Translate

петак, 27. октобар 2017.

Antička kuhinja: De oleo odoris horrendi - Kada se ulje usmrdi



Rimska tradicionalna kuhinja IV - V vek n.e.

Originalni tekst:
Si fuerit odoris horrendi, virides olivas sine ossibus tundi et in olei metreta choenicas duas mitti. Si bacae defuerint, caules tenerrimos oleae similiter esse tundendos. Nonnulli utraque permiscent adiecto etiam sale. Sed omnia intra linteum inclusa suspendunt atque ita in vas olei demittunt. Postea tribus diebus exemptis auferunt et oleum in alia vasa transfundunt.

Quidam mittunt vetustum laterem torrefactum. Plerique hordeaceos panes breviter figuratos et raro linteo involutos mergunt et novos subinde permutant. Ubi hoc bis aut tertio fecerint, sales iniciunt et in alia vasa translatum per paucos dies sidere patiuntur.

Quod si aliquod animal forte deciderit et oleum putredine ac nidore vitiarit, iubent Graeci coriandri manipulum in olei metreta suspendi atque ita paucis diebus manere. Si nihil de horrore decusserit, mutandum coriandrum, donec superetur hoc vitium. Sed maxime proderit post senos dies in vasa munda transferre: melius, si acetum ante vexerunt.

Quidam feni graeci semen siccum tritumque permiscent vel incensos oleaginos carbones in ipso oleo frequenter extinguunt. Si acerbus odor fuerit, uvae excrementa, quae Graeci gigarta vocant, praecipiunt tusa et in massam redacta mersari.


Prevod:
Ako ulje ima loš miris, iseckati 2 boce zeleni maslina i staviti ih u metretu (38,88 l) ulja; ako vam masline nedostaju, otresite sa drveta. Pomešajte i dodajte so. Upakujte u krpu pa spustite u lonac ulja. Nakon tri dana uklonite iz ulja i pretočite.

Drugi će staviti zagrejane stare cigle. Većina će gurnuti male ječmene hlebove zamotane u peškir i povremeno ih zamenjivati sa drugim. Nakon dva ili tri puta ponavljanja ovog postupka, ubacuju so, ulje pretaču nakon nekoliko dana.

Kada životinja upadne u ulje,ono će biti zaraženo truljenjem, neophodno je prema Grcima staviti snop korijandera u metreti (38,88 l) ulja i ostaviti ga tamo nekoliko dana. Ako korijander ne umanji loš miris treba ga menjati dokle god infekcija ne nestane. Najbolji dobitak će biti preliti ulje nakon šest dana u posude koje su vam služile za prenos sirćeta.

Neki mešaju u ulju izdrobljeno suvo seme piskavice ili užareni ugalj, često se gasi. Ako ulje miriše kiselo, oni uranjaju grožđe kojeg Grci zovu Gigarta, nakon što je izgaženo i pretvoreno u mekanu kašastu masu.
Ovo se pravi u novembru mesecu.

choenicas - galska mera za količinu suve robe
metreta - jedinica zapremine antičke Grčke za posude u kojoj se čuva vino ili ulje - 38.88 litara.

Palladius Rutilius Taurus Aemilianus
Opus agriculturae





Maslinovo ulje se dobija ceđenjem plodova masline i ima široku upotrebu počev od kulinarstva, kozmetike i medicine do hrišćanske tradicije u kojoj se koristi u obredima bogosluženja. Veoma je cenjeno kao dijetetski proizvod zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina i polifenola. Prisutnost vitamina E i drugih sastojaka, uz odličnu kompoziciju nezasićenih masnih kiselina, razlog je preporuke tog ulja kao glavnog izvora masti u svakodnevnoj prehrani. Blagotvorno dejstvo maslinovog ulja na ljudski organizam poznato je kako u narodnoj, tako i u stručnoj medicini. Koristi se kao lek protiv opekotina, za čišćenje organizma, protiv crevnih i želudačnih upala, kao sredstvo za uništavanje različitih vrsta bakterija. Dobro je za srce i krvne sudove, a ima i veoma važnu ulogu u ublažavanju bolova od reumatoidnog artritisa. Antioksidansi i zdrave masne kiseline u njegovom sastavu snižavaju loš (LDL) holesterol. Maslinovo ulje je čest sastojak kozmetičkih preparata, posebno onih koji se koriste za suvu, oštećenu kožu, kožu koja je podložna ekcemima, kao i preparata za sunčanje. Savetuje se njegova upotreba u kućnoj radinosti za izradu maski za lice, kosu i telo. Osnovni je sastojak mediteranske kuhinje, posebno hladno ceđeno kao dodatak raznim salatama. Osim dokazane lekovite i hranljive, priznaje mu se i veoma moćna afrodizijačka uloga. Na tržištu se proizvodi u tri nivoa kvaliteta - rafinirano, devičansko i ekstra devičansko.





Maslina (maslinka, maslica, uljica, uljenika ili oliva; lat. Olea europaea) je vrsta niskog drveta koja potiče iz istočnog Mediterana i pripada istoimenoj familiji (Oleaceae). Zimzeleno drvo koje raste u Sredozemlju gde se ulje, koje se dobija preradom plodova ove biljke, smatra simbolom mediteranskog načina ishrane. Istovremeno je i simbol mira, plodnosti, izobilja i dugovečnosti.
Prva stabla su zasađena pre pet do šest hiljada godina na području Mesopotamije, Sirije i Palestine, odakle se maslina proširila Mediteranom. U Egiptu se stvaranje masline pripisuje boginji Izidi, u Mesopotamiji tvrde da ju je stvorio bog Ištar, a bila je i simbol etrurskog boga Turana. U Bibliji spominje se više od hiljadu puta. U hrišćanstvu je simbol Božje brige za ljude. Mojsije je oslobađao ratovanja muškarce, koji su gajili masline. Golubica koja se posle potopa vratila na Noevu arku u kljunu je nosila maslinovu grančicu kao simbol pomirenja Boga i ljudi. Sa mnogo maslinovih gančica narod je proslavio Isusov ulazak u Jerusalim. Isus se znojio krvavim znojem na Maslinskoj gori, okružen mnoštvom maslina, a Isusov krst, bio je po predanju od maslinovog i kedrovog drveta. Maslinu su na područje antičke Grčke doneli trgovci, Feničani i Egipćani, a arheološka istraživanja govore da su prva stabla posađena oko 3000. godine p.n.e. na Kritu. Oko 2000 g.p.n.e.  započeo je i organizovani uzgoj i trgovina, pa maslina postaje jedna od najvažnijih poljoprivrednih kultura, sa jednako važnom ulogom u svakodnevnom životu ljudi i celokupnom razvoju grčke civilizacije. Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage. Tako je Herkul imao motku od maslinovog drveta, a Odisej je maslinovim kocem osliepio Kiklopa. Maslina je simbol odanosti i vernosti pa je Odisejev i Penelopin bračni krevet bio od panja masline. Homer je maslinovo ulje zvao tekućim zlatom. Hipokrat je maslinovo ulje prepisivao za više od 60 raznih bolesti. Pobednicima na Olimpijskim igrama, na glave su stavljali maslinove vence, a za nagradu su dobivali amfore s maslinovim uljem, koje je bilo tada vrlo skupo.





Plod masline bogat je belančevinama, hlorofilom, saponinima, voskom, smolom, vitaminima A, D, K i E, masnim kiselinama kao što su: oleinska, stearinska, palmitinska, mnogim mineralima, enzimima i dr. U staro vreme se maslinovo ulje koristilo za ishranu, higijenu i ulepšavanje, osvetljenje, lečenje i u ritualne svrhe. Vitamin E i oleinska kiselina su poznati i dokazani antioksidansi. Danas u svetu postoji više od 50 vrsta maslinovog drveta koje se gaji širom sveta upravo zbog proizvodnje ulja ili tečnog zlata kao se vrlo često naziva.
Plod je bogat uljem, koji se cedi korištenjem pritiska kroz razne prese (hladno ceđeno ulje), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu, prženje, začinjavanje jela, kao i u medicinske svrhe. U ranijem periodu su masline ceđene ručno ili uz pomoć kamena. Maslinovo ulje se cedi industrijski mašinama a početkom dvadesetog veka je to rađeno postrojenjem na vodeni pogon slično vodenici.


Pročitajte više >>                                                                  << Vratite nazad



Нема коментара:

Постави коментар