Kulinarstvo kroz vekove

Antička mesopotamska kuhinja

Antička egipatska kuhinja

Antička feničanska kuhinja

Antička persijska kuhinja

Antička grčka kuhinja

Antička jevrejska kuhinja

Antička rimska kuhinja

Alkohol kroz vekove

Literatura

недеља, 10. октобар 2021.

Antička kuhinja: Kolač od urmi





To su mali kolači od voća sa orašastim plodovima koji su bili popularni u starom Egiptu i većinom ih je konzumirao siromašniji sloj društva. Obično se pune smokvama, urmama, pistacijama, orasima ili bademima. Egipćani su urme smatrali simbolom plodnosti i zvali su je hleb pustinje.
Inače urme vode poreklo iz pojasa koji se protezao između Egipta i tadašnje Mesopotamije (danas Irak, Kuvajt, delovi Sirije, Turske). Pronađeni fosilni ostaci nam govore da datiraju još od pre 50 miliona godina. Egipćani su koristili plodove osim za konzumaciju u svežem i sušenom stanju i da bi pravili vino od istih. Par vekova kasnije Feničani su otišli korak dalje pa su osim vina pravili od urmi sirće, hleb i kolače, koštice su koristili za ishranu stoke, dok su od drveta izrađivali različite predmete. Urme se u Svetom Pismu pominju više od 50 puta i predstavljaju simbol blagostanja i pobede. Mnogi hramovi u Jerusalimu su ukrašeni motivima palminih grana urme.

Ova vrsta slatkiša se pravila na sledeći način:

Sastojci:
200 g svežih urmi
50 g cimetovog praha
100 g grubo iseckanih oraha
100 g mlevenog badema
100 g meda
50 ml vode

Priprema:
Pomešajte urme sa vodom i grubo mešajte da biste dobili grubu pastu. Dodajte cimet i iseckane orahe. Od mešavine napravite male kuglice i uvaljajte ih u zagrejani med. Pospite bademima i poslužite.




U običnim porodicama kuvanje je bilo posao domaćice, ali veća i bogatija domaćinstva zapošljavala su poslugu za rad u kuhinji, kao i kuvara, najčešće muškarca, koji je pripremao hranu. Egipćani su kuvali nad otvorenom vatrom, ali su imali i peći, pa su hranu kuvali, pekli ili pržili. Za pripremanje hrane koristili su činije, ćupove i lonce. Posuđe je uglavnom bilo izrađeno od gline, dok su samo najbogatiji koristili ono izradeno od bronze i srebra. Poznavali su i druge kuhinjske alatke koje i danas koristimo u kuhinji kao što su tučak, avan i sito.
Bogati su jeli na stolovima čije su ploče bile od zlata, srebra i bronze, a siromašni su jeli na zemljanim stolovima. Iako su bogati imali stolove, većina Egipćana svejedno iz koje klase, jeli su na podu na kome je bila podloga od trske.


Pročitajte više >>                                                    << Vratite nazad


Нема коментара:

Постави коментар