Translate

петак, 20. јун 2025.

Antička kuhinja: Kolučeh Jazdi - Kolač Jazdi

 




Slatkiši su se jeli onda kada su to ljudi mogli sebi i ukućanima priuštiti. Ovu vrstu deserta su konzumirali svi slojevi društva. Kolač Jazdi su mafini sa kardamomom i ružinom vodom (ḵy̰ḵ y̰zdy̰) i oni su jedni od najukusnijih mafina u tradicionalnoj persijskoj kuhinji. Iako reč kolač može biti pogrešna jer je ovaj recept jednostavno za mafine, u Persiji se kolači, mafini i slične poslastice često nazivaju kolačom. Kolač je uglavnom vrsta peciva. U srpskom jeziku pod pojmom kolač, podrazumevaju se različite vrste peciva, ali se pre svega odnosi na manje slatke komade peciva punjene različitim filovima. Najčešći sastojak kolača jesu med ili šećer, maslac ili buter, mleko, orasi i drugo koštunjavo voće, jaja, čokolada ili kakao i različite vrste voća (džemova i marmelada). Mogu biti različitog oblika, ali najčešće su okruglog ili pravougaonog oblika. Recept za ove popularne i ukusne mafine potiče iz istorijskog grada Jazda u srcu Persije i jedan je od najstarijih recepata iz Jazda. Grad je poznat po svojim slatkišima i pecivima kao i poslastičarnicama. Iako je kolač nastao u Jazdu, ubrzo je prokrčio put do svih gradova širom današnjeg Irana. Danas možete pronaći različite ukuse kolača Jazdi u različitim gradovima. Iranci ga danas koriste kao branč uz šolju čaja. Odličan je izbor za organizovanje večernjeg okupljanja ili početak bilo kakve zabave.U Jazdu ga ljudi uglavnom služe u ritualnim i verskim ceremonijama. Iako je veoma popularan i omiljen među Irancima, ne koriste ga u zvaničnim ceremonijama, kao što su svadbe.
Njeni glavni sastojci su jaje, šećer, čvrsto ulje ili maslac, belo brašno, soda bikarbona, prašak za pecivo, jogurt, mleko, kardamom i, po potrebi, suvo grožđe i seckani pistaći. Pahuljasti su i ukusni zahvaljujući jogurtu i ulju u testu, i imaju delikatnu aromu kardamoma i ružine vode. Možete ih ukrasiti seckanim pistaćima i laticama ruže, ali tradicionalno u Persiji se posipaju susamom.

Ova vrsta deserta ili jednostavnog jela sa kojim su se hraniili svi društveni slojevi se pravio na sledeći način:

Sastojci:
300 g pšeničnog brašna za pecivo
2 kašičice kardamoma, mlevenog
2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice soli
2 jaja
200 g šećera
250 ml običnog jogurta
4 kašike ružine vodice
1/4 kašičice šafrana, mlevenog i rastvorenog u 3 kašike vruće vode
150 g maslaca, blago otopljenog

Preliv:
1 kašika pistaća, sitno iseckanih ili susam

Priprema:
Zagrejte rernu na 190°C. Pažljivo podmažite kalupe za mafine ili koristite korpice za kolačiće. U velikoj posudi pomešajte brašno, kardamom, jaja, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutite preostale sastojke. Umešajte vlažnu smesu u suvu smesu i mešajte dok se ne sjedini. Nemojte previše mešati. Ravnomerno napunite kalup za mafine ili korpice testom i pecite oko 25 do 30 minuta, ili dok mafini ne porumene. Izvadite iz rerne i stavite na poslužavnik i pospite prelivom dok su vrući. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. Različite vrste kolača Jazdi zamenjuju pistaće susamom. Takođe, kardamom i ružina voda mogu se zameniti vanilom za jednostavan kolačić od vanile.




Jazd je drevni i poznati grad u Iranu i UNESKO ga je prepoznao kao mesto svetske baštine. Jazd je poznat po svojoj istoriji, slatkišima i tradicionalnom arhitektonskom elementu koji se zove "Hvatač vetra" (bạdgy̰r) i koristi se od davnina do danas.Jazd je takođe poznat po svom zoroastrijskom drevnom hramu vatre, Kanat - qnạt - podzemni kanali za transport vode od bunara do površine za navodnjavanje i piće, Jahčal - y̰kẖcẖạl - jah što znači led i čaal što znači jama, je drevna vrsta isparavajućeg hladnjaka, koji se koristio za stvaranje leda zimi i njegovo skladištenje leti.
Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i od društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu persijsku izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu prijatelj". Kada gost, očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode imali, domaćini gostima nude najbolju hranu i smeštaj.


Pročitajte više >>                                           << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар