Translate

четвртак, 19. јун 2025.

Antička kuhinja: Halva - Persijska alva

 



Reč halva dolazi od persijske ili arapske reči halva ili preciznije od reči halava, što znači slatkoća i pravili su ga još u 5. veku pre nove ere. Razvili su i njegove varijacije, od oraha, od suncokreta iz semena biljke i tahan (tahini) halva od semena susama, postoje dokazi da je to prvobitno bio pomalo želatinasti desert na bazi žita, napravljen od ulja, brašna i šećera. Najstariji zapisani recepti za spravljanje halve potiču iz Persije, iz VII veka n.e. Osnova je bila sastavljena od finog brašna, neke masnoće (maslac ili ulje), mleka, šećera ili meda. Naziv halva je inace zajednički za nekoliko sličnih slatkiša, čija je osnova brašno, masnoća (ulje ili maslac) i zaslađivač (šećer ili med), uz razne dodatke poput semenki, orašastih plodova ili sušenog voća. U IX veku dogodila se značajna promena, kada iz recepta nestaje mleko, a obično brašno zamenjuje semolina (finija varijanta današnjeg griza), a uskoro i brašno od susama. Jedna druga struja istoričara gastronomije tvrdi da je halva nastala u Vizantinionu (kasnije Konstantinopolj, danasnji Istanbul), još pre XII veka, i da je od samih početaka osnovni sastojak bio susam. U Vizantijskom carstvu alva je bila više nego poznata, a neizmerna ljubav prema ovom slatkišu naročito se produžila tokom trajanja Otomanskog carstva. Sultan Sulejman Veličanstveni (1520-1566) bio je zavisnik od alve. Toliko, da je pored svoje palate dao da se sagradi "kuća halve" – helvahane, u kojoj se proizvodilo tridesetak vrsta ove  poslastice. Jednu od njih, napravljenu sa tahinijem (pastom od susama), prihvatili su Rumuni u vreme osmanlijske vlasti i preneli je Aškenazima u Evropi, a oni je početkom 20. veka doneli u Ameriku (tahan-alva). Poslastica se proširila po Bliskom istoku, Mediteranu i Balkanskom poluostrvu, srednjoj Aziji i Indijskom potkontinentu i svaka kultura koja ju je prihvatila malo je promenila njeno ime i sastojke. U srednjem veku prvi poznati pisani recept za alvu datira s početka 13. veka, iz kuvara pisanog na arapskom jeziku Kitab al-Tabikh ("Knjiga jela"). U knjizi je opisano čak sedam načina na koje se može pripremiti ovaj slatkiš. U kuvaru iz mavarske Španije, koji potiče iz istog perioda, nalazi se recept u kome se smesa napravljena od kuvanog šećera, meda, susamovog ulja i brašna razvlači u tanak sloj, posipa ružinom vodom, šećerom i mlevenim pistaćima, prekriva drugim slojem iste smese i seče na trouglove. Egipćani su je nazivali halava i mešali sa pistaćima, bademima ili pinjolima, dok su je Indijci nazivali halva i aromatizirali regionalnim proizvodima poput masla, kokosa i urmi. Halva je slatki desert, bez kojeg se ne može piti čaj.

Ova vrsta persijskog deserta, po prvobitnoj recepturi, koji su konzumirali svi društveni slojevi se pravio na sledeći način:

Sastojci:
1 čaša maslaca
2 čaše brašna
1 i po čaša šećera
1 čaša vode
1 i po mala kašike šafrana

Priprema:
U dubokom tiganju rastopite maslac i postepeno mu dodajte brašno. Stalno mešajte na umerenoj vatri dok ne poprimi boju karamela. Skinite s vatre. Dodajte pola čaše rastopljenog šećera i snažno mešajte. Potom dodajte ostatak šećera i šafran te sve zajedno pomešajte. Kad poprimi izgled putera od kikirikija, alva je gotova.




Kao poslastica najčešće se priprema u balkanskim i zemljama istočnog Mediterana. Danas u Anadoliji halva ima i socijalno značenje. Tradicionalno je obavezna prilikom proslava radosnih događaja i verskih praznika, ali i nakon sahrana, a naročito nakon nečijeg povratka sa hadžiluka. Na Balkanu halva ima sličan značaj kao u Turskoj, prevashodno kod muslimanskog stanovništva. Naročito je važna njena htonska uloga, nakon zalogaja alve izgovara se molitva za dušu pokojne osobe. Osim toga, kada se spremala halva smatralo se da su u kući prisutni meleci (anđeli), da bi osetili miris, i blagoslovili i žive i umrle. Pripremanjem halve prizivali su se anđeli (meleci) u dom, jer prema verovanju ni anđeli nisu mogli da odole mirisu halve.Recept za alvu je najverovatnije na ove prostore doneli Turci Osmanlije tokom osvajanja balkanskih područja. Nekada je postojao običaj da se alva priprema svakog petka.  Do 1908. godine u Sarajevu je postojala ulica alvadžiluk, u kojoj su poslovale iskljućivo halvadžije. Halva je u našem okruženju najviše zastupljena u Bosni i Hercegovini i Raškoj oblasti. Recept halve je najverovatnije na ove prostore donela Osmanska kultura u osvajanjima balkanskih područja.  Halva se zadržala na ovim prostorima i nakon odlaska Otomana, a Balkan nije jedinstven po tom pitanju. Zanimljivo je da ostrvo Malta kod zapadnih turista ima epitet kao mesto na kome se prave najbolje halve.
U zemljama centralne i južne Azije halva se retko priprema od susama, i malo je nalik halvi kakva je nama poznata. Zapravo, radi se o smesi sličnoj pudingu, napravljenoj od nekih vrsta maslaca i brašna, i obaveznog palminog ulja i šećera i jede se kašikom. Ali, dodaci su za nas neobični: sočivo, rezanci, griz, tikva, tikvice, šargarepa, sušeno voće, razni začin, nema nikakve socijalne ni verske konotacije, već je samo ukusna hrana.
Halva se danas najčešće priprema od pšeničnog brašna, masti (ulje ili maslac) i zaslađivača, uz dodatke koji daju različite ukuse i teksture. Može se naći u različitim bojama i ukusima, a karakteristična je po svojoj mrvičastoj i hrskavoj teksturi. Recepti za halvu variraju u zavisnosti od regiona i lokalnih običaja. Uobičajeni dodaci su susam, lan, orašasti plodovi, sušeno voće, kakao i slično. Prave je i prodaju alvadžije, odnosno halvadžije, halvedžije (tur. helvacı) u svojim alvadžinicama (halvedžinicama). Ono što je najznačajnije kod alve je da je to ukusna poslastica koju može pripremiti i priuštiti svako, jer se priprema jednostavno, od osnovnih životnih namirnica. Kako se za pripremu najvećeg broja alvi ne moraju koristiti namirnice životinjskog porekla, one pripremljene sa uljem smatraju se košer hranom.
Halva je danas možda najpopularnija kao poslastica u Izraelu. Brojne alvadžije na čuvenoj jerusalimskoj otvorenoj pijaci Mahane Jehuda (Mahane Yehudah), koja se još naziva i "Kraljevstvo alve" nude na stotine vrsta ove poslastice, od tradicionalnih do grčkih od griza ili onih napravljenih bez brašna, u kojima dominira šargarepa i orašasto voće. Konzumira se za doručak, užinu ili kao desert. Pravi se na desetine različitih ukusa, od šargarepe do vanile.




U srpskom narodu od davnina postoji izreka "Ide k'o alva". To je fraza koja se koristi da se opiše način na koji je nešto prihvaćeno od strane ogromnog broja ljudi odnosno mnogo traženo, kupuje se ili konzumira u velikim količinama.
Postoje različite vrste alve: ćeten-alva, tahan-alva (taan-alva), kos-alva i dr.
Tahan-alva je jedna od najpopularnijih vrsta, najpoznatija širom Evrope i Amerike. Pravi se sa susamom, odnosno tahinijem — puterom od semena susama. Prema različiti receptima ovoj alvi se mogu dodati kakao, Čokolada, pistaći, bademi, vanila, orasi i sl. Po konzistenciji je tvrda, suva i lako se drobi.

U zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza široko je rasprostranjena alva od semena suncokreta.
U Turskoj i Grčkoj može se naći i alva napravljena bez žitarica, od jaja i šećera. U Grčkoj se pravi i vrsta alve od griza (takozvani Halvas). Često se konzumira, pa se pravi i u obliku torte, da bi bila svečanija.
Poznata je i alva od klica žitarica koja se pravi u Iranu, Pakistanu i Indiji. Često se dodaju urme, orasi, grožđice ili drugo suvo voće. U južnoj Aziji alva se često pravi i od različitog povrća, čak i bez žitarica. Najčešće ima potpuno drugačiju strukturu. Kašasta je i jede se kašikom.
Halva se služi topla ili hladna, često posuta cimetom, sa šlagom ili mlečnim kremom.
Halva kakvu danas najčešće srećemo, tahan-alva, se često prodaje u prodavnicama zdrave hrane, iako visok nivo masti i ugljenih hidrata sprečavaju da se smatra zdravom. Ima veliku energetsku vrednost, a bogata je kalcijumom, proteinima, nezasićenim masnim kiselinama, natrijumom, fenolnim jedinjenjima, linolnom kiselinom, oleinskom kiselinom, gama tokoferolom, fosforom, aminokiselinom lizin, lignanom, magnezijumom i gvožđem. U tahan-alvi seme susama obogaćuje je i drugim hranljivim mineralima, uključujući bakar, mangan, triptofan i kalcijum.
Najkorisniji sastojak halve je tahini ili tahan. Ima višestruke zdravstvene koristi. Korisna svojstva halve su da usporava proces starenja, halva obnavlja ćelije tela i tako usporava proces starenja. Lignani su odgovorni za antioksidativna svojstva tahan halve, smanjujući upale u telu, stiti srce i kardiovaskularni sistem
Susam sadrži kalcijum, koji je koristan za rad kardiovaskularnog sistema. Susamovo ulje sadrži i polinezasićene masne kiseline, korisne za uklanjanje lošeg holesterola i održavanje zdravlja krvnih sudova. Lignani smanjuju rizik od krvnih ugrušaka i arterije nisu blokirane, jača delovanje vitamina E.
Sesamin i sesamolin su estrogeni u sastavu tahinija, koji podržavaju akumulaciju vitamina E u telu. To je antioksidans koji štiti od starenja, raka i srčanih problema, poboljšava metabolizam masti. Sesamin ima svojstva da blokira enzim koji usporava metabolizam masti. Tako se sagorevanje masti efikasnije, smanjuje holesterol. Susam sadrži mnogo fitosterola, slične strukture kao i holesterol, i na taj način blokira apsorpciju holesterola u crevnom traktu. Njegov nivo u telu se smanjuje i smanjuje rizik od formiranja plaka u arterijama.
Poboljšava ginekološko zdravlje žena tokom menopauze. Lignani i estrogeni u susamu smanjuju simptome menopauze, kao i čvrstoću kostiju tokom ovog perioda, što smanjuje i stvara rizik od osteoporoze.


Pročitajte više >>                                           << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар