Translate

среда, 5. фебруар 2020.

Antička kuhinja: Ninda-kaš - Hleb sa pivom







Hleb se služio na Kaš-de, banket koji se organizovao u čast sumerske boginje Inane, kao i na sumerskoj proslavi ki-a-nag koji se održavala u gradu Garšani u čast bogova i koje je zapisano na glinenim tablicama koje datiraju iz perioda 2031 - 2024 g. p. n. e. tokom perioda vladavine treće dinastije Ur.

Sastojci:
500 g ječmenog ili pšeničnog brašna
250 ml piva
20 ml maslinovog ulja
1 kašičica soli

Priprema:
Pomešati brašno, so i pivo koje treba polako ulivati i dobro umesiti. Oblikujte testo u pravougaoni oblik, a zatim namažite lim za pečenje maslinovim uljem i pažljivo na njega položite testo. Zagrejte rernu na 180° C. Pecite hleb 40 minuta ili do zlatno-smeđe boje.





An, sumerski muški bog neba, zagospodario je nebom i odatle krenuo u osvajanje zemlje. Zatim se uzdiže drugi bog, En-lil, koji preko En-Kia deli uloge raznim božanstvima. Ženska božanstva dobivaju udeo u vlasti, ali mnogo manji nego muška. Međutim, jedna ženska boginja, Anova praunuka postaje Nin-anna, gospodarica neba. Sumerska boginja Inana je boginja ljubavi, lepote, seksualne požude, plodnosti, ali i znanja, mudrosti, rata i borbe. Poznata je i kao čuvar kosmičkih zakona, koje je, sudeći po mitu, ukrala od svog oca Enkija. Inana je jedna od retkih ženskih figura u sumerskoj mitologiji koja se sastoji od pretežno muških bogova. Boginja Inana je u semitskom razdoblju Vavilona i u Asiriji bila poznata i kao boginja-ratnica. U Asiriji su je povezivali sa samim nacionalnim božanstvom Asurom, a u kraljevskim natpisima se slavi kao "savršeno hrabra" ratnička boginja. Inana je kod Akađana poznata kao Ištar, ali su oni svoju boginju poistovetili sa Inanom prilikom prihvatanja sumerske kulture. Pošto je, između ostalog, i boginja plodnosti, prikazivana je sa širokim kukovima. Često je prikazivana bogato ukrašena nakitom kao i sa oštricom koplja kao amblemom. U mesopotamijskoj kulturi je redovno prikazivana sa lavom, koji joj je bio kultna zivotinja.


Pročitajte više >>                                                               << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар