Naan-e gerdooee poznat je i kao Širini-e gerdooee. Naan na persijskom
(farsi) jeziku znači hleb, slovo e je ezafe i povezuje reči na farsi jeziku,
odnosno da bi ukazao na vezu između reči sa obe strane, gerdooee (čita se
gerdoi) znači orah, a reč širini znači slatkiši. Često se priprema za
persijsku Novu godinu-Noruz i druge svečane prilike. Ovu vrstu deserta su
konzumirali svi slojevi društva. U srpskom jeziku pod pojmom kolač,
podrazumevaju se različite vrste peciva, ali se pre svega odnosi na manje
slatke komade peciva punjene različitim filovima. Najčešći sastojak kolača
jesu med ili šećer, maslac ili buter, mleko, orasi i drugo koštunjavo voće,
jaja, čokolada ili kakao i različite vrste voća (džemova i marmelada).
Persijski slatki biskviti tipa kolačića mogu se grubo klasifikovati na suve
kolačiće (širini hošk) i vlažne kolačiće (širini tar). Današnji kolačići,
naan-e gerdui, pripadaju prvoj grupi odnosno pripadaju grupi suvih kolača,
ne sadrže gluten i napravljeni su od mlevenih oraha i šećera u prahu suvi su
spolja, a iznutra tek na granici žvakanja. Testo za ove kolačiće je veoma
jednostavno i lako se pravi. Naravno, postoji mogućnost da se ovi kolačići
prave sa jednostavno seckanim orasima ili krupno mlevenim. Uglavnom se
koristi opcija sa krupno mlevenim orasima. Takođe imaju pukotine. Ponekad su
poznati kao "šećerni kolačići" ili "nabrani kolačići". Širini gerdui danas
je jedan od najukusnijih i najpopularnijih iranskih slatkiša. Persijski
kolačići od oraha se obično služe uz čaj jer su malo suvi.
Ova vrsta jednostavnog deserta sa koji su konzumirali svi društveni slojevi
se pravio na sledeći način:
Sastojci:
300 g krupno mlevenih oraha
4 žumanca
100 g šećera u prahu
1 kašičica vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 150°C . Umutite žumanca i šećer dok se dobro ne sjedine i
postanu blede i kremaste. Dodajte vanilu i promešajte zatim dodajte mlevene
orahe i sve promešajte drvenom kašikom.
Kašikom sipajte smesu za kolače na pleh i formirajte okrugle kolače. Stavite
mali komad oraha na svaki kolačić i pecite 20 minuta dok blago ne porumeni.
Vodite računa da ostavite razmak od najmanje 2,5 cm između svakog kolačića
jer će se raširiti.
Sada izvadite pleh iz rerne i, nakon što se kolačići ohlade, odvojite ih od
papira za pečenje i stavite u posudu. Na kraju, služimo ove persijske
kolačiće od oraha uz čaj.
Čak i pleh sa nelepljivim premazom može biti obložen papirom, jer tada samo
treba da skinete papir sa kolačića, što je lakši posao nego pokušavati da
uklonite tvrdokorne kolačiće.
Persijska kuhinja se ogleda u veštini kombinovanja začina različitih ukusa i
mirisa kao i u kombinaciji kontrastnih ukusa, slatko-kiselo ili
blago-začinjeno. Najpoznatiji začin persijske kuhinje je menta, zatim slede
esencije limuna i narandže, jestivo cveće kao što su narandžin cvet,
geranijum i latice ruža, tu možemo još da ubrojimo i kurkumu, kumin, kim,
kiml ili kamoun koji se dodaje gulašima, sosevima i supama.
Bili su vešti u prehrambenoj trgovini ali i modernizaciju prehrambene
industrije tog doba. Persijska kuhinja je prva koja je u ishranu uvela
šećer, tako da su već 600-te g. p. n. e. poznavali metod kristalizacije
šećera iz šećerne trske.
Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti
tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i
od društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu
persijsku izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu
prijatelj". Kada gost, očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se
postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode
imali, domaćini gostima nude najbolju hranu i smeštaj.
Stari Grci veštinu kuvanja su naučili od persijanaca, a od Grka su je
preuzeli Rimljani. Iz istorije Persije poznato je da u toj zemlji u 6 veku
p. n. e. postoje ljudi koji se bave kuvanjem kao zanimanjem. Radeći kao
kuvari uspeli su da dosegnu vrhunac umeća u kulinarstvu.
Нема коментара:
Постави коментар