Slatkiši su se jeli onda kada su to ljudi mogli sebi i ukućanima priuštiti.
Ovu vrstu deserta su konzumirali svi slojevi društva. Kolač Jazdi su mafini
sa kardamomom i ružinom vodom (ḵy̰ḵ y̰zdy̰) i oni su jedni od najukusnijih
mafina u tradicionalnoj persijskoj kuhinji. Iako reč kolač može biti
pogrešna jer je ovaj recept jednostavno za mafine, u Persiji se kolači,
mafini i slične poslastice često nazivaju kolačom. Kolač je uglavnom vrsta
peciva. U srpskom jeziku pod pojmom kolač, podrazumevaju se različite vrste
peciva, ali se pre svega odnosi na manje slatke komade peciva punjene
različitim filovima. Najčešći sastojak kolača jesu med ili šećer, maslac ili
buter, mleko, orasi i drugo koštunjavo voće, jaja, čokolada ili kakao i
različite vrste voća (džemova i marmelada). Mogu biti različitog oblika, ali
najčešće su okruglog ili pravougaonog oblika. Recept za ove popularne i
ukusne mafine potiče iz istorijskog grada Jazda u srcu Persije i jedan je od
najstarijih recepata iz Jazda. Grad je poznat po svojim slatkišima i
pecivima kao i poslastičarnicama. Iako je kolač nastao u Jazdu, ubrzo je
prokrčio put do svih gradova širom današnjeg Irana. Danas možete pronaći
različite ukuse kolača Jazdi u različitim gradovima. Iranci ga danas koriste
kao branč uz šolju čaja. Odličan je izbor za organizovanje večernjeg
okupljanja ili početak bilo kakve zabave.U Jazdu ga ljudi uglavnom služe u
ritualnim i verskim ceremonijama. Iako je veoma popularan i omiljen među
Irancima, ne koriste ga u zvaničnim ceremonijama, kao što su svadbe.
Njeni glavni sastojci su jaje, šećer, čvrsto ulje ili maslac, belo brašno,
soda bikarbona, prašak za pecivo, jogurt, mleko, kardamom i, po potrebi,
suvo grožđe i seckani pistaći. Pahuljasti su i ukusni zahvaljujući jogurtu i
ulju u testu, i imaju delikatnu aromu kardamoma i ružine vode. Možete ih
ukrasiti seckanim pistaćima i laticama ruže, ali tradicionalno u Persiji se
posipaju susamom.
Ova vrsta deserta ili jednostavnog jela sa kojim su se hraniili svi
društveni slojevi se pravio na sledeći način:
Sastojci:
300 g pšeničnog brašna za pecivo
2 kašičice kardamoma, mlevenog
2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice soli
2 jaja
200 g šećera
250 ml običnog jogurta
4 kašike ružine vodice
1/4 kašičice šafrana, mlevenog i rastvorenog u 3 kašike vruće vode
150 g maslaca, blago otopljenog
Preliv:
1 kašika pistaća, sitno iseckanih ili susam
Priprema:
Zagrejte rernu na 190°C. Pažljivo podmažite kalupe za mafine ili koristite
korpice za kolačiće. U velikoj posudi pomešajte brašno, kardamom, jaja,
prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutite preostale
sastojke. Umešajte vlažnu smesu u suvu smesu i mešajte dok se ne sjedini.
Nemojte previše mešati. Ravnomerno napunite kalup za mafine ili korpice
testom i pecite oko 25 do 30 minuta, ili dok mafini ne porumene. Izvadite iz
rerne i stavite na poslužavnik i pospite prelivom dok su vrući. Čuvajte u
hermetički zatvorenoj posudi. Različite vrste kolača Jazdi zamenjuju pistaće
susamom. Takođe, kardamom i ružina voda mogu se zameniti vanilom za
jednostavan kolačić od vanile.
Jazd je drevni i poznati grad u Iranu i UNESKO ga je prepoznao kao mesto
svetske baštine. Jazd je poznat po svojoj istoriji, slatkišima i
tradicionalnom arhitektonskom elementu koji se zove "Hvatač vetra" (bạdgy̰r)
i koristi se od davnina do danas.Jazd je takođe poznat po svom
zoroastrijskom drevnom hramu vatre, Kanat - qnạt - podzemni kanali za
transport vode od bunara do površine za navodnjavanje i piće, Jahčal -
y̰kẖcẖạl - jah što znači led i čaal što znači jama, je drevna vrsta
isparavajućeg hladnjaka, koji se koristio za stvaranje leda zimi i njegovo
skladištenje leti.
Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti
tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i
od društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu
persijsku izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu
prijatelj". Kada gost, očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se
postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode
imali, domaćini gostima nude najbolju hranu i smeštaj.
Нема коментара:
Постави коментар