Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

субота, 14. јун 2025.

Antička kuhinja: Bamijeh - Tulumbe

 



Slatkiši su se jeli onda kada su to ljudi mogli sebi i ukućanima priuštiti. Ovu vrstu deserta su konzumirali svi slojevi društva. Veoma je jednostavna za pripremu i svi sastojci su bili u svakodnevnoj upotrebi koji su postojali u domaćinstvu ili su se veoma lako mogli naći na tržnicama po veoma niskoj ceni. Ovaj antički recept za pripremu bamijeha ili tulumbe, koje su vekovima veoma popularne u Srbiji, su persijanci koristili i u srednjem veku u periodu kada su persijanci prihvatli islam kao zvaničnu religiju. Bamijeh i zulbije se danas najčešće poslužuju tokom posnog meseca Ramazana, i to uveče, kada se prekida post. Karakteristične su po hrskavoj spoljašnjosti i mekanoj unutrašnjosti, a izgled se postiže pomoću modle ili šprica za tulumbe, po čemu su kolači i dobili ime, tulumba doslovno znači pumpa. Tulumba je inače turski naziv za ovaj desert - tulumba tatlısı. Nakon osmanskog osvajanja i dominacije bamijeh su dobile naziv tulumbe i postale su deo otomanske tradicije slatkiša, zajedno sa baklavom i urmašicama i ostale su do danas prepoznatljive po kombinaciji hrskavog testa i slatkog sirupa. 
Persijska kuhinja se ogleda u veštini kombinovanja začina različitih ukusa i mirisa kao i u kombinaciji kontrastnih ukusa, slatko-kiselo ili blago-začinjeno. Najpoznatiji začin persijske kuhinje je menta, zatim slede esencije limuna i narandže, jestivo cveće kao što su narandžin cvet, geranijum i latice ruža, tu možemo još da ubrojimo i kurkumu, kumin, kim, kiml ili kamoun koji se dodaje gulašima, sosevima i supama.

Ova vrsta deserta koji su konzumirali svi društveni slojevi se pravio na sledeći način:

Sastojci:
250 g šećera
400 g brašna
250 ml vode
500 ml maslinovog ulja
500 ml sirupa od ruže
100 ml mleka
pola kašike šafrana
1 umućeno jaje
1 kašika maslaca

Priprema:
Rastopite šafran u vrućoj vodi, a zatim dodajte maslac i mešajte dok se i on ne rastopi. Dodajte brašno te mešajte viljuškom dok mešavina ne postane čvrsto testo koje ćete moći mesiti. Pustite da se testo ohladi. Dodajte mleko i jaje i dobro umesite i pazite da vam se ne stvore grudice. Zagrejte ulje na vatri, zatim istiskajte testo kroz rupu na špricu za testo u zvezdastom obliku veličine od 5 do 10 cm.. Pržite dok istisnuta masa ne porumeni, potom ih izvadite iz ulja i stavite na papirnu salvetu da se ocedi višak masnoće. Na kraju tulumbe umočite u sirup od ruže i servirajte.




Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i od društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu persijsku izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu prijatelj". Kada gost, očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode imali, domaćini gostima nude najbolju hranu i smeštaj.
Bili su vešti u prehrambenoj trgovini ali i modernizaciju prehrambene industrije tog doba. Persijska kuhinja je prva koja je u ishranu uvela šećer, tako da su već 600-te g. p. n. e. poznavali metod kristalizacije šećera iz šećerne trske.




Stari Grci veštinu kuvanja su naučili od persijanaca, a od Grka su je preuzeli Rimljani. Iz istorije Persije poznato je da u toj zemlji u 6 veku p. n. e. postoje ljudi koji se bave kuvanjem kao zanimanjem. Radeći kao kuvari uspeli su da dosegnu vrhunac umeća u kulinarstvu.


Pročitajte više >>                                            << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар