Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

петак, 4. јул 2025.

Antička kuhinja: Masgati - Puding od kardamoma sa bademima i pistaćima

 



Slatkiši su se jeli onda kada su to ljudi mogli sebi i ukućanima priuštiti. Ovu vrstu deserta su konzumirali svi slojevi društva. Puding je vrsta jela, najčešće slatkog deserta dobijenog kuvanjem brašna, jaja, griza i maslaca u mleku na pari. Kao desert veoma je omiljen širom sveta. Reč puding potiče od francuske reči boudin koja dolazi od latinske reči botellus, što znači "mala kobasica", jer su se u početku pudinzi pripremali kao slana jela, slično kobasicama. U našim krajevima Srbije se može čuti i naziv povarak.U trenutku kada je nastao, puding se nije služio kao desert. Ovaj ukusan slatkiš, na početku je pravljen kao slano jelo od mesa ili iznutrica, slično kobasicama u koje su se dodavala jaja, žitarice, puter, a potom se takva masa kuvala ili pekla.
Persijska kuhinja se ogleda u veštini kombinovanja začina različitih ukusa i mirisa kao i u kombinaciji kontrastnih ukusa, slatko-kiselo ili blago-začinjeno. Najpoznatiji začin persijske kuhinje je menta, zatim slede esencije limuna i narandže, jestivo cveće kao što su narandžin cvet, geranijum i latice ruža, tu možemo još da ubrojimo i kurkumu, kumin, kim, kiml ili kamoun koji se dodaje gulašima, sosevima i supama.
Persijanci su delili hranu na dve kategorije: sard i garm. Sard, odnosno "hladno" označava manje kaloričnu hranu, a garm, odnosno "vruće" označava visoko kaloričnu hranu. Drugim rečima, neka jela treba jesti leti jer stvaraju efekt hlađenja, a neka zimi jer stvaraju efekt grejanja.

Mnogi recepti su ostali skoro ne promenjeni do danas.

Persijski slatkiši tipa kolačića mogu se grubo klasifikovati na suve kolačiće (širini hošk) i vlažne kolačiće (širini tar). Današnji puding pripada drugoj grupi odnosno pripadaju grupi vlažnih kolača, ne sadrže gluten i napravljeni su od badema i šećera. Smesa za ovaj puding je veoma jednostavna i lako se pravi.
Ovaj tradicionalni recept je prožet aromatičnom ružinom vodom, šafranom, mlevenim pistaćima, bademima i kardamomom, savršena je poslastica za svaku priliku ili za uživanje uz svežu skuvanu šolju popodnevnog čaja. Obično se crni čaj meša sa sušenim laticama ruže. Takav čaj nikada se ne poslužuje u porculanskim ili drugim neprozirnim šoljicama jer je velika uvreda ako se nevidi boja čaja, pravi domaćin će uvek pitati, želite li jači ili slabiji čaj. Tradicionalno, masgati se seče u obliku romba, ukrašava pistaćima i bademima i služi uz čaj. Možete ga poslužiti i u malim činijama ako želite.

Ova vrsta deserta ili pudinga sa kojim su se hraniili svi društveni slojevi se pravio na sledeći način:

Sastojci:
1 šolja pšenicnog skroba
1 1/2 šolje belog šećera
4-6 kašika maslaca
1 šolja krupno iseckanih blanširanih badema
1 šolja krupno iseckanih pistaća
1/3 šolje ružine vode
1/2 kašičice mlevenog kardamoma
prstohvat mlevenog šafrana rastvoren u 2 kašike vruće vode
voda

Priprema:
Zagrejte šolju vode na srednjoj do niskoj vatri, dodajte šećer, mešajte dok se šećer ne rastvori. Držite toplo. U maloj posudi rastvorite pšenični skrob u šolji hladne vode dok više nema grudvica. U srednjoj teškoj šerpi dodajte rastvoreni skrob i 3 šolje vode na srednjoj do niskoj vatri i kuvajte nepoklopljeno 10-15 minuta, često mešajući. Zatim dodajte rastvoreni šećer i dobro promešajte. Dodajte maslac, bademe, šafran, kardamom i 1/2 šolje pistaća (ostatak pistaća sačuvajte za ukrašavanje). Mešajte neprekidno oko 5-7 minuta dok smesa ne postaje glatka, dobro spojena i gusta. Smanite vatru na nisku temperaturu i kuvajte još 10 minuta. Dodajte ružinu vodu u poslednjih 10 minuta kuvanja. Sklonite sa vatre i rasporedite u pravougaonu ravnu tepsiju koju ste lagano namazali maslacom ili uljem. Tepsija treba da bude duboka najmanje 3 cm. Poravnite površinu poleđinom kašike, a zatim ostavite da se hladi nekoliko sati. Isečite masgati u obliku romba, stavite na tanjir za serviranje i ukrasite pistaćima i bademima. Dobija se oko 30 parčadi u obliku romba. Smesu možete da umesto tepsije rasporedite po malim činijama.




Bili su vešti u prehrambenoj trgovini ali i modernizaciju prehrambene industrije tog doba. Persijska kuhinja je prva koja je u ishranu uvela šećer, tako da su već 600-te g. p. n. e. poznavali metod kristalizacije šećera iz šećerne trske.
Persijanci su imali snažan osećaj pripadnosti zajednici i nacionalne svesti tako da se to odrazilo i na način obedovanja. Mnogi obroci su bili javni i od društvenog značaja. Dužnost svakog stanovnika je da sledi čuvenu persijsku izreku: "Mehman habib-e hodast",što znači "Gost je Bogu prijatelj". Kada gost, očekivan ili ne, uđe u persijski dom, prema njemu se postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode imali, domaćini gostima nude najbolju hranu i smeštaj.
Stari Grci veštinu kuvanja su naučili od persijanaca, a od Grka su je preuzeli Rimljani. Iz istorije Persije poznato je da u toj zemlji u 6 veku p. n. e. postoje ljudi koji se bave kuvanjem kao zanimanjem. Radeći kao kuvari uspeli su da dosegnu vrhunac umeća u kulinarstvu.


Pročitajte više >>                                            << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар