Translate

среда, 11. јул 2018.

Antičko vino: Vinum familiae per hiemem - Porodično zimsko vino





Rimska tradicionalna kuhinja III vek p.n.e.

Originalni tekst:
Vinum familiae per hiemem qui utatur
Musti q. X in dolium indito; aceti acris q. II eodem infundito; sapae q. II; aquae dulcis q.L
Haec rude misceto ter in die dies quinque continuos. Eo addito aquae marinae veteris sextarios LXIIII et operculum in dolium imponito et oblinito die X. Hoc vinum durabit tibi usque ad solsitium; si quid superfuerit post solstitium, acetum acerrrimum et pulcherrimum erit.

Prevod:
Sipati u bure 10 quadrantala (273 l) morske vode, 2 quadrantala (54,6 l) vinskog sirćeta, 2 quandratala (54,6 l) sape i 50 quandratala (1365 l) sveže vode.
Mešati štapom tri puta dnevno, pet dana uzastopno. Zatim u to dodati 64 sextaria (34,9 l) stare morske vode, pokriti i bure zapečatiti deset dana kasnije. Ovo vino će vam trajati do letnjeg solsticija; sve što je preostalo posle solsticija će biti veoma oštro i odlično sirće.

Moderna verzija recepta:

Sastojci:
200 ml vina ili sape (Sapa je prekuvani sirup šire)
30 ml vinskog sirćeta
800 ml vode
2 g soli

Priprema:
Pomešati sve sastojke i poslužiti.
Recept je dat za količinu od jednog litra ove vrste vina, dok se originalni recept odnosi na veću količinu. U originalnom receptu se koristi morska voda.

Merne jedinice:
Quadrantal = 27,3 l; 2 Quadrantal = 54,6 l; 10 Quadrantal = 273 l; 50 Quadrantal = 1365 l
Sextarius = 0,546 l; 64 Sextar = 34,9 l

De agricultura - 184g p.n.e.
Marcus Porcius Cato (234g p.n.e. – 149g p.n.e.)





Marko Porcije Katon Stariji, nazvan i Cenzor (lat. Marcus Porcius Cato Maior Censor, rođen 234. godine p. n. e. u Tuskulu, umro 149. god. p. n. e.) bio je rimski državnik i književnik u periodu srednje republike.
Kao vojni tribun borio se u drugom punskom ratu, a zatim započeo političku karijeru pod pokroviteljstvom Lucija Valerija Flaka, koji je bio impresioniran Katonovim moralnim načelima. Kao kvestor je boravio na Siciliji, a vraćajući se odatle na Sardiniji je sreo pesnika Enija i poveo ga sa sobom u Rim. Dužnost pretora obavljao je 198. godine p.n.e., a dužnost konzula 195. godine p.n.e.sa Valerijem Flakom kao kolegom. Nakon konzulata kao namesnik upravljao je provincijom Hispanijom, gde je postigao vojne uspehe za koje je nagrađen trijumfom. Tokom osamdesetih godina 2. veka p.n.e. Katon je često nastupao kao protivnik porodice Scipiona i njihovih nastojanja da osnaže grčki uticaj na rimsku kulturu. Ipak, prema antičkoj tradiciji, i sam Katon je na kraju naučio grčki jezik.





Katonovo delo O zemljoradnji (De agricultura), predstavlja najstariji sačuvani spomenik latinske književne proze. U delu se obrađuju vinogradarstvo, maslinarstvo, povrtarstvo i stočarstvo, s ciljem da se ukaže na to kako najlakše zaraditi, pri čemu se saveti zasnivaju na Katonovom vlastitom iskustvu i jednostavnim zdravorazumskim načelima kakav je npr. Katonov savet da roba treba prodati čim ostari. Ovo je delo značajno jer pruža dobar uvid u mentalitet rimske zemljoposedničke klase 2. veka p.n.e. Mada se zasniva na grčkim priručnicima o vođenju poljoprivrednih imanja, to delo odslikava mišljenje jednog senatora. Katon je zamislio imanje srednje veličine, od 200 jugera, na kojem se stalno nalazi 11 robova. Kao i inače kod Rimljana, upravljanje imanjem povereno je jednom robu, nadzorniku, kome pomaže njegova žena. Katon je, kao i kasniji pisci poljoprivrednih priručnika Varon i Lucije Junije Kolumela, pretpostavio ekonomsku prednost robovske radne snage. Katon ne predlaže nikakvu novu tehniku upravljanja: njegovi su predlozi da se zarada maksimalizuje takvim zdravorazumskim sredstvima kao što je kupovina po jeftinoj ceni i prodaja po skupoj i kao što je savet da robove treba držati zaokupljene nekim poslom tokom cele godine.
Katonovo delo O zemljoradnji (De agricultura) je rasprava o poljoprivredi pisana 160. g. p. n. e. Ovo je jedini rad ovog autora koji je preživio kompletan.


Pročitajte više >>                                                                    << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар