Translate

субота, 21. јун 2025.

Antička kuhinja: Loz-e-badam - Kolač od badema i šafrana





Loz je još jedna poznata poslastica iz Jazda, podseća na baklavu, ali se pravi bez testa. Grad je poznat po svojim slatkišima i pecivima kao i poslastičarnicama ali i po brojnim istorijskim lokalitetima. Slatkiši u Jazdu dolaze u širokom spektru raznolikosti. Jazd može da zadovolji svaku vašu želju ako tražite slatku poslasticu. Jedini slatkiš koje se ističe je Loz. Jazdi Loz možemo pronaći u raznim bojama i ukusima, uključujući kokos, badem, pistaće i šafran. Ovo je desert napravljen od bademovog brašna, šafrana, šećera i kardamoma, napravljen je od sastojaka koji simbolizuju udobnost i eleganciju. Loz se seče u oblike romba i ređa na zelenom tanjiru, loz znači "romb". Ovaj ukusni desert se posluživao tokom persijske Nove godine Noruz ili su ga jeli kao slatku poslasticu u bilo koje doba godine. U zavisnosti od podneblja i istorijske distance Loz može imati različite filove. Među najpoznatijima su kokos (Loz-e-nargile), pistaći (Loz-e-peste), badem (takođe poznat kao persijski bademov slatkiš Loz-e-badam) i šafran (Loz-e-Safran). Slatki i lepljivi Loz se tradicionalno služi uz vrući persijski čaj.
Glavni sastojak originalnog persijskog loza je bademovo brašno, aroma i ukus su prožeti šafranom i kardamomom. Kombinacija ovih ukusa stvara harmoničnu mešavinu slatkoće. Persijski šafran, sa svojim prepoznatljivim ukusom i bojom, ključni je sastojak loza. U slanim jelima možete zameniti šafran kurkumom. U desertima, kurkuma nije zamena.

Ova vrsta deserta koji su konzumiralisvi svi društveni slojevi se pravio na sledeći način:

Sastojci:
140 g bademovog brašna
100 g šećera
1/4 kašičice niti šafrana
1/4 kašičice kardamoma u prahu
250 ml vode

Priprema:
Samlejte šafranove niti u prah. Dodajte 2 kašike tople vode. Ostavite sa strane najmanje 20 minuta da šafran dobije boju i aromu iz 2 kašike ključale vode. Nakon toga pomešajte sirup od šafrana sa bademovim brašnom. U srednjoj šerpi pomešajte šećer, vodu i kardamom. Dovedite do ključanja na srednjoj vatri, a zatim kuvajte 7 do 10 minuta ili dok se šećer ne rastvori i sirup se malo ne zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte šafran. Zatim postepeno dodajte bademovo brašno u šerpu, jednu šolju po jednu, dobro mešajući posle svakog dodavanja. Smanjite vatru na minimum i mešajte dok ne dobijete konzistenciju mekog i elastičnog testa.
Prebacite loz u posudu za pečenje i ravnomerno pritisnite testo u posudu pomoću ravne lopatice ili poleđine kašike. Pokrijte posudu i stavite u frižider najmanje 5 sati, ili preko noći u hladnoj prostoriji. Nakon toga izvadite loz iz pleha i isecite ga na oblike romba oštrim nožem. Možete ih posuti sitno seckanim blanširanim pistaćima. Poslužite loz uz šolju čaja ili kafe.




Jazd je drevni persijski grad u Iranu i UNESKO ga je prepoznao kao mesto svetske baštine. Jazd je poznat po svojoj istoriji, slatkišima i tradicionalnom arhitektonskom elementu koji se zove „Hvatač vetra“ (bạdgy̰r) i koristi se od davnina do danas.Jazd je takođe poznat po svom zoroastrijskom drevnom hramu vatre, Kanat - qnạt - podzemni kanali za transport vode od bunara do površine za navodnjavanje i piće, Jahčal - y̰kẖcẖạl - jah što znači led i čaal što znači jama, je drevna vrsta isparavajućeg hladnjaka, koji se koristio za stvaranje leda zimi i njegovo skladištenje leti.
Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i od društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu persijsku izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu prijatelj". Kada gost, očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode imali, domaćini gostima nude najbolju hranu i smeštaj.


Pročitajte više >>                                           << Vratite nazad

 

Нема коментара:

Постави коментар