Sekanjabin (persijski: sḵnjby̰n), jedan od najstarijih Persijskih pića, je napravljen od meda i vinskog sirćeta. Sekanjabin se obično služio tokom leta.
Na srpskom jeziku naziv ovog pića se izgovara sekandžabin, Na persijskom
farsi jeziku se izgovara se se-kan-džah-bin. Sekandžabin je sirup od sirćeta
i mente koji se meša sa vodom i stavlja puno leda. Sve što vam je potrebno
za ovo ukusno piće je sekandžebin, voda, led i malo mente za dekoraciju.
Sekandžabin je persijski sirćetni sirup koji se služi kao osvežavajuće
letnje piće sa ledom i vodom ili gaziranom vodom. Tradicionalno se pravi sa
medom kao i šećerom i infuziran je mentom. Sekandžabin je vrsta šarbata, oba
su popularna persijska ledena pića. Šarbat su slatki sirupi, a sekandžabin
su slatko-kiseli sirupi od sirćeta. Oba se služe hladna sa ledom i
razblažena vodom ili gaziranom vodom. Pomešajte jedan deo sekandžebina sa
dva dela vode. Dobro promešajte dok se sirup ne razblaži. Ako više volite da
vam je piće slađe, dodajte više sirupa, ali ako više volite da bude manje
slatko, dodajte manje sirupa.
Sekandžabin je jedan od najstarijih slatko-kiselih sirupa u Persiji, koji
datira još iz davnih vremena. Kombinuje sirće (serkeh) i angabin, što se
odnosi na med i prirodno slatkoću meda. Sekandžabin je složenica od srḵh
serke što znači sirće i ạngby̰n angabin što znači med. Sirće daje
Sekandžabinu njegov prepoznatljivo opor ukus.Med ili šećer se koristi za
zaslađivanje sirupa, uravnotežujući opor ukus sirćeta i dodajući prijatnu
slatkoću celokupnom piću. Nana se dodaje sirupu kako bi se pojačala njegova
aroma i dao svež i hladan ukus. Nana je tradicionalna biljka koja se koristi
u Sekandžabinu, doprinoseći njegovom jedinstvenom profilu ukusa. Ako služite
kao sos za umakanje, uparite sa svežim listovima zelene salate, štapićima
krastavca ili rotkvicama za osvežavajući zalogaj. Sekandžabin se može
konzumirati kao osvežavajuće piće tako što će te trečinu sirupa (oko 1 ½
šolje) pomešati sa hladnom vodom, a zatim dodajte rendane krastavce. Piće se
može poslužiti u visokoj čaši sa slamkom, što omogućava da se meša dok se
pije. Kada koristite kao piće, razblažite sirup hladnom vodom i dodajte šaku
rendanog krastavca. Takođe možete dodati nekoliko kockica leda i ukrasiti
svežim listovima nane. Ova kombinacija stvara slađe piće koje hladi nepce.
Slatkoća pića može se podesiti po želji dodavanjem više vode da bi se
razblažio sirup. Rezultat je osvežavajuće piće koje ne samo da gasi žeđ, već
i upoznaje onoga ko ga pije sa delom persijskog kulinarskog nasleđa.
Grci su preuzeli Sekanjabin pa je tako dospeo i u rimske kuhinje pod nazivom oxymelli. U Persijskoj kuhinji pravio se od belog vinskog sirćeta, soka od limuna, lišća matičnjaka i meda. U Rimu se koristio kao dodatak u salatama, a razblažavao se sa vodom ako se koristio kao napitak.
Ova vrsta osvežavajućeg pića je veoma jednostavno za pripremu i svi sastojci
su bili u svakodnevnoj upotrebi koji su postojali u domaćinstvu ili su se
veoma lako mogli naći na tržnicama po veoma niskoj ceni.
Ova vrsta jednostavnog letnjeg osvežavajućeg pića koji su konzumirali svi
društveni slojevi se pravio na sledeći način:
500 g šećera
500 ml vode
250 ml belog vinskog sirćeta
pregršt sveže nane
narendana kora od limuna
krastavac
Priprema:
Pomešati šećer i vodu. Stavite da se kuva na srednjoj temperaturi i mešati dok se šećer ne rastopi. Smanjite temperaturu i lagano kuvajte 10-15 minuta. Dodajte sirće i kuvajte još 25-30 minuta ili dok se ne zgusne. U poslednjim minutama kuvanja dodati sveže nane u sirup. Sklonite sa vatre i staviti ga na hladno mesto, kada se ohladi uklonite nanu.
Sirup se zatim pomeša sa ledenom vodom, seckanim krastavcem i korom od limuna.
Šećer
8.000. pne. – šećerna trska se koristi za ishranu u Melaneziji i Polineziji
6.000. pne. – šećerna trska se iz Istočne Azije širi u Indiju i Persiju
600. pne. – u Persiji se razvija metoda kristalizacije šećera. Persijski car Darije na svojim vojnim pohodima zadesio se i u Indiji na obali reke Indus i tamo otkrio "travu koja daje med bez pčela". Sam proces proizvodnje bio je strogo čuvana tajna. Šećer se proizvodio iz šećerne trske i posle toga prodavan je širom tadašnjeg poznatog sveta kao veoma profitabilna roba
Osvajačka kampanja Aleksandra Velikog je zaustavljena na obalama reke Inda odbijanjem njegovih trupa da idu dalje na istok. Oni su videli ljude u Indijskom potkontinentu koji su gajili šećernu trsku i pravili granulisani slatki prah sličan soli, lokalno zvan Sharkara ( Devanagari:शर्करा,Śarkarā ), što se na grčkom izgovara kao saccharum ( ζάκχαρι ). Na svom povratku, Makedonski vojnici su nosili „medonosnu trsku“ kući sa sobom. Šećerna trska je ostala malo poznata kultura u Evropi više od milenijuma, šećer je bio retka roba, a trgovci šećerom su bili bogati.
Pozna antika: Saccharum je poznat u Rimu kao luksuzni proizvod za bogate patricije. Uvozi se iz Persije i Indije.
1100. – putovanja ratnika krstaša donose šećer u Evropu, po prvi put posle antike.
1500. – šećerna trska se gaji na plantažama širom sveta, šećer je i dalje luksuzni proizvod za bogate („belo zlato“). Običan narod koristi samo med.
1747. – Andreas Sigismund Margraf otkriva način dobijanja šećera iz šećerne repe.
1801. – hemičar Franc Karl Ahard postavlja osnove industrijske proizvodnje šećera. Prva šećerana je otvorena u mestu Kunern (danas Vinsko) u Šleziji.
1806. Napoleonovi ratovi i kontinentalna blokada Evrope imaju veliki uticaj na tržište šećera.
1840 – prvi put proizveden šećer u kocki. Način poizvodnje je izmislio Jakob Kristof Rad, direktor šećerane u Češkoj.
Od oko 1850. – Cena šećera znatno pada usled industrijske proizvodnje. Šećer postaje deo svakodnevne ishrane.
Pročitajte više >> << Vratite nazad

Нема коментара:
Постави коментар