Rimska tradicionalna kuhinja IV - V vek n.e.
Originalni tekst:
Inchoantibus canicularibus diebus aquam puram pridie sumis ex fonte. In tribus aquae sextariis unum sextarium non despumati mellis admiscebis ac diligenter per carenarias diuisum quinque horarum spatio continuo per investes pueros curabis agitare vasa ipsa concutiens. Tunc quadraginta diebus ac noctibus patieris esse sub caelo.
Prevod:
Uzmite čiste vode sa česme tamo gde pas ne pije. U tri sekstaria (1.64 l) vode dodajte jedan (0,546 l) sekstar nerafinisanog meda, pomešajte, podelite ravnomerno u pet posuda. Držati na otvorenom četrdeset dana i četrdeset noći.
Namenjeno je putnicima i radnicima na polju i služilo je kao neka vrsta energetskog pića.
Ovo se pravi u julu mesecu.
Opus agriculturae
Palladius Rutilius Taurus Aemilianus - Rutilius Bik Emilijan Palladius, takođe poznat kao Palladius, bio je rimski pisac u drugoj polovini 4. veka n.e. ili prvoj polovini 5. veka nove ere. On je uglavnom poznat po svojoj knjizi o poljoprivredi, Opus agriculturae, poznata i kao De re rustica.
Palladii su bili istaknuta galska porodica, a ime Palladius je verovatno prezime, preuzeto od nadimka koji znači - stara škola. Palladius se dosta oslanja na ranije poljoprivredne pisace, uglavnom Columella i Gargilius Martialis, on takođe izgleda da ima poljoprivredno znanje iz prve ruke i iskustvo kao vlasnika zemljišta u Italiji i Sardiniji.
Opus Agriculturae je rasprava o uzgoju u 14 delova ili knjiga, napisane krajem četvrtog ili početkom petog veka nove ere. Prva knjiga je opšta i uvodna. Knjige od 2 do 13 daje detaljna uputstva za tipične aktivnosti na rimskom farmi za svaki mesec u godini, počevši sa januarom. Četrnaesta knjiga, de Vet medicina, je otkriven tek u 20. veku, i daje uputstva za negu životinja i elemenata veterine.
Poljoprivredni spisi Palladiusa se mogu uporediti sa onima od Marcus Priscus Cato, Marcus Terentius Varo, a posebno Lucije Junije Moderatus Columella, čiji je De Re Rustica služio kao model Palladiusu.
<< Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар