem je
prenesena u mnoge krajeve Evrope. Čubar je biljka koja je poznata još od doba starog Rima, a koristila se
u kuhinji i medicini. Tada se smatralo da ima afrodizijačka svojstva. Rimske
travarice su smatrale da je čubar ljubavna biljka. Grci su mu također pridavali
afrodizijačka svojstva. Spominje ga Vergilije, koji je ovu biljku gajio kao
hranu za pčele i opisao kao veoma mirišljavu. Rimljani su je doneli u Englesku,
gde je postala najomiljenija začinska biljka. U priručnicima o začinskom bilju
pominje se u 16. veku. Dugo vremena čubar se koristio umesto bibera. Za čubar
se zna još oddavnina tako su nađeni i neki crkveni srednjovekovni zapisi koji
su branili korišćenje ove biljke jer je ova biljka i jak afrodizijak. Može se
koristiti kod inpotencije kao i kod frigidnosti. Čaj za ovaj problem se
priprema na sledeći način. Čubar se promeša sa hajdučkom travom, i ruzmarinom i
to po jedna trećina svake biljke. Kada se biljke promešaju uzeti 4-5kašičice
ove mešavine i preliti ih sa 1 l vrele vode.Ovaj čaj se pije 40 dana ujutru i
uveče. Nakon 40 dana pije se samo čaj od čubra. Uzima se 4 kašičice čubra za
jednu čašu čaja. Ovaj čaj se pije 3dana.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар