Loz je još jedna poznata poslastica iz Jazda, podseća na baklavu, ali se pravi
bez testa. Grad je poznat po svojim slatkišima i pecivima kao i
poslastičarnicama ali i po brojnim istorijskim lokalitetima. Slatkiši u Jazdu
dolaze u širokom spektru raznolikosti. Jazd može da zadovolji svaku vašu želju
ako tražite slatku poslasticu. Jedini slatkiš koje se ističe je Loz. Jazdi Loz
možemo pronaći u raznim bojama i ukusima, uključujući kokos, badem, pistaće i
šafran. Ovo je desert napravljen od bademovog brašna, šafrana, šećera i
kardamoma, napravljen je od sastojaka koji simbolizuju udobnost i eleganciju.
Loz se seče u oblike romba i ređa na zelenom tanjiru, loz znači "romb". Ovaj
ukusni desert se posluživao tokom persijske Nove godine Noruz ili su ga jeli
kao slatku poslasticu u bilo koje doba godine. U zavisnosti od podneblja i
istorijske distance Loz može imati različite filove. Među najpoznatijima su
kokos (Loz-e-nargile), pistaći (Loz-e-peste), badem (takođe poznat kao
persijski bademov slatkiš Loz-e-badam) i šafran (Loz-e-Safran). Slatki i
lepljivi Loz se tradicionalno služi uz vrući persijski čaj.
Glavni sastojak originalnog persijskog loza je bademovo brašno, aroma i ukus
su prožeti šafranom i kardamomom. Kombinacija ovih ukusa stvara harmoničnu
mešavinu slatkoće. Persijski šafran, sa svojim prepoznatljivim ukusom i bojom,
ključni je sastojak loza. U slanim jelima možete zameniti šafran kurkumom. U
desertima, kurkuma nije zamena.
Ova vrsta deserta koji su konzumiralisvi svi društveni slojevi se pravio na
sledeći način:
Sastojci:
140 g bademovog brašna
100 g šećera
1/4 kašičice niti šafrana
1/4 kašičice kardamoma u prahu
250 ml vode
Priprema:
Samlejte šafranove niti u prah. Dodajte 2 kašike tople vode. Ostavite sa
strane najmanje 20 minuta da šafran dobije boju i aromu iz 2 kašike ključale
vode. Nakon toga pomešajte sirup od šafrana sa bademovim brašnom. U srednjoj
šerpi pomešajte šećer, vodu i kardamom. Dovedite do ključanja na srednjoj
vatri, a zatim kuvajte 7 do 10 minuta ili dok se šećer ne rastvori i sirup se
malo ne zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte šafran. Zatim postepeno dodajte
bademovo brašno u šerpu, jednu šolju po jednu, dobro mešajući posle svakog
dodavanja. Smanjite vatru na minimum i mešajte dok ne dobijete konzistenciju
mekog i elastičnog testa.
Prebacite loz u posudu za pečenje i ravnomerno pritisnite testo u posudu
pomoću ravne lopatice ili poleđine kašike. Pokrijte posudu i stavite u
frižider najmanje 5 sati, ili preko noći u hladnoj prostoriji. Nakon toga
izvadite loz iz pleha i isecite ga na oblike romba oštrim nožem. Možete ih
posuti sitno seckanim blanširanim pistaćima. Poslužite loz uz šolju čaja ili
kafe.
Jazd je drevni persijski grad u Iranu i UNESKO ga je prepoznao kao mesto
svetske baštine. Jazd je poznat po svojoj istoriji, slatkišima i
tradicionalnom arhitektonskom elementu koji se zove „Hvatač vetra“ (bạdgy̰r) i
koristi se od davnina do danas.Jazd je takođe poznat po svom zoroastrijskom
drevnom hramu vatre, Kanat - qnạt - podzemni kanali za transport vode od
bunara do površine za navodnjavanje i piće, Jahčal - y̰kẖcẖạl - jah što znači
led i čaal što znači jama, je drevna vrsta isparavajućeg hladnjaka, koji se
koristio za stvaranje leda zimi i njegovo skladištenje leti.
Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti
tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i od
društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu persijsku
izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu prijatelj". Kada gost,
očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se postupa s najvećom
ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode imali, domaćini
gostima nude najbolju hranu i smeštaj.
Нема коментара:
Постави коментар