Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

недеља, 15. јун 2025.

Antička kuhinja: Zulbija - Slatke perece

 



Slatkiši su se jeli onda kada su to ljudi mogli sebi i ukućanima priuštiti. Ovu vrstu deserta su konzumirali svi slojevi društva. Veoma je jednostavna za pripremu i svi sastojci su bili u svakodnevnoj upotrebi koji su postojali u domaćinstvu ili su se veoma lako mogli naći na tržnicama po veoma niskoj ceni. Ovaj antički recept za pripremu zulbije, koje su vekovima veoma popularne u Srbiji pogotovo među stanovništvom muslimanske veroispovesti, su persijanci koristili i u srednjem veku u periodu kada su persijanci prihvatli islam kao zvaničnu religiju. Zulbije i bamijeh se danas najčešće poslužuju tokom posnog meseca Ramazana, i to uveče, kada se prekida post.
Persijska kuhinja se ogleda u veštini kombinovanja začina različitih ukusa i mirisa kao i u kombinaciji kontrastnih ukusa, slatko-kiselo ili blago-začinjeno. Najpoznatiji začin persijske kuhinje je menta, zatim slede esencije limuna i narandže, jestivo cveće kao što su narandžin cvet, geranijum i latice ruža, tu možemo još da ubrojimo i kurkumu, kumin, kim, kiml ili kamoun koji se dodaje gulašima, sosevima i supama.

Ova vrsta deserta koji su konzumirali svi društveni slojevi se pravio na sledeći način:

Sastojci
1 i po mala kašika praška za pecivo
100 ml tople vode
100 ml jogurta
2 čaše ulja
1 i po čaša brašna
300 ml sirupa od ruže

Priprema:
Prašak za pecivo stavite u posudu i otopite u mlakoj vodi, dodajte u to jogurt i brašno i umesite testo. Kad ste dobro umesili, pričekajte par sati da se testo digne. Zatim na srednjoj temperaturi zagrejte ulje. Testo stavite u špric za testo s malim otvorom te cedite u obliku pereca direktno u vrelo ulje. Pržite 40-60 sekundi, pažljivo okrećite te pržite dok ne porumeni. Izvadite iz ulja i stavite na papirnu salvetu koja će upiti višak ulja. U posudu s ravnim dnom ulijte sirup od ruže te u njega umačite perece. Gotov kolač treba biti čvrst, ali ne jako hrskav. Obično se posipa seckanim pistaćima ili nitima šafrana.




Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i od društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu persijsku izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu prijatelj". Kada gost, očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode imali, domaćini gostima nude najbolju hranu i smeštaj.
Bili su vešti u prehrambenoj trgovini ali i modernizaciju prehrambene industrije tog doba. Persijska kuhinja je prva koja je u ishranu uvela šećer, tako da su već 600-te g. p. n. e. poznavali metod kristalizacije šećera iz šećerne trske.
Stari Grci veštinu kuvanja su naučili od persijanaca, a od Grka su je preuzeli Rimljani. Iz istorije Persije poznato je da u toj zemlji u 6 veku p. n. e. postoje ljudi koji se bave kuvanjem kao zanimanjem. Radeći kao kuvari uspeli su da dosegnu vrhunac umeća u kulinarstvu.


                                                                         << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар