Energetsko piće gladijatora pred izlazak u arenu. Spremalo se tako što se uzimala šaka piskavice koja se spaljivala, pepeo koji bi ostao od piskavice bi se prokuvao pa procedio. Konzumira se pred sam početak borbe.
Recept je rekonstrukcija prema pisanim fragmentima nađenim u Herkulanumu.
Piskavica ili ždraljevina, ždraljika, (lat. Trigonella foenum graecum L.), je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice bobova ili mahunarki (Fabaceae). Seme je aromatično, blago gorkog, ljutog i slatkog ukusa a energija mu je zagrevajuća. Ishranjuje i čisti limfu, krv, koštanu srž, nervni i reproduktivni sistem. Pozitivno deluje na sisteme organa za varenje, disanje i urogenitalni sistem. Botanički naziv predstavlja piskavicu kao "grcko seno ". Klice (izdanci) grčkog semena su veoma ukusne i hranljive i dobro ih je jesti kod masne i lenje jetre i slabosti muškog polnog sistema. Seme piskavice je bogat izvor proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata. Među lekovitim svojstvima su kolin, trigonelin diosgenin, jamogenin, tigogenin i neotigogenin. Od minerala, sadrži bakar, železo, magnezij i mangan. Ima naziv i "jarčev rog" zbog karakteristicnog mirisa, koju seljaci u Francuskoj i nemačkim zemljama mešaju u kašu ili varivo za jaču muškost, zadah i neprijatan ukus jarčeva roga – piskavice ublažava se dodavanjem mentola ili limunova soka. Semenke se koriste i kod muške impotencije, protiv groznice i menstrualnih problema, a lišće je odlično protiv anemije jer sadrži veliku količinu gvožđa, piskavica može ženama povećati grudi, jer sadrži fitoestrogen koji utiče na rast dojki i na zadržavanje vode u tkivu, popravlja pokretljivosti sperme, pa se preporučuje parovima ukoliko imaju problema sa začećem. Kako u ajur-vedi, tako je i u evropskoj tradiciji grčko seme izuzetno cenjeno kao lekovito sredstvo kod dizenterije, dispepsije, dugotrajnog kašlja, bronhitisa, gripa, tuberkuloze, neurastenije i išijasa. U Indiji se piskavica masovno koristi za poboljšavanje i kvaliteta i količine majčinog mleka. Odmah posle porodjaja majkama se daje čaj od semena, često skuvanog u mleku, radi bržeg i potpunijeg oporavka, zarastanja uterusa i poboljšanja kvaliteta majčinog mleka.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Zanimljivo
ОдговориИзбриши