U drevnom Egiptu je aiš reč koja označava hleb, ali i reč koja znači život,
reč baladi znači staro ili tradicionalno.
Kad su drevni Egipćani bili pod stresom i kada im je bilo veoma teško, oni su
govorili: saj akl el aiš mur što znači "jesti hleb je gorko" u bukvalnom
prevodu je zapravo značilo da je nezaposlenosti velika, a da su brak i hrana
veoma skupi.
Egipatski hleb se pravio od ječma, prosa ili pšenice. Iako nisu uvek bili u
kombinaciji, ponekad su dva ili sve tri žitarice korišćene u pravljenju hleba.
Egipatski hleb je bio veoma jednostavan. Kvasac nije postojao u Egiptu sve do
Srednjeg Kraljevstva, tako da je većina hlebova bila slična Rakaku, nakon tog perioda iako je
postojao, kvasac nije bio popularan sve do doba Novog Kraljevstva, 16-ti vek
p. n. e.
Egipćani su još 3000 godina pre nove ere lomili zrna pšenice uz pomoć kamena i
dobijali brašno. U cilju stvaranja kaše, u brašno su dodavali vodu i mesili.
Testanu masu su oblikovali i termički obrađivali putem sunčeve energije u
pukotinama kamenih stena, zatim u kupolastim pećima ili direktno na površini
zemlje. U drevnom Egiptu pekari su bili jedni od najbogatijih ljudi. Egipćani
su smatrali hleb vezom između tela i duše, čoveka i boga, svako ko ga je
poštovao i jeo nadao se životu posle smrti.
Verzija ovog recepta pronađena je na zidu jedne palate u Tebi, današnjem
Luksoru. Prvobitni recept je za pekare tražio da "zgnječi zrno štapićima,
upotrebom kamena za mrvljenje zdrobiti žito još finije dok ne dobijete hrpu
belog brašna".
Teba u prevodu znači "Nebeski grad" ili grad Amona, to je bio centar vlasti
faraona Novog kraljevstva, tu se nalazi monumentalni kompleks hramova posvećen
bogu Amonu, njegovoj ženi Mut i sinu Konsu, koji je dograđivan tokom više
vekova.
Ova vrsta hleba se pravila na sledeći način:
Sastojci:
500 g pšeničnog brašna
300 ml tople vode
1 kašika meda
1 kašika kvasca
1 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Pomešajte toplu vodu, med i kvasac i ostavite da odstoji 5 minuta dok ne
postane penasto. Dodajte brašno, so i ulje i promešajte dok se ne spoji i
formira glatko testo. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još nekoliko
kašičica brašna. Ostavite testo da se podigne oko 2 sata dok se volumen testa
ne udvostruči. Nakon toga testo ponovo mesiti da bi se sav vazduh izbacio.
Isecite testo na pola, pokrijte oba komada i ostavite još 10 minuta da
odstoji. Izvucite jedan komad testa, pokrijte preostali deo, na blago
pobrašnjenoj površini i lagano oklagijom formirajte tanki pravougaonik.
Prenesite testo u posudu za pečenje, a zatim sve isto ponovite sa drugom
polovinom testa. Pecite hleb 20 minuta, dok ne postane zlatno braon.
Hleb se servira topao i sa maslinovim uljem u koji umačete hleb.
Testo su ravnavali na okrugloj ploči za pečenje, a hleb se pekao u zatvorenim
pećima u obliku kupole, izgrađenim od crvenog blata donešenim sa Nila. U ovim
pećima, toplota je kružila, a temperatura je bila ravnomerno raspoređena. Hleb
se pekao ravnomerno, bio je ukusniji, a i samo pečenje je moglo da se
kontroliše. U prvom veku pre nove ere u starom Egiptu je bilo oko 30
različitih vrsta hleba.
U testo za hleb je često, radi obogaćivanja ukusa, dodavan med, voće, orasi,
susam, ulje, puter ili različito začinsko bilje odnosno specifični začini koji
su svojstveni za to podneblje. Proizvodnja žita je u Egiptu bila tako dobro
razvijena, da su ga izvozili u susedne zemlje čak i u vreme ratova. Zanimljiv
podatak je da su u brašno često dospevala zrnca peska i šljunka, upala tokom
mlevenja. Proučavanja mumija pokazala su kakve je pogubne posledice tako grub
hleb ostavljao na zube Egipćana.
Нема коментара:
Постави коментар