Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

уторак, 17. јун 2025.

Antička kuhinja: Firni - Puding od pirinča





Firni potiče iz Persije i koristio je kao hrana anđela i bio je poznat kao Šir Birinj. Ime Firni potiče od persijske reči "firni", što znači "puding od pirinča". Firni se tradicionalno služio tokom posebnih prilika kao što su venčanja, festivali i verske ceremonije. Firmi se obično služi kao hladan tokom letnjih meseci, a topao tokom zimskih meseci. Prvi put je ponuđen proroku Muhamedu kada se vinuo na 7. sprat neba da bi sreo Boga. Mogulsko carstvo je uživalo u ovom kraljevskom jelu na bazi mleka i učinilo ga popularnim. Mogulsko carstvo je uvelo firni u Indiju i popularizovalo ga kao kraljevski desert. Firmni je veoma popularan desert u Indiji, Pakistanu i Bangladešu. U Indiji, firni se služi tokom posebnih prilika kao što su Divali, Eid-ul-Fitr i Navratri. Drevni indijski medicinski sistem Ajurvede koristi firni kao lek za loše varenje. Veruje se da firmi takođe ima terapeutske koristi i često se koristi u tradicionalnim ajurvedskim tretmanima. U Indiji, firmi ima mnogo verzija, a khir i pajasam su popularne. U Iranu, bogati užitak je poznat kao fereni, dok se u Egiptu i Turskoj ovaj delikates naziva muhalabija. U Avganistanu se firni obično pravi od kukuruznog skroba. Firni sa ukusom ružine vode i banane su dve popularne vrste. Avganistanski firni se takođe tradicionalno priprema za posebne događaje i svečanosti kao što su venčanja i Kurban-bajram. Vremenom se firni proširio po celom indijskom potkontinentu, prilagođavajući se lokalnim ukusima i sastojcima.
U Evropi, pirinčani puding su prvi put uveli Rimljani u 17. veku , koji su ga uglavnom koristili za lečenje stomačnih tegoba i problema sa varenjem. Smatrali su se pirinčanim čorbama u kojima se pirinač kuvao i mešao sa kravljim mlekom, a potom šerom kako bi mu se dao sladak ukus.
U Kini se ovaj delikates zvao "Kineski puding od pirinča sa osam dragulja", jer se pravio od osam različitih vrsta egzotičnog voća i meda. Neki od osam plodova koji se koriste u ovom lepljivom slatkom užitku su orasi, bademi, zimska dinja, liči, maraskino višnje i žižube.
Firni ili Firin je gust i kremast puding napravljen od mlevenog pirinča ili pirinčanog brašna kuvanog u mleku. Jede se ohlađen i tradicionalno služi u glinenim činimama koje se nazivaju šikoras. Ove zemljane čine upijaju višak vlage i tečnosti i čine puding gušćim. Da biste napravili najjednostavniji, a opet najbolji recept za firni, potrebni su vam samo pirinač, mleko, šećer, orasi i začini po vašem izboru, kao šafrana ili kardamoma u prahu ili ružine vode. Sporo kuvanje je ključ za pravljenje savršenog deserta. Mlevene granule pirinča se sporo kuvaju u mleku do kremaste i guste konzistencije.
Firmi ima divnu aromu zahvaćajući basmati pirinču i aromatičnim sastojcima poput šafrane, ružine vode ili kardamoma u prahu. Dodavanje orašastih plodova poput badema ili pistaća čini ga bogatim i ukusnim Začinjen je aromatičnim začinima kao što su kardamom, šafranom i ružinom vodom, i ukrašenim orasima poput badema i pistaća, zajednjača i ruža, zajednjača. Danas se često priprema za verske prilike ili festivale kao što je Kurban-bajram ili tokom Ramazana.

Mnogi recepti su ostali skoro ne promenjeni do danas.

Ova vrsta deserta koji su konzumirali svi društveni slojevi se pravio na sledeći način:

Sastojci:
5 kašika pirinča, potopljen u vodu prethodnog dana
1 l mleka
200 g šećera
prstohvat šafrana
1 kašičica svežeg kardamoma u prahu
10 - 15 komada pistacija blanširanih, oguljenih i sitno seckanih ili ih možete samleti

Priprema:
Ocedite i sameljite pirinač tako da dobijete grubu pastu, dodajte malo vode ili hladnog mleka i izmešajte. Stavite mleko da se kuva do ključanja, a zatim u mleko dodajte pirinčanu pastu. Kuvajte dok se pirinač potpuno ne raskuva, stalno mešajte. Dodajte šafran i dobro promešajte, zatim dodajte šećer i kardamom u prahu i kuvajte dok se šećer potpuno ne otopi. Ulijte u posude od keramike ili porculana i ukrasite ih pistacijama. Ohladiti pre serviranja.




Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i od društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu persijsku izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu prijatelj". Kada gost, očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode imali, domaćini gostima nude najbolju hranu i smeštaj.
Bili su vešti u prehrambenoj trgovini ali i modernizaciju prehrambene industrije tog doba. Persijska kuhinja je prva koja je u ishranu uvela šećer, tako da su već 600-te g. p. n. e. poznavali metod kristalizacije šećera iz šećerne trske.
Stari Grci veštinu kuvanja su naučili od persijanaca, a od Grka su je preuzeli Rimljani. Iz istorije Persije poznato je da u toj zemlji u 6 veku p. n. e. postoje ljudi koji se bave kuvanjem kao zanimanjem. Radeći kao kuvari uspeli su da dosegnu vrhunac umeća u kulinarstvu.
Persijska kuhinja se ogleda u veštini kombinovanja začina različitih ukusa i mirisa kao i u kombinaciji kontrastnih ukusa, slatko-kiselo ili blago-začinjeno. Najpoznatiji začin persijske kuhinje je menta, zatim slede esencije limuna i narandže, jestivo cveće kao što su narandžin cvet, geranijum i latice ruža, tu možemo još da ubrojimo i kurkumu, kumin, kim, kiml ili kamoun koji se dodaje gulašima, sosevima i supama.
Persijanci su delili hranu na dve kategorije: sard i garm. Sard, odnosno "hladno" označava manje kaloričnu hranu, a garm, odnosno "vruće" označava visoko kaloričnu hranu. Drugim rečima, neka jela treba jesti leti jer stvaraju efekt hlađenja, a neka zimi jer stvaraju efekt grejanja.


Pročitajte više >>                                            << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар