Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

субота, 16. децембар 2017.

Antička kuhinja: Kuhinjski saveti



Na naredni stranicama sam vam izdvojio kuhinjske i poljoprivredne savete iz dela Marcusa Gaviusa Apiciusa - "De re coquinaria", Marcusa Porciusa Catona - "De agriculturae, Marcus Terentius Varro -"De Re Rustica", Palladiusa Rutiliusa Taurusa Aemilianusa - "Opus agriculturae" i Athenaeus - "Deipnosophistae":

Cellis - Skladište
Salem candidum sic facito - Recept za beljenje soli
De fermento musteorum servando - Kako napraviti i sačuvati sveži kvasac
De oliveto - Maslinjak
Genera et oliveta nascuntur - Vrste maslinjaka
De oleo factorio - Uljara
Amurcam - Amurkum
Amurcam - Skladištenja amurkuma
Olives - Masline
Oleae albae quo modo condiantur - Kako se čuvaju bele masline
Oleam albam secundum vindemiam quam utaris - Berba i čuvanje belih maslina
Oleas albas - Bele masline
De condiendis olivis - Masline u salamuri
De condiendis olivis - Masline u salamuri
De condiendis olivis - Masline u salamuri
De condiendis olivis - Masline u salamuri
De condiendis olivis - Masline u salamuri
De condiendis olivis - Masline u salamuri
De condiendis olivis - Masline u salamuri
De condiendis olivis - Masline u salamuri
Olivas virides servare ut quovis tempore oleum facias - Čuvanje maslina za pravljenje ulja
De oleo viridi faciendo et laurino - Zeleno maslinovo i lovorovo ulje
Oleum Liburnicum - Liburnijsko ulje
Oleum liburnico simile - Liburnijsko ulje
De oleo faciendo secundum Graecos et emendando - Grčko ulje
De oleo myrtino - Ulje mirte (smirne)
De oleo laurino - Lovorovo ulje
De oleo lentiscino - Mastika ulje
De oleo violaceo - Ulje od ljubičice
De oleo roseo - Ulje od ruže
De oleo liliacio - Ulje od ljiljana
De oleo chamaemelino - Ulje od kamilice
De oleo odoris horrendi - Kada se ulje usmrdi
De oleo rancido curando - Kako pokvareno ulje možemo popraviti
Ut oleum sordidum purges - Prečišćavanje ulja
De aceto scilletico - Sirće scilletico
De senapi - Senf
De liquamine emendando - Kako poboljšati ukus liquamena
Caseum coagulabimus - Kako napraviti ovčiji ili koziji sir
Mel corruptum ut probes - Kako da testirate pokvareni med
Ut mel malum bonum facias - Kako napraviti od lošeg dobar med
Ut dulcia de melle diu durent - Kako da se dugo zadrži svežina medenjaka
Ut uncia laseris toto tempore utaris - Kako čuvati biljku laser neograničeno
Lentim quo modo servari oporteat - Kako sačuvati sočivo
Holera ut diu serventur - Čuvanje povrća
Ut omne holus smaragdinum fiat - Kako sačuvati boju povrću
Rapae ut diu serventur - Čuvanje repe
De rapis condiendis - Kako duže sačuvati repu
De alfita - Kako duže sačuvati ječam
Triticum et hordeo - Pšenica i ječam
Asparagos - Špargla
Urticae - Kopriva
Cucumerem anguinum - Upotreba krastavca
Tubera ut diu serventur - Kako dugo sačuvati tartufe
Servatione fructum - Čuvanje voća
Nucem iuglandem, palmulam et ficorum - Orasi, urme i smokve
Ficorum - Smokve
Uvae, mala et sorba - Grožđe, jabuka i oskoruša
Ficum recentem mala, pruna, pira, cerasia ut diu durent - Kako možete dugo sačuvati sveže smokve, jabuke , šljive, kruške i višnje
Ut mala et mala granata diu durent - Kako sačuvati jabuke i šipke dugo
Ut mala Cydonia diu serventur - Kako dugo možete sačuvati dunje
Duracina persica ut diu serventur - Za dugotrajnost breskvi
Mora ut diu durent - Kako sačuvati plod duda
Citrium - Limun
Citreum iuvari creditur - Kako da limun bude lep
Citria ut diu durent - Kako duže sačuvati citruse
Seminarium - Rasadnik
Coriandrum seritur - Sadnja korijandera
Ruta seritur - Sadnja rue ili rute
Ostrea ut diu durent - Kako dugo sačuvati ostrige
Ut pisces fricti diu durent - Kako dugo sačuvati prženu ribu
Votum pro bubus - Žrtva da stoka ostane zdrava (Kaša od mesa i slanine)
Ut carnem salsam dulcem facias - Kako napraviti da slano meso bude slađe
Ut carnes sine sale quovis tempore recentes sint - Kako sačuvati sveže meso bez soli
Salsura pernarum et ofellae puteolanae - Soljenje šunke i mesa u buretu
Callum porcinum vel bubulum et unguellae coctae ut diu durent - Kako čuvati kuvano svinjsko i goveđe meso
Gallinas et anseres sic farcito - Kako hraniti guske i kokoške
Palumbum recentem sic farcito - Kako hraniti goluba
Perdicem - Savet za pripremu jarebice
Aves omnes ne liquescant - Savet za pripremu flaminga
De hydromelli - Medena voda



Pročitajte više >>                                                                << Vratite nazad



Нема коментара:

Постави коментар