Translate

уторак, 21. новембар 2017.

Antička kuhinja: Ut omne holus smaragdinum fiat - Kako sačuvati boju povrću




Originalni tekst:
De holeribus: Ut omne holus smaragdinum fiat: omne holus smaragdinum fiat, si cum nitro coquatur.

Prevod:
O povrću: Povrće smaragdno zelene boje: Svo povrće će sačuvati smaragdno zelenu boju ako se kuva sa sodom (bikarbonom).

Tipičan kući recept za dobru hranu.

De re coquinaria
Marcus Gavius Apicius





Apicius je tokom svog života (42 g.p.n.e. - 37 g.n.e.) postao legenda. on je uradio nešto što je jedinstveno u ono vreme; on je bio jedan od osnivača gastronomije.
Plinije opisuje Apicijusa kao "najvećeg trošadžiju koga je svet ikada video". Izgleda da je bio u pravu, jer je Apicijeva umetnost kuvanja prepuna neobičnih recepata od punjenog papagaja do flaminga sa biberom ali i takvih koje mi i u današnje vreme rado jedemo.
Kako je Apicijev život bio ekstravagantaan, tako je i njegova smrt do danas predmet svakojakih rasprava. Kada je potrošio 100 miliona sestercija iz državne kase za pripremanje svojih recepata za cara, kada je potrošio sve poreske pare i lično se zadužio, napravio je bilans i izračunao je da će mu ostati "samo" 10 miliona sestercija za život, što je za njega bilo nezamislivo (1 sesterc = 1 evro). Iz straha da neće imati šta da jede i da će umreti od gladi, uzeo je otrov i u strašnim mukama umro.
Klasični kuvar antike je "De re coquinaria" ili "O umetnosti kuvanja". Autor je Markus Gavijus Apicijus, koji je živeo u doba cara Tiberija u prvom veku naše ere. Knjiga ima 10 glava i sadrži oko 500 recepata koje je Apicijus sakupio iz prošlih vekova i recepata koje je sam osmislio.





Rimljani su jeli tri puta na dan. Iantaculum (doručak) su jeli između 8 i 9 sati ujutru. Obrok se sastojao od hleba koji se močio u med, a za posebne prilike jele su se masline i sir. Prandium (ručak) se jeo između 12 i 15 časova i sastojao se od ostataka večere od prethodnog dana, a po potrebi se dodavalo sušeno meso, šunka, sardine ili voće. Najvažniji obrok je billa večera (cena). Za vreme večere su gosti mogli da slušaju muziku ili da gledaju igračice, granica idejama je bila samo moc plaćanja. Posle večere je nastala obavezna pijanka do kasno u noć.


Pročitajte više >>                                                              << Vratite nazad



Нема коментара:

Постави коментар