Ninda-gin u slobodnom prevodu sa sumerskog znači običan hleb.
Hleb je bio važan u životima drevnih Mesopotamaca i smatrali su ga izvorom života, kao što je napisano u citatu iz Epa o Gilgamešu:
Jedi hleb, Enkido, u slavu života...
Etimološki, ovo je najbolje ilustrovano simbolima na glinenim tablicama ispisanim klinastim pismom koje su Akadijanci razvili za "jesti" i "hleb": prvi je akâlu, a drugi je akalu.
Arheološki podaci zapisani na glinenim tablicama pokazuju da su drevni Mesopotamijci napravili više od 300 vrsta hleba, kako beskvasnih, tako i kvasnih. Klinasti zapisi klasifikuju ove hlebove kao velike i male, duge i kratke, sveže i suve, crne i bele, odlične i obične.
Ovaj hleb pripremali su Sumerani u Mesopotamiji još 2300 g. p. n. e. Verovatno je to prvi recept koji je ikada napisan.
250 g ječmenog brašna
1 šolja vode
1/2 kašičice soli
Priprema:
Pomešajte vodu, brašno i so. Zatim umesite testo i formirajte ga u ravan okrugli oblik, slično srpskoj pogači. Pokrijte testo krpom i pustite da odstoji preko noći. Sledećeg dana ispecite hleb.
Ječam (lat. Hordeum sativum) je rod jednogodišnjih biljaka iz porodice trava (Poaceae). Ječam je žitarica koja uspeva u hladnijim krajevima. Koristi se za proizvodnju hleba, slada, piva, kavovina, stočne hrane i dr.
Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Evropi. Sejao se još u kamenom dobu, kultivisao u starom Egiptu, Mesopotamiji i području evropskih sojenica. U Vavilonu se od njega pravila kaša i pivo, a u Starom veku je prženi ječam bio važna životna namirnica. Ječam je počeo da se gaji u Zapadnoj Aziji i u Africi u predelima uz reku Nil. Početak gajenje je sličan kao i kad je u pitanju početak gajenje pšenice, a to je pre oko 8000 godina pre nove ere. U periodu neolita ječam se koristio za dobijanje hleba i piva.
Deli se u tri vrste:
dvoredni (Hordeum distichum), koji najčešće služi za proizvodnju piva
višeredni (Hordeum polystichum i Hordeum vulgare);
prelazni (Hordeum intermedium)
Poput svih biljaka, ječam je prirodno bez holesterola i ima mali udeo masti. Pola čaše ječmenih zrna sadrži manje od 0,5 grama masti i samo 100 kalorija. Ječam sadrži nekoliko vitamina i minerala uključujući niacin (vitamin B3), tiamin (vitamin B1), selen, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i bakar. Ječam sadrži antioksidante koji su takođe veoma važni za održavanje dobrog zdravlja. Antioksidanti deluju tako što smanjuju stopu oksidacijskog oštećenja prikupljanjem slobodnih radikala koji nastaju kada telesne ćelije koriste kiseonik.
Ječam sadrži fitohemikalije što su prirodne hemikalije koje se nalaze u biljkama. Studije su pokazale da fitohemikalije mogu umanjiti rizik oboljenja od određenih srčanih bolesti, dijabetesa i raka. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja da bi se potvrdili ovi rezultati. Ječam je odličan izvor dijetetskih vlakana i sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna su delotvorna u smanjivanju holesterola u krvi i mogu umanjiti rizik od srčanih oboljenja. Ječam ima znatan udeo prehrambenih vlakana, zbog čega pospešuje varenje i održava povoljnu ravnotežu crevne mikroflore. Ječmena sluz koja nastaje pri kuvanju oljuštenog zrna vredna je dijetalna hrana kod bolesti grla i želuca.
Pročitajte više >> << Vratite nazad
Нема коментара:
Постави коментар